Dimarts, 16 juliol 2024
  • Dimarts, 16 juliol 2024
La Bustia Pere Aragones convoca eleccions 12 maig 2024

Eleccions a Catalunya, el diumenge 12 de maig

Per 13 de març de 2024 a les 17:50 0 387 Visites

El president Pere Aragonès convoca eleccions anticipades al Parlament

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat la convocatòria d’eleccions al Parlament de Catalunya pel diumenge 12 de maig.

Ho ha anunciat després que el Parlament de Catalunya no hagi aprovat els pressupostos presentats pel Govern aquest dimecres a primera hora de la tarda i després d’una reunió de l’executiu. El cap del Govern ha comparegut en una breu declaració institucional a la Galeria Gòtica, amb tot el seu Govern assegut davant seu, a primera fila, per anunciar la seva decisió.

Aragonès ha afirmat que les “línies vermelles” i els “vetos creuats” avui pels grups del Parlament han estat contra la ciutadania, i no contra el seu executiu. El president ha afirmat que Catalunya es mereixia acabar la legislatura, però que no ha estat possible pel veto d’avui als pressupostos.

“Per no dependre de la irresponsabilitat dels que posen per davant del país els interessos del partit, he decidit convocar eleccions pel 12 de maig, amb l’objectiu de dotar-nos d’un Govern amb molta més força per fer avançar el país i accelerar les transformacions, sense dependència dels immobilistes”. Ha reiterat que hi ha dos projectes: el d’una proposta “netament republicana” i amb un horitzó de decidir el seu futur “lliure” com a poble, i el d’una visió “conformista i ancorada al país” i “còmode amb la dependència de l’Estat.

 

Les primeres reaccions

 

Salvador Illa

El líder del PSC, Salvador Illa, ha celebrat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi decidit avançar les eleccions i les hagi convocat per al 12 de maig. “Quan més aviat votin els catalans, millor. El PSC està preparat i jo estic preparat”, ha sentenciat en una roda de premsa al Parlament després de l’anunci d’Aragonès. El cap de l’oposició ha remarcat que Catalunya “necessita un president i no un candidat” i ha remarcat que cal “girar full per avançar i prosperar”.

 

Jordi Turull

Junts per Catalunya “treballarà” perquè el seu candidat a les eleccions anticipades del 12-M sigui l’expresident i eurodiputat Carles Puigdemont. El secretari general del partit, Jordi Turull, preveu que Puigdemont podrà ser a Catalunya, amb la llei d’amnistia en vigor, “el dia del possible debat d’investidura”. També ha acusat el president Pere Aragonès de convocar les eleccions per “sectarisme” i “per càlcul electoral” per evitar aquesta candidatura i els ha advertit que “els sortirà malament”.

 

Xavier Pellicer

El diputat de la CUP, Xavier Pellicer, ha assegurat que l’avançament electoral anunciat per Aragonès constata el seu “fracàs personal i polític”. Els anticapitalistes han criticat que el cap de l’executiu hagi comparegut “culpant a tota la resta” i “sense fer autocrítica”. “Aragonès ha fracassat per la manca de projecte polític”, ha recriminat el diputat. D’altra banda, Pellicer ha avançat que la seva formació ja ha activat els mecanismes per escollir un candidat per a les pròximes eleccions, previstes pel 12 de maig.

 

Jéssica Albiach

La portaveu dels comuns, Jéssica Albiach, ha dit que veu “coherent” que Aragonès hagi convocat eleccions perquè el govern d’ERC era “feble, de final d’etapa, sense capacitat de teixir majories, sense lideratge, ni projecte de país”. Li ha retret que “centrifugui responsabilitats” i li ha demanat que no tiri endavant mesures que facin “irreversible” el Hard Rock perquè “si d’alguna cosa van les properes eleccions és de model productiu” i de com es posa l’economia al servei del territori i es planta cara a la sequera.

 

Ignacio Garriga

El president de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, veu les eleccions del 12 de maig com un “moment clau” per a Catalunya. Ha augurat que marcaran un “abans i un després”. L’avançament electoral és, per a Garriga, una “bona notícia” i una “gran oportunitat”. Així mateix, s’ha mostrat disposat a repetir com a candidat de Vox a les eleccions tot i que ha afegit que el partit prendrà la decisió. Ha proclamat que “és el moment de salvar Catalunya” i ha assegurat que Vox està disposat a fer-ho.

 

Carlos Carrizosa

Des de Ciutadans, Carlos Carrizosa ha assegurat que concorrerà a les eleccions anticipades i ha subratllat que hi anirà “a per totes”. El líder del grup parlamentari de Cs s’ha postulat com a candidat, per bé que ha afegit que el partit ha de seguir els tràmits establerts per designar cap de llista. Carrizosa també ha considerat que els pressupostos presentats per Aragonès eren “electoralistes” i ha denunciat Salvador Illa de donar suport a uns comptes que eren “continuistes”.

 

Alejandro Fernández

El president del PPC, Alejandro Fernández, ha assegurat que el 12 de maig “tenim l’oportunitat de posar fi al procés i al sanchisme”. “Estem preparats, ho fem il·lusionats, plens de força i de conviccions”, ha asseverat. Tot i això, no ha admès preguntes dels periodistes i, ara per ara, és una incògnita qui serà el candidat dels populars. Fernández ha dit que avui “tot això ha rebentat”. “Amb un espectacle lamentable d’aquest procés interminable”, ha afegit.

Fotografia: Pere Aragonès convoca eleccions anticipades pel 12 de maig [TV3]

Print Friendly, PDF & Email