Dissabte, 5 octubre 2024
  • Dissabte, 5 octubre 2024
La Bustia Sagrat Cor Martorell unitat trastorns alimentaris 4

El Sagrat Cor impulsa una unitat pionera per tractar adults amb trastorns de la conducta alimentària

Per 18 de juny de 2024 a les 12:00 0 604 Visites

Els pacients fan una hospitalització mitjana de tres a quatre mesos una vegada han exhaurit altres unitats o dispositius previs

El Departament de Salut ha impulsat la primera unitat per tractar adults amb trastorns de la conducta alimentària (TAC) d’alta complexitat i llarga durada. Es va posar en marxa al desembre a l’Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries de Martorell.

S’ubica a la primera planta del nou edifici assistencial del centre i consta de 10 habitacions dobles i 10 d’individuals. També té  un jardí per a fer diferents activitats grupals i d’oci; una sala polivalent-menjador i sales d’activitats i teràpies; i una sala de relaxació equipada amb llums, so i pufs per proporcionar un ambient tranquil, on cada matí es fa una sessió de mindfulness.

La unitat dona servei a tot Catalunya i està gestionada conjuntament per l’Hospital Sagrat Cor i l’Universitari de Bellvitge, que és el responsable de la direcció assistencial i científica. En aquesta s’ofereix un model d’atenció a la cronicitat i s’emmarca en el pla de xoc per millorar l’atenció, la detecció, el diagnòstic i la prevenció dels TCA, que s’han vist agreujats els darrers anys i especialment després de la pandèmia.

Fernando Fernández-Aranda és l’encarregat de dirigir l’àrea de TCA Bellvitge-Sagrat Cor, on s’emmarca la nova unitat. També és el cap de la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària de l’Hospital Universitari de Bellvitge i catedràtic de la Universitat de Barcelona.

Ell mateix ha explicat que “els i les pacients de la nova unitat pateixen el trastorn des de fa més de deu anys i han exhaurit altres unitats o dispositius de trastorns alimentaris previs. D’aquesta manera, oferim una nova esperança de recuperació a persones que pràcticament ja l’havien perduda del tot”.

Per tant, aquesta unitat es diferencia de les de TCA (UTCA) pel fet d’oferir a persones adultes amb TCA una hospitalització de mitjana estada (de 3 a 4 mesos).

Un altre dels punts forts de la nova unitat és que els pacients que estan hospitalitzats comparteixen el mateix trastorn mental i això afavoreix la seva recuperació, segons Fernández-Aranda. “Això fa que sigui un recurs únic a l’Estat i innovador en l’àmbit internacional”, ha afegit.

També ha comentat que “la cronicitat és el gran repte en TCA actualment, més rellevant fins i tot que la gravetat simptomatològica és la durada del trastorn alimentari”.

 

Especial atenció als factors psicosocials

A més d’un abordatge intensiu, es tracta la patologia nuclear i els factors psicosocials associats. La coordinadora de la unitat, Nuria Jaurrieta-Guarner, ha explicat que “s’estableixen objectius i es crea un pla personalitzat, amb tècniques d’empoderament personal, teràpia familiar, grups mindfulness, regulació emocional, imatge corporal, rehabilitació cognitiva, habilitats socials, reestructuració cognitiva, autoconeixement personal, ergoteràpia, tallers psicoeducatius, d’autocura i d’oci”. La darrera fase flexibilitza l’ingrés i vincula els pacients amb la UTCA de referència i recursos comunitaris.

La unitat compta amb un equip multidisciplinari integrat per professionals de treball social, teràpia ocupacional, fisioteràpia, infermeria, psicologia i psiquiatria. També disposa del suport de metge internista i nutricionista, així com l’assessorament de les unitats altament especialitzades d’Endocrinologia i Medicina Interna de l’Hospital de Bellvitge.

 

Cooperació amb la UTCA de Bellvitge

La cooperació entre la UTCA de l’Hospital Universitari de Bellvitge i els serveis de salut mental de l’Hospital Sagrat Cor es va formalitzar l’any 2019 amb un conveni estratègic. Carles Franquelo Cruz, director mèdic de l’Hospital Sagrat Cor, ha dit que “aquest precedent de treball conjunt, juntament amb el suport del Departament de Salut i el nou edifici assistencial ha fet possible aquesta aliança per desenvolupar un projecte assistencial conjunt”.

La finalitat és que aquest dispositiu sigui un centre de referència en tractament, docència i recerca de TCA de llarga evolució i gravetat.

Fotografies: Nova unitat a l’Hospital Sagrat Cor de Martorell [Hospital Sagrat Cor]

Etiquetes:
Categoria:   Martorell, Societat