És fruit dels treballs fets aquest estiu en la campanya d’excavacions al jaciment de Santa Margarida de Martorell
El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) ha presentat els resultats de la campanya d’excavacions al jaciment de Santa Margarida, duta a terme el juliol passat. Entre les novetats destaquen la descoberta d’estructures funeràries i els primers elements que han servit per interpretar el claustre de Sant Genís de Rocafort. La jornada de portes obertes va aplegar prop de dues-centes persones.
Els treballs s’han fet a Sant Genís i a Santa Margarida. L’equip d’arqueòlegs va centrar les excavacions en la terrassa intermèdia de Sant Genís. El vicepresident del CEM, Alfred Mauri, explica que “han aparegut estructures funeràries i elements que permeten començar a interpretar com era el claustre irregular que acollia les sepultures, i que tenim documentat del segle XVI”.
Pel que fa a Santa Margarida, les excavacions fetes a davant de la façana i a la part posterior es donaran a conèixer a l’octubre. Els treballs, que s’han fet amb sondejos mecànics, han “posat al descobert un mur dels segles IV i V”, diu Mauri. A més, en la recerca s’han trobat tombes, sitges i restes paleocristianes, “les més antigues del jaciment”, admet.
En la jornada de portes obertes, Isidre Ot, llicenciat en Història, va subratllar la importància de les noves tecnologies en la recerca del patrimoni. Ot és l’autor d’un estudi sobre la reconstrucció en 360 graus de Sant Genís de Rocafort. La campanya d’excavacions compta amb el suport de l’Ajuntament.
Fotografia: Un estiu més s’han fet excavacions a Santa Margarida. Aj.