Dilluns, 27 gener 2025
  • Dilluns, 27 gener 2025
La Bustia manifest Colonia Sedo 1

Front comú per a la regeneració de la Colònia Sedó d’Esparreguera

Per 24 de gener de 2025 a les 18:00 0 315 Visites

Institucions, propietaris, agents econòmics, socials, culturals i turístics signen un manifest on es comprometen a reimpulsar el complex i l’entorn de la que va ser la primera colònia tèxtil de Catalunya

 

El Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera ha acollit aquest divendres 24 de gener la signatura del manifest conjunt entre institucions, propietaris i entitats per impulsar un model de governança i el desenvolupament d’un pla d’acció dirigit a regenerar el recinte i el seu entorn.

És la primera vegada que els diferents organismes i agents defineixen conjuntament un manifest per definir un pla director urbanístic i un nou sistema de governança per materialitzar les inversions. L’alcalde d’Esparreguera, Juan Jurado, confia que aquest pla sigui aprovat en un termini d’entre un i dos anys.

Han participat d’aquest compromís i en la signatura del document, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, els Ajuntaments d’Esparreguera i d’Olesa, l’INCASÒL, el MNACTEC, PIMEC, la Comunitat de Propietaris Industrials de la Colònia Sedó, l’Associació per a la defensa de la Colònia Sedó i el seu entorn, el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, la UPC i l’Associació Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC). La previsió és que s’hi afegeixin altres ens interessats en el rellançament del recinte.

Jurado ha dit que “per primera vegada des que va tancar la Colònia Sedó fa 45 anys, l’Ajuntament d’Esparreguera, els propietaris de la Colònia i totes les institucions representatives del país a nivell empresarial, cultural, patrimonial i de l’habitatge ens trobem aquí al voltant d’un consens fonamental: que la Colònia Sedó és un patrimoni primordial del país, que necessita ser regenerada i que cal establir un full de ruta comú i començar a treballar per a complir-lo a mig i llarg termini”.

L’alcalde esparreguerí ha situat l’Ajuntament com a “columna vertebral” de les converses que s’iniciaran a partir d’ara per definir amb quina forma jurídica s’ha de gestionar la colònia -si ha de ser una fundació, un consorci o una associació-, com es vol que sigui la reforma i com s’ha de finançar.

El manifest deixa per escrit que en menys de tres mesos s’hauran de reunir tots els actors implicats per començar a concretar nombroses qüestions que la signatura d’aquest divendres no defineix, i que seran clau per enfilar la redacció del pla director. Després d’anys de demanar una aliança en aquest sentit, el govern municipal d’Esparreguera confia que aquest pla sigui aprovat abans del 2027.

Jurado ha demanat que el nou futur per a la Colònia Sedó tingui en compte un nou concepte museístic i també prevegi usos educatius. “Hem d’apuntar a la possibilitat que aquí s’hi pugui ubicar un hub formatiu i econòmic vinculat a l’activitat industrial”, alhora que ha indicat la importància que el nou pla permeti “restablir vincles” amb Olesa, ja que històricament el recinte havia marcat l’activitat econòmica dels dos municipis.

Al mateix temps, l’alcalde vol que el futur es defineixi de la mà de les empreses que treballen dins el recinte, les quals van des d’oficis tradicionals fins a àmbits relacionats amb la robòtica. Una crida a la qual s’hi ha sumat el president de la Comunitat de Propietaris de l’Àmbit Industrial de Can Sedó, Josep Maria Prats, que ha instat les administracions a ser “realistes” amb el pla director, “sense comprometre el present d’unes empreses que volen seguir treballant en un conjunt arquitectònic fantàstic”.

L’alcalde d’Olesa, Jordi Parent, ha dit que “moltes famílies d’Olesa han treballat, han nascut i han crescut a la Colònia Sedó. És essencial recuperar aquests vincles històrics i projectar-los cap a un futur que connecti indústria, cultura i habitatge”.

La consellera de Cultura, Sònia Hernández, ha destacat que la signatura d’aquest acord “és un pas molt important. Cal que tothom que hi estigui implicat d’una forma o una altra assumeixi la seva part de compromís, perquè la Colònia Sedó és un patrimoni que forma part de la història de Catalunya i de la història del país”.

També ha anunciat que “com a mostra d’aquest compromís, la segona fase del projecte ‘Els Ulls de la Història’ passarà també per la Colònia Sedó“. Es tracta d’un projecte que proposa una mirada immersiva sobre el patrimoni català a través de la realitat virtual i d’experiències immersives”.

Per la seva part, el president de la Comunitat de Propietaris de l’Àrea Industrial de la Colònia Sedó, Josep Maria Prat, ha comentat que “els propietaris hem fet i fem un esforç per mantenir la colònia tal com està avui. Quan pensem en el futur pensem en un futur realista, que es pugui complir, que no comprometi el present, que és que la colònia té vida, un conjunt patrimonial fantàstic i unes empreses que necessitem seguir treballant”.

 

Primeres obres a la zona residencial, la primavera 2026

A part dels usos industrials, els signants del manifest han posat de valor també tot l’àmbit residencial que engloba la colònia. Després d’haver enderrocat quatre mòduls d’habitatges per risc d’esfondrament fa vint anys, actualment es conserven cinc altres mòduls, en alguns dels quals hi viuen famílies. En conjunt, hi ha habitats al voltant de 37 domicilis.

L’Institut Català del Sòl (INCASÒL) és propietari de la part residencial de la colònia des que va comprar aquestes finques el 2003, però mai s’ha avançat en la seva reforma. Ara fa quatre anys, es va definir un projecte per rehabilitar la pensió, però tot va quedar en espera, “sens dubte per un tema de voluntat política”, ha assegurat l’alcalde d’Esparreguera.

El director d’Habitatge i Edificació de l’INCASÒL, Jordi Salvat, ha assegurat que aquest temps d’impàs s’ha desencallat i ha dit que l’ens públic depenent del departament de Territori i Sostenibilitat està treballant en el projecte de rehabilitació i està previst aprovar el projecte executiu en menys de dos mesos perquè les obres puguin començar la primavera del 2026.

Aquesta reforma inicial se centrarà en la pensió, com a pas previ per afrontar després la reforma dels habitatges. I és que la intenció és que la pensió aculli les 37 famílies quan l’INCASÒL afronti la rehabilitació d’aquests domicilis. “Compartim amb tots els presents els objectius per consolidar la colònia com un espai urbà singular, que manté el seu valor històric i patrimonial alhora que es referma com un indret productiu, residencial i social que, a més, té cura del seu entorn ambiental”, ha dit Salvat.

Aquí es pot consultar el manifest.

Aquí les notícies destacades de La Bústia sobre la Colònia Sedó.

Fotografies: Acte de signatura del manifest a la Colònia Sedó [Aj Esparreguera / Olesa / ACN]

Etiquetes: