El sindicat ASA-C es queixa que l’empresa no els renta la roba i alerta del perill que això suposa anar a treballar
La crisi sanitària provocada pel coronavirus ha encès la llum d’emergència del sector de les ambulàncies. Treballadors de TSC, empresa del grup HTGROUP, adjudicatària de la zona dels municipis de La Bústia del Baix Llobregat Nord, l’Alt Penedès i l’Anoia denuncien “que l’empresa no els renta la roba després de cada torn i ens posa en risc” davant la covid-19.
Luis Enrique Rodríguez, coordinador i membre de la junta de l’Agrupació Sindical d’Ambulàncies de Catalunya (ASA-C) assegura a La Bústia que l’empresa “renti la roba dels treballadors hauria de ser de sentit comú i de coherència per evitar riscos”. ASA-C és el sindicat majoritari en els comitès d’empresa del Baix Llobregat Nord, Alt Penedès i el Garraf.
Transport Sanitari de Catalunya (TSC) és responsable dels tècnics de les ambulàncies del transport urgent i no urgent de la zona del Baix Llobregat Nord. Segons Rodríguez, “l’empresa té uns procediments que només cobreix una sèrie de patologies i de contacte amb fluids allunyats del dia a dia. Ara mateix, amb la covid-19, aquests procediments són insuficients”.
De tot plegat, els sindicats subratllen que “els equips de protecció són de dubtosa qualitat i en moltes ocasions hem de reutilitzar el material per les pressions de les empreses”. Davant d’aquest escenari, Rodríguez assenyala que “l’empresa està més preocupada en estalviar costos sense tenir en compte la nostra salut, que està en joc”.
Els sindicats alerten que “qualsevol persona asimptomàtica pot ser positiva en covid-19 sense saber-ho” i subratllen que “el risc és present quan sortim al carrer a treballar i no pel tipus de pacient que atenem. Ens sentim desprotegits”.
A més, els treballadors d’ambulàncies reclamen tests ràpids massius per als professionals que “es troben a primera línia“. Segons els sindicats, ni els Serveis d’Emergències de Catalunya ni el departament de Salut han ofert cap alternativa.
Aquest dimecres el Tribunal de Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha resolt la sol·licitud de mesures interposades per CCOO sobre el rentat i la desinfecció de la roba. La interlocutòria del TSJC requereix a l’empresa que, amb caràcter urgent, prohibeixi que el personal tècnic s’emporti la roba de treball i els EPIs al seu domicili per rentar-ho, sent l’empresa la que es responsabilitzi i assumeixi el rentat, descontaminació i destrucció en cas que fos necessari”.
Dijous, l’empresa TSC ha comunicat als treballadors que “procedirà a executar les mesures cautelars amb la màxima celeritat possible” i que farà “un esforç enorme aquests dies” per organitzar la logística amb els proveïdors. Al mateix temps, demana “comprensió i col·laboració per posar això en marxa amb l’ordre, però també celeritat, que requereix aquest tema, sense posar en risc l’operativa i el servei que entre tots prestem”.
Fotografia: Luis Enrique Rodríguez, coordinador d’ASA-C i Neus Gispert, presidenta del comitè de Vilafranca d’ASA-C [ASA-C]