Dimecres, 14 agost 2024
  • Dimecres, 14 agost 2024
La Bustia Eduard Rivas i Salvador Illa Esparreguera (4)

El nou president de la Generalitat, Salvador Illa, escull Eduard Rivas

Per 10 d'agost de 2024 a les 7:00 0 1546 Visites

L’actual alcalde d’Esparreguera i president de la Federació de Municipis de Catalunya serà el cap del gabinet del president

Salvador Illa ha estat investit 133è president de la Generalitat de Catalunya. El candidat i líder socialista ha obtingut la majoria absoluta del Ple del Parlament d’aquest dijous amb els 68 vots del PSC, ERC i Comuns.

Aquest dissabte 10 d’agost a les 12 és l’acte de la presa de possessió de Salvador Illa com a president de la Generalitat. Entre els noms que s’han fet públics com a persones de confiança d’Illa i ocupar un càrrec destaca Eduard Rivas com cap del gabinet del president.

L’actual alcalde del PSC d’Esparreguera des de juny de 2015 i president de la Federació de Municipis de Catalunya des d’octubre de 2023 haurà de deixar les dues responsabilitats per dedicar-se al nou encàrrec, a partir que es confirmi el nomenament oficial. Pel que fa a l’Ajuntament, en aquest mandat el PSC i ERC van signar un acord de govern inèdit a Esparreguera i l’únic al Baix Llobregat entre aquestes dues formacions.

Rivas, de 40 anys, és llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració. Va ser assessor de Raimon Obiols i Javi López al Parlament Europeu a Brussel·les (2008-2015). És militant del PSC des de 2003 i va ser regidor d’Educació, Joventut i Societat de la Informació (2007-2011) i vicepresident del Consell Comarcal del Baix Llobregat (2019-2023), entre altres càrrecs dins del partit local i comarcal.

 

Investidura de Salvador Illa i el retorn de Carles Puigdemont

Un cop investit president aquest dijous 8 d’agost, Illa ha volgut fer un breu discurs per agrair a ERC i els Comuns que hagin decidit donar-li els seus vots i facilitar-li la presidència. El nou president de la Generalitat ha garantit que governarà “per a tothom” i ha promès que ho farà “tenint en compte la pluralitat i la diversitat del país” i amb “un to constructiu i positiu”.

El socialista ha assegurat que ara mateix es viu “un moment històric de canvi” que comporta “oportunitats i riscos”. Precisament per això ha subratllat que en aquest camí necessitarà que hi sigui “tothom”.

El PSC torna al Palau de la Generalitat després de catorze anys de presidents independentistes. Els anteriors presidents socialistes van ser Pasqual Maragall (2003-2006) i José Montilla (2006-2010).

El ple ha estat eclipsat pel retorn de Carles Puigdemont que ha aparegut al passeig Lluís Companys de Barcelona quan faltaven pocs minuts de les 9 del matí. Després d’un breu discurs, l’expresident ha fugit i la policia no l’ha pogut detenir. Illa ha reclamat una aplicació de la llei d’amnistia “àgil, ràpida i sense subterfugis” al seu discurs d’investidura.

 

 

Presa de possessió

L’acte de presa de possessió se celebra aquest dissabte a les 12 hores al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. El president del Parlament, Josep Rull, llegirà el reial decret de nomenament i, a continuació, el president Pere Aragonès imposarà la Medalla del càrrec a Salvador Illa, qui clourà l’acte amb el seu parlament, ja com a 133è president de la Generalitat de Catalunya.

 

Actualització, 10 agost:

Salvador Illa ha pres possessió com a 133è president de la Generalitat: “Si el meu propòsit és governar per a tothom, els eixos principals de la meva presidència seran unir i servir. Unir respectant-ne la diversitat i la pluralitat al poble de Catalunya, i servir amb polítiques que cohesionin socialment i territorialment”.

 

 

Actualització, 12 d’agost:

Els nous consellers i conselleres han pres possessió al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. El nou Govern està format per 16 departaments:

  • Presidència. Albert Dalmau Miranda
  • Economia i Finances. Alícia Romero Llano
  • Interior i Seguretat Pública. Núria Parlon i Gil
  • Justícia i Qualitat Democràtica. Ramon Espadaler Parcerisas
  • Territori, Habitatge i Transició Ecològica. Sílvia Paneque i Sureda
  • Salut. Olga Pané Mena
  • Educació i Formació Professional. Esther Niubó Cidoncha
  • Drets Socials i Inclusió. Mónica Martínez Bravo
  • Empresa i Treball. Miquel Sàmper Rodríguez
  • Igualtat i Feminisme. Eva Menor Cantador
  • Unió Europea i Acció Exterior. Jaume Duch Guillot
  • Recerca i Universitats. Núria Montserrat Pulido
  • Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Òscar Ordeig i Molist
  • Esports. Bernardo Álvarez Merino
  • Cultura. Sònia Hernández Almodóvar
  • Política Lingüística. Francesc Xavier Vila

 

Fotografia de portada: Salvador Illa, en la presentació d’Eduard Rivas com a candidat a l’alcaldia d’Esparreguera, el gener de 2024 [PSC] / Investidura de Salvador Illa [Parlament de Catalunya / Govern de la Generalitat / ACN]

Print Friendly, PDF & Email
Etiquetes:
Categoria:   Esparreguera, Política