La promoció consta de 36 pisos, 37 places d’aparcament, 18 trasters i 1 local
L’acte de col·locació de la primera pedra de 36 pisos de promoció pública ha estat aquest dissabte 1 d’abril. Es construirà en un solar de més de 1.300 metres quadrats que ocupava la brigada, a la cruïlla del carrer Josep Pla i Sant Llop.
L’Ajuntament ha informat que les bases per accedir a un dels habitatges es publicaran aviat. Un total de 20 pisos estan adreçats a joves menors de 35 anys. També s’han reservat per a persones amb mobilitat reduïda i discapacitat, dones en situació de violència de gènere i famílies monoparentals i nombroses.
Com serà la promoció?
Són 36 habitatges amb protecció oficial, 37 places d’aparcament a la planta semisoterrani, 18 trasters i 1 local a la planta baixa destinat a un equipament municipal. Es tracta com un edifici únic, però en alçada seran dos blocs amb una illa d’espai interior. Tindrà un aparcament i una planta baixa compartida. Els dos blocs consten de planta baixa i cinc plantes. La majoria dels habitatges són de 2 habitacions i tenen entre 50 i 60 metres quadrats. Hi ha 34 pisos de dues habitacions, 2 d’una i 1 de tres habitacions. Tots tenen ventilació creuada.
Els pisos s’han dissenyat amb criteris de sostenibilitat i eficiència energètica. Tenen una caldera central de biomassa que generarà energia per poder escalfar l’aigua de cadascun dels habitatges. També amb perspectiva de gènere, amb estances que tenen més o menys la mateixa superfície i espais que permeten tasques domèstiques per a dues persones al mateix temps.
Els habitatges els construeix l’Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL), una entitat pública dependent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i els executarà l’empresa local Archs Constructora.
Les declaracions
El primer tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge, Juan Pablo Beas, ha dit que “aquests pisos estan dissenyats sota perspectiva de gènere i són els més sostenibles que tindrà Sant Andreu. Hem fet una aposta molt gran perquè estiguin alienats amb aquest procés de transició energètica”. En aquest sentit, ha posat com a exemple “la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la majoria d’edificis com el pavelló L’11 de Setembre o diferents escoles de la ciutat i que continuarà”.
El coordinador tècnic de l’IMPSOL, Josep Maria Borrell, destaca que “aquest edifici d’habitatges consumirà gairebé zero energia” i “totes les peces dels habitatges són grans, amb 10 o més metres quadrats que flexibilitzen els usos i que els espais on es desenvolupen les tasques domèstiques tenen la mateixa qualitat que els espais tradicionalment considerats com a espais d’estar”.
Per a l’alcaldessa Ana Alba “l’habitatge és una qüestió fonamental que ens afecta a tots i a totes, de la mateixa manera que la sanitat o la seguretat”. Ha demanat a les administracions que “han d’impulsar la construcció d’habitatge i ho han de fer les que tenen més recursos. Primer l’Estat, després la Generalitat i finalment els ajuntaments”. I ha afegit que “hem de donar una resposta a la necessitat d’habitatge, que tots els col·lectius hi puguin accedir i puguin fer el seu projecte vital a la seva ciutat”.
A l’acte de col·locació de la primera pedra han assistit, a més de l’alcaldessa, regidors i responsables de l’IMPSOL i l’empresa constructora, i el secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez, i veïns.
Fotografies: L’acte de col·locació de la primera pedra dels pisos de protecció oficial al carrer Sant Llop ha estat aquest dissabte a partir de les 12h [Aj / Ràdio Sant Andreu / renders IMPSOL]