Dimecres, 16 octubre 2024
  • Dimecres, 16 octubre 2024
La Bustia concentracio 12 setembre 2024 davant estacio superior Funicular Gelida

Opinió: ‘Salvem el Funi’, un exemple d’autoorganització perquè torni a funcionar el Funicular de Gelida

Per 13 d'octubre de 2024 a les 7:00 0 368 Visites

El gelidenc Kim Martí, en representació de la plataforma ciutadana, explica accions i propostes que tenen l’objectiu de “defensar i exigir un futur digne per a aquest símbol que tant estimem” que porta més d’un any tancat

La recent creació de la Plataforma Salvem el Funi és un reflex de la inquietud i l’autoorganització dels veïns i veïnes de Gelida davant la paràlisi del funicular del nostre poble. Més d’un any sense servei no només ha afectat la mobilitat, sinó que ha deixat el municipi privat d’un dels seus símbols més preuats, tant a nivell històric com econòmic. La falta d’informació clara sobre el seu retorn ha provocat un sentiment d’incertesa que no podem permetre que persisteixi.

La situació actual del funicular és preocupant, sobretot ara que s’apropa el centenari d’aquesta infraestructura que ha estat un motor del desenvolupament local. No podem oblidar que el funicular no és només una atracció turística; és una part integral de la identitat de Gelida. La seva inactivitat amenaça no només la seva funcionalitat, sinó també el nostre patrimoni cultural.

El recent diàleg amb l’alcalde, Lluís Valls, ha aportat algunes llums d’esperança. Malgrat les dificultats pressupostàries, sembla que hi ha una voluntat política per explorar el finançament necessari per a la seva reparació. És essencial que aquesta voluntat es tradueixi en accions concretes i en un calendari clar, ja que cada dia que passa sense el funicular actua en detriment del nostre poble.

Davant d’aquesta realitat, és vital que els gelidencs ens unim en defensa del funicular. Les més de 2.000 signatures recollides en suport de la nostra causa són un testimoni de la importància que aquest bé comú té per a tots nosaltres. Hem d’exigir que FGC i l’ajuntament es comprometin de manera ferma amb la restauració i el funcionament del funicular, així com amb la seva promoció com a atractiu turístic.

També hem parlat sobre com promoure el turisme a Gelida mitjançant l’ús del funicular, vinculat amb visites al castell per a escoles i persones grans, així com rutes modernistes. Existeix la possibilitat d’ampliar aquestes activitats per a aquests col·lectius.

A més, la idea d’agermanar-nos amb altres pobles que tinguin funiculars centenaris pot obrir nous horitzons. Compartir experiències i estratègies de conservació enriquirà la nostra proposta i reforçarà els llaços amb altres comunitats que valoren el seu patrimoni.

Finalment, és una responsabilitat col·lectiva assegurar que el funicular de Gelida no es converteixi en un simple record del passat, sinó que torni a ser un element viu i actiu de la nostra comunitat. Com a veïns compromesos, és el moment d’activar-nos, de participar en les activitats commemoratives del centenari i d’exigir un futur digne per a aquest símbol que tant estimem. Només així podrem garantir que el funicular segueixi sent una part essencial de la història i el desenvolupament de Gelida.

 

Kim Martí. Gelida

Plataforma Salvem el  funi

@plataformasalvemelfuni

 

Aquí els continguts sobre el Funicular de Gelida.

Fotografia: Membres de la Plataforma Salvem el Funi a l’estació superior del Funicular de Gelida, el 12 de setembre de 2024 [Marc Bosch Manzano]

 

Categoria:   Gelida, Opinió, Societat