Dijous, 9 gener 2025
  • Dijous, 9 gener 2025
la bustia foc1994

25 anys del foc que cremà més de 2.000 Ha a la nostra zona

Per 4 de juliol de 2019 a les 7:00 0 6390 Visites

L’incendi va sorgir a Collbató i, baixant pel torrent de la Salut fins a Can Vinyals, trapassà el riu Llobregat per Can Tobella en direcció Vacarisses

El dia 4 de juliol de 1994 va ser un dels pitjors dies de la nostra història recent. Collbató, Esparreguera, Olesa i Abrera van veure cremar més de 2.000 Ha. També van morir tres joves de Terrassa a causa del foc, el fum i les pedres en el camí de les Coves del Salnitre, lloc on es van guarir. A la mateixa jornada a Catalunya van cremar unes 10.000 Ha amb més de 60 incendis. Els serveis de bombers de proximitat col·lapsats per la feina, la dimensió, les condicions climatològiques i els boscos bruts van ser les causes de l’extensió de les flames a la nostra zona. 

L’incendi es va iniciar a les 13h al cementiri de Collbató i es va propagar d’una banda, en direcció al nucli fins a l’actual caserna dels bombers i d’altra, encarant-se a la muntanya per la zona d’El Pujolet, passant per La Salut i baixant pel torrent fins a la carretera de Manresa, cremant unes 465 Ha d’aquest municipi. 

La principal incògnita és la causa que originà el foc. Els bombers voluntaris entrevistats encara es pregunten si l’acció d’un helicòpter a vol baix, va tenir quelcom a veure amb l’inici del foc. Per membres de l’ADF, l’incendi es va originar perquè se li va escapar a un pagès

El foc va passar ràpidament al terme d’Esparreguera arrasant la zona forestal de la serra de Rubió i la zona agrícola de Can Estruc del Cairat, Can Paloma, Can Castells, Fontrosada i la urbanització de Can Vinyals, afectant 38 cases. Al mateix temps s’obria un nou foc al cementiri en direcció al Truquell. En total es calculen unes 701 Ha cremades al terme. 

Cap a les dues del migdia el foc, segons han explicat diversos testimonis, va saltar per damunt del riu Llobregat pel Cairat, cremant Can Tobella, La Puda, Sant Salvador de les Espases i marxant per dalt en direcció Vacarises. El terme de Monistrol tampoc es va salvar de la crema. 

Al voltant de la indústria química KAO es van concentrar els pocs equips de bombers que van arribar procedents de La Jonquera, Port-Bou o les terres de l’Ebre i que juntament amb els voluntaris i els treballadors, van aturar l’incendi. Cap a quarts de 10 del vespre l’incendi es va cansar davant del bosc del Gavatx, sobre Can Llimona. 

A Olesa van cremar unes 932 Ha, unes 150 d’oliveres. Abrera no se’n va escapar. El mateix dia al matí, la zona de les Carpes també va quedar afectada per un incendi procedent de Castellbisbal, travessant la riera de Can Morral, d’uns 40 metres d’amplada, passant per Santa Maria de Vilalba i arribant a l’inici de la urbanització Can Vilalba. Unes 40 Ha cremades del municipi. 

La coincidència d’incendis d’aquella jornada arreu del país, uns 80, sobretot al Bages i el Berguedà, va exhaurir les dotacions de bombers més properes. L’alarma de les tres víctimes mortals a les coves del Salnitre de Collbató va posar en marxa tota la maquinària. Alguns veterans dels focs parlen del 4 com a número fatídic: 4 de juliol de 1994, a les 4 de la tarda, amb més de 40 graus de temperatura, vents de 40 km/h i una humitat per sota del 40%. 

Del 4 de juliol de 1994 la majoria de gent que hem parlat en destaca l’explosió de voluntaris per apagar el foc, a la logística fent entrepans, transportant aigua i altres tasques. Dies després del tràgic incendi, en un entorn gris i encara amb olor de socarrimat, a la Salut de Collbató es va fer una cerimònia en record dels 3 joves morts de Terrassa i es va descobrir una placa que diu: “Aquí moriren en acte de solidaritat i abnegació en Ramon Bonet, na Marta Rosa i en Manolo Gordillo en l’incendi que afectà Collbató el 4-7-1994″.

 

Olesa commemora els 25 anys amb diversos actes

 

4 de juliol
Conferència Incendis forestals a Catalunya: perill creixent i activitat decrecient? a càrrec de David Montserrat, geògraf i tècnic del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Generalitat de Catalunya. 19h. Casa de Cultura.

7 de juliol
Excursió retrospectiva i comentada de l’incendi forestal del 1994 resseguint algunes de les zones afectades del municipi. Hora: de 8.30 a 13h. Punt de Trobada: Aparc. Pavelló Mpal. Salvador Boada (C.Urgell, s/n)

12 de juliol
Projecció del documental “1994. Estiu de Foc” i debat sobre la situació forestal avui dia i com ha evolucionat en 25 anys. Inaguració de l’exposició 1994. Estiu de foc.25 anys després. Del 12 al 28 de juliol, exposició. Hora: 19.00 h Lloc: Auditori Casa de Cultura

Org.: Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà i ADF d’Olesa.

Documental fet per Iván Fernández, Natàlia Valldeperas i Joan Soler: 

 

Etiquetes: