S’han superat les 800 poesies presentades en castellà
Òscar Palazón Ferré de Tarragona i Miguel Sánchez Robles de Múrcia han guanyat el 44è Premi Vila de Martorell de poesia en llengua catalana i castellana, respectivament. El certamen literari ha lliurat 7 premis més, una menció especial i 1 accèssit.
Diari de laboratori és el poemari guanyador en català i el seu autor, Òscar Palazón, llicenciat en Filologia anglo germànica, viu a Tarragona i treballa de professor d’anglès en un institut. Ha publicat novel·les, poemaris i diversos relats i poemes en llibres col·lectius i, a més d’escriure, ha experimentat la traducció, la gestió cultural i el periodisme literari. Per Palazón, la seva obra literària vol “donar visió poètica a la rutina, quelcom que té la seva part de poesia cada dia”.
La vida que esperábamos és el poemari guanyador en castellà, l’ha escrita el catedràtic de geografia i història i escriptor Miguel Sánchez, de Caravaca de la Cruz (Múrcia). L’autor, qui ha obtingut diversos reconeixements literaris nacionals i internacionals en relat curt, poesia i assaig, ha agraït a l’Ajuntament “l’existència i manteniment d’aquests premis durant tants anys, per fomentar la vertadera literatura compromesa amb la vida i no amb el mercat”.
La categoria oberta de poesia s’ha tancat amb el Premi al millor poema visual, concedit ex aequo a Toni Vicent per Titànic i a Òscar Palazón per Eclipsi. Durant l’acte també s’han lliurat nombrosos premis a les categories locals:
Premi al millor conte de cicle superior de primària: Ismael Álvarez Fuentes per Uris i el seu somni màgic.
Premi al millor conte d’alumnes entre 12 i 18 anys: Nil Aymat Álvarez per Viatges. Accèssit a Abril Castillo Camacho per Àrtemis.
Premi al millor poema d’alumnes entre 12 i 18 anys: Montserrat Franco Gil per Sense cap ni peus.
Premi al millor poema d’adults: Paula García Solís per Eso que llamamos vida.
Premi al millor llibre de poemes: Rosa Grau Roig per Del carrer estant.
Menció honorífica d’adults: Josep Maria Calaf Ràfols per l’obra El balancí.
Premi al millor microrelat: Max Codinach Sendra per La Sala.
L’alcalde Xavier Fonollosa ha dirigit unes paraules al públic destacant que el Premi Vila “té dues funcions: esdevenir un certamen especialitzat en poesia i difondre la literatura de casa nostra”. Pel batlle, “és molt enriquidor veure com nois i noies de Martorell tenen premi literari, una tasca que es treballa de lluny i en la que hi ha molta gent implicada”.
El regidor de Cultura, Sergi Corral, ha posat èmfasi en la importància d’escriure: “És el moment en el que connectem amb nosaltres i fem que el missatge arribi. Primer a nosaltres, després a les persones que ens són properes i potser després a tothom”. També ha agraït la tasca del Departament de Cultura, del jurat, dels participants, del Gremi de Llibreters i de la Biblioteca i els seus Clubs de Lectura en la implicació amb el certamen.
El president del jurat, Àlex Susanna, ha recalcat “que enguany hem superat les 800 obres presentades en poesia en castellà, un fet absolutament extraordinari i que, possiblement, ens situa en el primer lloc del rànquing dels més participats”. Alhora, ha valorat que “el Premi aposti per les dues llengües, que conviuen amb tanta naturalitat i fluïdesa com passa als carrers de qualsevol població catalana”.
Prop de 300 persones han assistit a la gal·la celebrada el divendres 26 d’abril. Ha estat amenitzada per l’actriu i cantant Rosa Gadel amb la interpretació de tres peces musicals, acompanyada dels músics Andreu Gallén i del martorellenc Eloi López. En acabar, els assistents han gaudit d’un refrigeri a la Sala dels Miralls.