Amb una inversió de 4 milions d’euros perquè FGC pugui tenir els dos projectes a punt de licitar l’estiu del 2025 i tornar a posar en marxa el ‘Funi’ a finals del 2026
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha anunciat “el ferm compromís del Govern de Catalunya amb el funicular i una inversió de quatre milions d’euros per tornar-lo a posar en funcionament”. El seu departament farà possible que Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) treballi per licitar els treballs de reparació de la maquinària i de renovació de les vies que està a punt de finalitzar la vida útil de la instal·lació, per reobrir a finals del 2026 el servei del Funicular, tancat des de maig de 2023.
Paneque ho ha dit durant l’acte d’inauguració de la 14a Funifira i de la commemoració del centenari del Funicular, inaugurat l’1 de novembre del 1924 i que connecta el centre del poble amb l’estació de Renfe. Ha estat acompanyada de l’alcalde de Gelida, Lluís Valls, el president de Ferrocarrils, Carles Ruiz, els membres del consistori i altres autoritats, i davant de desenes de persones a l’estació superior del ‘Funi’.
La consellera ha explicat que són “uns metres de distància, uns metres més de desnivell, dos combois, i mig centenar de places per explicar, ni més ni menys, cent anys d’història. Em complau de veritat, anunciar-vos que el Funicular, el recuperarem, en aquests cent anys després d’aquell 1924, quan va començar a funcionar”. També que “el Govern de Catalunya té una funció molt senzilla i contradictòria a tot això: ha vingut per ajudar les persones. Aquesta és una frase molt fàcil de dir, però és complicadíssima de fer. Exigeix constància, perseverança, humilitat i esforç. Gelida té un funicular i és bo que siguem capaços de mantenir les coses que funcionen bé. Tenir cura amb detall de les coses importants de casa nostra, em sembla que és marca de la casa”.
L’alcalde de Gelida, Lluís Valls, ha fet un resum dels inicis i la història del Funicular. A continuació, Valls ha destacat que “avui, 100 anys després, Gelida té el Funicular tot i que des del maig del 2023 està fora de servei per raons tècniques i de seguretat que vull pensar seran resoltes i facilitaran que el nostre Funicular recuperi el seu funcionament”. Ha recordat que “des de l’Ajuntament hem vetllat i vetllarem perquè això sigui possible. Un posicionament institucional que una vegada més, ha comptat amb l’adhesió i complicitat dels veïns i veïnes que així ho han manifestat en diverses ocasions i als quals vull agrair-los aquest suport”.
“Per a Gelida, el Funicular és un element emblemàtic indestriable de la nostra història, un símbol de la nostra identitat, un sentiment” i ha afegit que “no podem avaluar la recuperació del Funicular des d’una visió estrictament gelidenca, que el Funi torni a estar en servei és defendre la preservació d’un element que forma part del patrimoni industrial i històric del nostre país”. L’alcalde ha acabat amb un agraïment a la consellera i al president de Ferrocarrils “pel suport i per acompanyar-nos en aquest centenari”, a més d’esperar que “la següent festa que puguem fer tots plegats aquí sigui per celebrar la posada en marxa del Funi“.
L’acte va incloure la presentació d’una obra gràfica de l’artista gelidenc Josep Maria Avilés amb motiu del centenari del Funicular de Gelida. L’alcalde va entregar a les autoritats, als familiars descendents dels impulsors del ‘Funi’ -l’alcalde Josep Rosell Massana i el mossèn Jaume Via Torres-, Francesc Rosell (besnet) i Jaume Vendrell (nebot) respectivament, i als exalcaldes Joan Rosselló, Miquel Carrillo, Francesc Rosell i Lluïsa Llop, una làmina de l’obra en reconeixement i de record de l’aniversari.
També un pastís elaborat per La Confiança amb la imatge del centenari, i un brindis amb la consellera, l’alcalde de Gelida, el president de Ferrocarrils, a més del president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, i l’alcalde de Trapagaran (País Basc), Miguel Ángel Gómez, d’una població que també té un funicular.
Posteriorment als parlaments, en declaracions a La Bústia, Paneque ha avançat en quant als terminis que “tenim previst que d’aquí a l’estiu del 2025 puguem tenir els dos projectes a punt per licitar -el de la reparació del sistema motriu i el de la renovació de les vies- perquè el Funicular pugui funcionar. De manera que a finals del 2026 puguem tornar a Gelida per posar en marxa el Funicular“.
Funifira i mostra
La 14a Funifira de Gelida s’està celebrant aquest cap de setmana amb una programació relacionada amb l’oci ferroviari, el maquetisme, l’aeromodelisme i la gastronomia. També amb activitats familiars, música, la 2a trobada de Playmobil i Lego, el trenet solidari, les visites guiades al Castell de Gelida o el vol en globus, com a novetats d’aquest any.
A l’Espai 1880 de l’Ajuntament de Gelida està oberta una mostra que repassa els cent anys del Funicular de Gelida. Es pot visitar fins al 18 de novembre de dilluns a divendres, de 9 a 14.30h, i el cap de setmana, de 10 a 14h. Aquest cap de setmana per la Funifira es pot visitar dissabte, de 12 a 14h i de 18 a 20h; i diumenge, de 12 a 14h. Durant l’acte, el director de Planificació Estratègica i ASG de Ferrocarrils, Carles Casas, ha fet la presentació de l’exposició.
Ferrocarrils també ha editat el llibret històric ‘Una història de passat, present i futur. Cent anys del Funicular de Gelida’, que se suma a la col·lecció de llibres de la companyia que es poden consultar al web del Patrimoni de Ferrocarrils.
La Funifira i la celebració del centenari del Funicular de Gelida, en imatges.
La Funifira de Gelida commemora el centenari del ‘Funi’ aquest cap de setmana.
Fotografies: La consellera Sílvia Paneque en la inauguració de la 14a Funifira i en la celebració del centenari del ‘Funi’ de Gelida [Lluís Gutiérrez]