Dissabte, 21 desembre 2024
  • Dissabte, 21 desembre 2024
La Bustia Trobada Seu Urgell escudella Santa Llucia Gelida 6

Actualització: l’escudella de Gelida, patrimoni festiu de Catalunya, de tallar la llenya a la Festa de Santa Llúcia passant pel Pirineu

Per 17 de novembre de 2024 a les 7:00 0 1020 Visites

La Comissió de Festes de Santa Llúcia ha participat en la Funifira de Gelida i a la trobada d’escudelles, ranxos i sopes històriques a la Seu d’Urgell i avança novetats per la Festa de Santa Llúcia que se celebra el 13 de desembre

Actualització:

Gelida ha tornat a estar present a la Trobada d’escudelles, ranxos i sopes històriques de Catalunya. Aquest any és l’onzena edició i s’ha celebrat el cap de setmana 16 i 17 de novembre a la Seu d’Urgell on s’han aplegat 15 colles, de les quals 12 de Catalunya i 2 andorranes i 1 italiana. L’any 2025, coincidint amb el 170è aniversari de l’escudella de Santa Llúcia i els 20 anys de les trobades Gelida serà l’amfitriona. Tot i que no es va fer durant 8 anys, la primera edició la va organitzar la Comissió de Festes de Santa Llúcia a Gelida l’any 2005.

La Comissió de festes de Santa Llúcia ha participat en aquest esdeveniment culinari i ha repartit 100 litres de la tradicional escudella barrejada gelidenca i pa amb botifarra negre. El diumenge 17, per tancar les activitats, s’ha celebrat un dinar de germanor amb la presència de 230 comensals on la Confraria de Sant Antoni de la Seu d’Urgell ha passat el relleu a la Comissió de Festes de Santa Llúcia, representats pels seus administradors, Jaume Surià i David Julià. Han estat acompanyats per la dotzena de membres de la colla desplaçats, l’alcalde de Gelida, Lluís Valls, i la regidora de cultura, Mari Rigau, que han rebut ‘el cullerot’, icona d’aquestes trobades i que passa de colla en colla cada any.

Tallar la llenya

La preparació de l’escudella per a la Festa de Santa Llúcia, que se celebra cada 13 de desembre, comença amb una sortida al bosc. El diumenge 27 d’octubre, 15 membres de la Comissió de Festes de Santa Llúcia i alguns col·laboradors van anar a tallar la llenya. Van recollir més de 3 tones d’estelles de pi que serviran per a l’elaboració de la tradicional escudella. Una tradició que es remunta a l’any 1855.

 

La Finifira

Membres de la Comissió han participat amb una caldera d’escudella en la 14a edició de la Funifira de Gelida, el dissabte 9 de novembre.

La Festa de Santa Llúcia de Gelida és patrimoni festiu de Catalunya

Encara que hi ha referències més antigues, oficialment la Festa de Santa Llúcia data de l’any 1855. El divendres 13 de desembre farà 169 anys que Gelida celebra la seva petita Festa Major d’hivern amb la tradicional escudella de Santa Llúcia que se serveix a la plaça de l’església.

 

Novetat

Aquest any, a més de degustar l’esmorzar de Caldera per segon any consecutiu, la novetat serà un acte el dijous 12 de desembre. Segons expliquen des de l’organització, “per fer més passable l’estona, de 18 a 21h es farà el Vespreig ‘Pelapatates’ per acompanyar als col·laboradors en aquesta feina, tot preparant l’elaboració dels ingredients de l’escudella”. Al mateix temps que conviden a “fer un vi, cava o cervesa a la plaça de l’església”. La novetat de l’any passat va ser la preparació de l’escudella davant de la Masia de Can Terra. Un espai recuperat després que es fes durant molts anys al pati dels Lluïsos.

D’altra banda, aquesta setmana el jurat ha triat el cartell que anuncia la festa i que es presentarà amb el programa d’actes la primera setmana de desembre.

 

Programa d’actes de la Trobada d’escudelles, ranxos i sopes històriques de Catalunya

Fotografies: Moments de la preparació de la Festa de Santa Llúcia i la participació en la Funifira i la Trobada a la Seu d’Urgell [Comissió de Festes de Santa Llúcia de Gelida]