Dimarts, 3 desembre 2024
  • Dimarts, 3 desembre 2024
La Bustia Una Nova Pinya

‘Una Nova Pinya’, un projecte que uneix el món casteller amb la salut mental

Per 12 de novembre de 2024 a les 7:00 0 399 Visites

És una proposta impulsada per membres de l’equip sanitari de la Unitat de Salut Mental de Brians 1 amb la col·laboració dels Vailets de Gelida, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, el centre de justícia i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya

Una Nova Pinya‘ és un projecte pioner que proposa, a través de la cultura del món casteller, poder crear una xarxa social i de suport per quan una persona comenci la seva vida en llibertat després d’estar a presó. És a dir, crear un vincle amb les diferents colles mentre encara es troben ingressats a través de sortides grupals amb pacients i que això tingui una continuïtat quan marxin en situació de llibertat definitiva.

La proposta es va posar en marxa l’any 2023 i va ser impulsada per membres de l’equip sanitari de la Unitat de Salut Mental del centre penitenciari de Brians 1 de Sant Esteve, amb la col·laboració dels Vailets de Gelida, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, el centre de justícia i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

Les persones que participen en aquest projecte ho fan de manera voluntària i, actualment, en són 14. Les seves funcions són fer de nexe entre els membres de la colla amfitriona i els usuaris; fer acompanyament durant la jornada donant indicacions; i acudir a les unitats per fer la sessió pràctica abans de la sortida.

Formen part de l’equip Laura Díaz, integradora social de la UHPP-Brians 1 i membre de la junta directiva dels Vailets; Diana Nieto, TCAI de la UHPP-Brians1 i membre de la comissió sanitària dels Vailets; i Juanjo Tavira, TCAI de la UHPP-Brians 1, creador i coordinador d”Una Nova Pinya’ i president dels Vailets de Gelida.

El projecte s’ha presentat per primera vegada públicament fora de l’àmbit sanitari a Gelida el divendres l’11 d’octubre, durant la Setmana de la Salut Mental organitzada al municipi per l’Ajuntament. A la fotografia de portada, els membres del projecte al Centre Cultural després de l’acte de presentació.

A la fotografia de portada, del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu, Isabel Grimal, directora Infermeria; Raquel Fabregat, sotsdirectora infermeria; Maria Ribas, coordinadora xarxa salut mental penitenciària; Marisa Sanz, directora RRHH; i Catalina Morell, directora comunicació; la doctora Sílvia Ramírez, psiquiatra UHPP-Catalunya; David Herrera, infermer especialista de qualitat i experiència del pacient de l’hospital SJD Barcelona; Montserrat Turdiu, membre junta directiva coordinadora colles castelleres de Catalunya; Núria Tavira, administració UHRPI-Brians2; i els tres gelidencs, Laura Díaz, Diana Nieto i Juanjo Tavira.

 

Objectius de la iniciativa

L’objectiu principal és acompanyar i facilitar la reinserció dels pacients a través de la participació en el món casteller.

De manera específica també ho són aprendre la importància del treball en equip; l’ampliació dels coneixements sobre la cultura castellera; conèixer quina és la colla de la seva zona i fer vincle per incorporar-se com a membre; formar part de xarxes socials saludables; i millorar la seva autopercepció i autoestima malgrat l’estigma de salut mental i presons.

 

Beneficiaris

El perfil de les persones destinatàries són aquelles que estan ingressades en els recursos de la UHPP (Brians 1) i UHRPI (Brians 2) i que, per situacions judicials, es troben a dins de presó i formen part de la xarxa de salut mental. Són exclosos els pacients amb delictes de naturalesa sexual.

A la UHPP, durant el 2023 hi ha hagut una mitja de 3 persones de gènere masculí amb els requisits per poder formar part del projecte. Durant el 2024 només s’ha pogut comptar amb un pacient, amb la novetat de ser la primera dona.

De la UHRPI han estat 12 pacients alhora. El 2024 han ampliat el nombre a 15 pacients i es tracta d’una unitat exclusivament masculina.

