La justícia sentencia a favor de l’Ajuntament després d’un litigi iniciat el 2008 per llicències d’obres en el polígon Sesrovires
Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha evitat l’enderroc d’onze naus industrials del polígon Sesrovires de Sant Esteve, així com les indemnitzacions corresponents que hauria provocat “la ruïna econòmica del consistori pels pròxims anys”, segons han admès des del govern municipal. D’aquesta manera, la justícia ha donat la raó a l’Ajuntament sobre un procés judicial a partir d’impugnacions per llicències d’obres que va començar l’any 2008.
L’alcalde Enric Carbonell ha fet una valoració de la sentència en una roda de premsa aquest dimarts i ha explicat que “hem patit molt, però sense perdre mai l’esperança que arribés aquest moment. L’Ajuntament després de tants anys i de tantes dificultats ha pogut fer i completar la seva feina”. Carbonell ha estat acompanyat pels membres del govern municipal (PSC, ARAses i Cs) i l’equip tècnic i jurídic.
“És una bona notícia que obre una perspectiva totalment diferent. Treu l’amenaça i aplana el camí en quant a la trajectòria del nostre poble per afrontar el seu futur”, ha destacat l’alcalde. També ha agraït la col·laboració i implicació dels propietaris i el treball tècnic conjunt en tot el procés.
Segons l’advocat de l’Ajuntament, Joan Recasens, la part demandant podria posar un recurs de cassació, però no en la seva totalitat i el seu recorregut seria curt. Pel que fa a la multa diària de 125 euros que li va imposar un jutjat de Barcelona a l’alcalde, aquesta no es va aplicar perquè es va recórrer i va quedar sense efecte.
La sentència, més enllà de l’impacte a Sant Esteve, és un exemple del que pot passar a altres municipis a partir de situacions semblants d’anomalies urbanístiques no resoltes.
Cronologia
El litigi va començar l’any 2008, quan el representant de la família Farràs va reclamar els drets dels seus clients i va impugnar diverses llicències d’obres del polígon industrial Sesrovires, que venia d’un planejament dels anys 90. La part demandant considerava que havien estat atorgades sense els previs instruments de gestió urbanística correctament aprovats.
El 2010, una sentència va declarar-les nul·les, afectant un total d’onze naus en situació de total vulnerabilitat, ratificada el 2013. El consistori es va comprometre a normalitzar la situació urbanística del polígon. Amb l’aportació i la col·laboració entre l’Ajuntament, els propietaris i els interessats del polígon van assumir els prop de 7 milions d’euros de les obres, que van iniciar-se el 2018 i van acabar el maig de 2020.
En el decurs dels treballs, el consistori ha pogut atorgar les llicències corresponents de forma legal. Per tant, l’Ajuntament ha pogut restablir l’ordre jurídic vulnerat que permet declarar l’actual inexecució de la sentència.
El polígon industrial Sesrovires, que inicia la seva activitat als anys 60 -amb altres noms-, queda a la dreta de la carretera B-224 venint des de Martorell, té unes 47 hectàrees, 200 naus industrials, uns 350 propietaris d’instal·lacions, empreses i terrenys, i treballen més de 1.000 persones.
Aquí el document de la sentència.
Fotografies: Naus afectades del polígon, al final del carrer Newton, i la roda de premsa de valoració de la sentència, d’esquerra a dreta: Lorena Cuesta, Roser Brosed, Joan Galceran, Enric Carbonell, Antonio González, Òscar Rodríguez; l’arquitecte municipal, Jordi Izquierdo; i l’advocat Joan Recasens [La Bústia]