En els Premis de comerç i d’establiments comercials amb cent o més anys lliurats al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat
La botiga de queviures, de menjars cuinats i càtering Cal Liquero de Gelida ha rebut un dels Premis Nacionals als Establiments Comercials Centenaris 2023.
Ha recollit el guardó Mercè Martí, de mans del president Salvador Illa, el dilluns 18 de novembre a la tarda al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. A l’acte hi han assistit la família, l’acalde de Gelida, Lluís Valls, i l’exalcaldessa Lluïsa Llop.
Cal Liquero, des de 1923
Des de la família estan molt il·lusionats i agraïts amb aquest reconeixement i les felicitacions rebudes. L’actual propietària i cuinera, Mercè Martí, conjuntament amb una amiga i clienta, Montse Rovira, fan un breu resum de la història de Cal Liquero a La Bústia.
Els fundadors són Joan Guilera i Francesca Romeu, la ‘Cisqueta’, que van contraure matrimoni el 1923 i van anar a viure a la casa botiga del carrer Major número 116, on encara ara la podem trobar. No tenia nom, però la gent del poble la coneixia com a Cal Liquero.
Rovira explica que “la ‘Cisqueta’ era la que portava la botiga, una dona menuda, però amb energia, sempre atenta, agradable amb els seus clients i molt treballadora. La botiga donava al carrer i darrere hi havia la casa on van viure sempre, anessis a comprar l’hora que hi anessis sempre tenien la porta oberta pels seus clients”.
El matrimoni va tenir dues filles, Carmen, i Rosa Guilera, que es va quedar a la botiga que havien fundat els pares, fins a la seva jubilació. Quan preguntem per la Rosa i la seva edat, Mercè Martí -la seva jove-, respon que té “92 anys i molta vitalitat, es mou molt i va a tot arreu”.
Recorden que “a la botiga de la ‘Cisqueta’ i de la Rosa podies trobar queviures, però també llegum cuit i molt bona. Venien de tot el poble a comprar-ne. També els diumenges, quan la Rosa sortia de missa portava les ensaïmades i la nata de les pastisseries perquè els clients no haguessin d’anar-les a buscar”.
La Rosa i el Ramon van tenir dos fills, la Glòria i el Ramon Fíguls. La Glòria, que era la gran, durant un temps també va ajudar a la botiga. I el Ramon, en casar-se amb la Mercè Martí, “una enamorada de la cuina i gran cuinera, van reformar la botiga de queviures l’any 2003, i la van convertir en una botiga moderna de menjars cuinats excel·lents. On també pots trobar bons embotits, carn i formatges, entre altres”, explica la clienta.
També que “el Ramon amb la seva bonhomia darrera el taulell i la Mercè, entre fogons o dissenyant els plats més exquisits per a les celebracions fan un equip excel·lent”. La Mercè, al capdavant de Cal Liquero des de fa més de 20 anys descriu la botiga com “un espai gastronòmic familiar de xarcuteria, carnisseria, plats preparats i amb servei de càtering”.
A la fotografia a la botiga de Cal Liquero, la filla dels fundadors, Rosa Guilera; amb els seus fills Glòria i Ramon Fíguls; la parella del Ramon, Mercè Martí; les besnetes dels fundadors Gemma, Laura i la Gal·la, i els rebesnets Gerard i Jan [Foto: Josep Maria Buch]
Aquí l’Instagram de Cal Liquero.
Els Premis Nacionals 2023
El Govern de la Generalitat, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball, convoca cada any els Premis Nacionals de Comerç i els d’Establiments Comercials Centenaris.
Premis Nacionals d’Establiments Comercials Centenaris
S’han concedit 25 reconeixements a comerços que han arribat o han superat el segle d’història. L’objectiu dels Premis Nacionals d’Establiments Comercials Centenaris és distingir els establiments comercials i mercats municipals en actiu que al llarg de més de cent anys han ofert un servei de qualitat i personalitzat als seus clients, tot adaptant-se als canvis en les necessitats de compra de la ciutadania que s’han anat produint al llarg de la seva trajectòria professional.
Premi Nacional de Comerç
Premi Nacional de Comerç dotat amb 6.000 euros ha estat per a l’empresa Isern Electrodomèstics, de Vic; al Comerç més Innovador, dotat amb 2.000 euros, a la carnisseria-xarcuteria gourmet de Calella Los Extremeños; i al Comerç més Sostenible, dotat també amb 2.000 euros, a IDONI-Bon Cor, de dues cooperatives, Menjar d’hort SCCL i Empresa Inserció Solucions Socials Sostenibles SCCL; i a la Iniciativa Col·lectiva, l’actuació RetailLab Mataró, impulsada per l’Ajuntament en el marc del projecte “Mataró: innovació urbana en el comerç” amb l’objectiu de dotar d’eines el sector comercial per millorar la seva competitivitat i promoure la transformació.
En aquests guardons reconeixen els establiments comercials que han destacat per la seva trajectòria, innovació, sostenibilitat i contribució al prestigi del sector, i a l’actuació d’iniciativa col·lectiva que ha significat un impuls al model català de comerç i serveis.
Fotografies a la botiga: la filla dels fundadors, Rosa Guilera; amb els seus fills Glòria i Ramon Fíguls; la parella del Ramon, Mercè Martí; les besnetes dels fundadors Gemma, Laura i la Gal·la, i els rebesnets Gerard i Jan [Josep Maria Buch]