Pel que fa a les colles castelleres, a Catalunya en són 104 i, a banda dels Vailets de Gelida, ja hi ha tres més (Xics de Granollers, Xiquelos i Xiqueles del Delta i Castellers d’Altafulla) que es beneficiaran amb la incorporació de tres ex-pacients.

A més, un ex-pacient que va ser donat d’alta de la seva unitat, ha mantingut el contacte i vincle per continuar dins el projecte estant ara en un altre centre psiquiàtric civil (Germanes Hospitalàries – Sagrat Cor de Martorell).

Per a l’any 2025 també està previst iniciar el projecte al Centre Educatiu Els Til·lers a Parets del Vallès.

 

Justificació de la necessitat

A la UHPP i UHRPI es troben usuaris que, a part de tenir diagnosis de salut mental, també estan en situació de privadesa de llibertat. D’aquest gruix hi ha part de població que es troba judicialment en situació de poder realitzar sortides a la comunitat amb caire integrador, terapèutic i de reinserció.

Una de les principals dificultats del col·lectiu és, precisament, la reinserció social una vegada marxen en llibertat. La necessitat de canviar l’entorn i les dificultats de tornar a connectar amb el seu grup social són unes de les situacions més habituals.

El projecte ‘Una Nova Pinya’ ofereix una oferta d’oci saludable i un teixit social amb un objectiu comú: la reinserció a través de formar pinya en les diferents diades castelleres. Es tracta d’una metàfora visual de com el grup no fa diferències, que cada aportació personal és important i que una bona base i unió fa la força.

 

Activitats

La primera fase del projecte es planteja a partir de tres sessions a cada un dels centres on l’activitat i els valors castellers són protagonistes. Es tracten aspectes d’història, tècnica i vocabulari casteller.

En una segona fase es fa l’activitat principal, que és la de participar en les diades castelleres com a suport en la pinya. L’any 2023 es van fer 12 sortides a diades castelleres i està previst que el 2024 es facin un total de 18 sortides.

La tercera fase del projecte és l’acompanyament del pacient per facilitar el contacte amb la colla més propera a la seva residència habitual, ja en el moment de la llibertat.

 

Seguiment

En cada jornada es valora el grau d’implicació del pacient en el projecte a través de l’observació i entrevistes individualitzades. En tot moment, per les característiques judicials de les tres unitats, hi ha membres de l’equip acompanyant al grup i supervisant cada fase del projecte.

 

Accions de sensibilització programades

En la VII Jornada Assistencial de la Xarxa de Salut Mental es presenta una càpsula on breument s’explica l’experiència viscuda d’aquest any 2023, així com la proposta d’ampliar en dates de diades i en nombre de pacients participants.

Cada jornada que es realitza ja és una acció duta a terme. La col·laboració que realitza ‘Una Nova Pinya’ amb els amfitrions en cada jornada requereix una coordinació prèvia on tots els membres de la colla tenen presents els objectius i els paràmetres que engloba aquest suport.

Han estat finalistes als VI Premis Antoni Carné de l’ENS de cultura popular catalana al ‘Millor projecte de l’any’. Enguany, tornen a estar nominats a aquests premis.

També han estat finalistes al premi El Pilar que atorga la Coordinadora de Colles Castelleres amb les votacions de les 104 colles del país al ‘Millor projecte de difusió del món casteller i solidari amb la comunitat’.

Han representat el projecte a Congressos Nacionals: a l’abril al ´Congreso Nacional de Enfermeria de Salud Mental’ celebrat a Mèrida, on van presentar un pòster divulgatiu; i al juny al Congreso Nacional de TCAE celebrat a Madrid, on van presentar pòster divulgatiu i van fer ponència.

Han estat presents en la I Jornada Provincial de Enfermeria de SJD España celebrada a Sant Boi de Llobregat representant el projecte i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

I la presentació a Gelida, que a més va ser la primera fora de l’àmbit sanitari.

‘Una Nova Pinya’ està activa en les xarxes socials amb comptes a Instagram (@unanovapinya) i a X (@unanovapinya) fent publicacions per ampliar la seva difusió.

 

Fotografies: Membres del projecte ‘Una Nova Pinya’ [SE]

Etiquetes: