Divendres, 26 juliol 2024
  • Divendres, 26 juliol 2024

Digitalitzen tots els padrons municipals de més d’un centenari a Martorell

Per 11 d'agost de 2019 a les 9:00 0 701 Visites

L’Arxiu Municipal se suma al projecte Xarxes per recuperar la història local i comarcal

L’Arxiu Municipal de Martorell ha digitalitzat els padrons municipals compresos entre l’any 1842 i el 1955 durant el darrer trimestre. És fruit de l’adhesió al Projecte Xarxes amb l’objectiu de recuperar el patrimoni a partir de la digitalització de documents antics. Aquest projecte l’ha desenvolupat la Universitat Autònoma de Barcelona.

A partir de la digitalització dels padrons municipals es podrà obtenir informació demogràfica i social del passat. L’arxivera municipal, Andrea Rovira, diu que “ens ha permès saber noms i cognoms de la gent en cada moment, i on vivien exactament els nuclis familiars”. Així, ara es pot comprovar els moviments migratoris o les defuncions dels ciutadans.

En el procés de digitalització, els arxivers utilitzen la tecnologia de visió per ordinador que permet desenvolupar programes de reconeixement massiu de caràcters de lletra manuscrita i mecanoscrita per fer possible una transcripció automàtica o semiautomàtica dels documents digitalitzats.

En una segona fase del projecte es pretén aconseguir una bossa de voluntaris que tinguin interès per a la història local que s’encarregarien de transcriure els padrons. Ho farien a través del crowdsourcing, una plataforma col·laborativa per Internet. Per captar volutaris és previst que es faci un acte informatiu a l’octubre vinent.

Fotografia: Un dels llibres de l’Arxiu Municipal de Martorell. Aj.

Print Friendly, PDF & Email
Etiquetes:
Categoria:   Cultura, Martorell