Dimecres, 4 desembre 2024
  • Dimecres, 4 desembre 2024
La Bustia Oleguer Duch i Vicenç Mari

Oleguer Duch d’Abrera i Vicenç Marí de Gelida, distingits com a mestres artesans

Per 2 de desembre de 2024 a les 7:00 0 359 Visites

Han parlat amb La Bústia després de rebre el reconeixement durant la Nit de l’Artesania Alimentària de Catalunya i fem un resum de les seves històries

Oleguer Duch, de la Pastisseria Duch d’Abrera, i Vicenç Marí, del Forn Marí de Gelida, han estat distingits mestres artesans per la Generalitat de Catalunya. El guardó s’atorga durant la Nit de l’Artesania Alimentària a professionals destacats en el coneixement pràctic i la transmissió d’un ofici artesà, amb una llarga experiència i mèrits excepcionals.

Duch ha explicat a La Bústia que “aquest reconeixement és important quan fa tants anys que treballes de pastisser. És d’agrair. Durant aquests anys hem intentat fer-ho el millor que hem pogut i quan es fa amb ganes i il·lusió les coses surten bé. Penso que el conjunt és positiu perquè hem fet molts amics clients”.

Per la seva banda, Marí ha dit que “aquest reconeixement ens fa molta il·lusió tant a mi com a la meva família i al meu equip, ja que ens reconeix una trajectòria des de fa molts anys plena de passió i dedicació en aquest ofici. És un estímul més per continuar fent les coses ben fetes”.

L’acte de lliurament dels Diplomes de Mestre Artesà Alimentari 2023 ha estat el dimecres 27 de novembre al Palau de Pedralbes de Barcelona. Ha estat presidit pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Oscar Ordeig, i s’han otorgat a 9 flequers, 4 pastissers, 8 carnissers, cansaladers i xarcuters, 2 xurrers i 1 formatger.

Oleguer Duch ha estat acompanyat del seu germà Isaac, la seva mare Teresa i el regidor d’Abrera, Jose Antonio Zafra.

Vicenç Marí ho ha estat per la seva dona Eli Pascual, els seus fills Joan i Ivet, i l’alcalde de Gelida, Lluís Valls.

Els dos mestres artesans també han comptat amb el suport dels seus gremis respectius.

 

Més sobre Oleguer Duch

Oleguer Duch és pastisser des dels 20 anys i forma part de la segona generació de la Pastisseria Duch, l’empresa familiar fundada l’any 1969 pels seus pares. Juntament amb el seu germà, continua amb el negoci després de més de cinquanta anys.

Va començar a formar-se a l’Escola del Gremi de Pastisseria de Barcelona. Compaginava els estudis amb l’obrador familiar, on va obtenir les bases de l’ofici. També va fer estades en diferents obradors de pastissers de renom i grans mestres.

A la pastisseria han creat la pasta típica d’Abrera, els ‘abrerencs’, de cor d’ametlla i de gustós préssec dels camps del municipi. Per Sant Jordi elaboren el ‘pastís llibre‘, pastissos en format llibre amb les cobertes dels escriptors locals.

 

Més sobre Vicenç Marí

Vicenç Marí és forner de sisena generació i porta exercint l’ofici més de 25 anys. Els seus avantpassats van començar la trajectòria flequera familiar a Sant Joan de Mediona l’any 1840 i l’any 1912 es van instal·lar a Gelida. El seu pare va gestionar el negoci fins al gener de 2018, quan es va jubilar i l’empresa va passar a càrrec del Vicenç. Actualment, gestiona el negoci amb la seva dona, l’Eli, i compten amb un obrador de pa i dues botigues amb degustació.

Es va formar com a flequer a l’Escola Andreu Carrió i ho va compaginar amb l’ajuda al negoci familiar els caps de setmana i vacances. També va fer-ho a l’Escola Vapor Llonch i a l’escola actual Cal Molins de Sabadell.

Al Forn Marí ofereixen tota mena de pans artesanals, pa blanc, integral, sègol, rústic, d’espelta, sarraï-espelta, cereals, alemany, xia, pa de vidre, blat de moro, antre d’altres. Destaca l’especialitat de la casa: la coca de forner. Des de fa uns anys, a l’obrador fan demostracions per a estudiants amb diversitat funcional de l’Institut IES Gelida.

Fotografies: Oleguer Duch i Vicenç Marí durant l’acte de lliurament Diplomes de Mestre Artesà Alimentari 2024 [SE]

Etiquetes:
Categoria:   Abrera, Cultura, Gelida