Dimecres, 22 gener 2025
  • Dimecres, 22 gener 2025
La Bustia Comiat Carme Junyent Masquefa

Així ha estat l’emotiu i multitudinari comiat a la sàvia Carme Junyent a Masquefa

Per 13 de setembre de 2023 a les 7:00 0 795 Visites

Familiars, masquefins, amics, representants de les entitats que va fundar, alumnes i companys de professió participen en un acte que la lingüista havia preparat setmanes abans de morir


Una carta de comiat de la sàvia i lingüista Carme Junyent (1955-2023) escrita per ella mateixa, un poema d’Enric Casasses i la ‘Passada de Festa Major’ de Masquefa, una música tradicional del poble, amb els assistents aixecats i acompanyant amb les mans, han servit per donar l’adeu en societat a la “masquefina, mestra i mare” en paraules de l’Andreu, d’un dels seus dos fills.

La Sala Polivalent de Masquefa s’ha quedat petita acollint més de 600 persones, entre assegudes i de peus dins de la sala, als passadissos i a les portes, que han assistit al comiat de la professora. Un acte ple d’emocions on han parlat família, masquefins, la primera amiga, alumnes i companys de les entitats que ha creat i participat al llarg de la seva trajectòria de vida i professió.

Més d’una quinzena de representants de cada àmbit han recordat les seves vivències, així com la seva figura personal i professional. A Carme Junyent l’han definida com a sàvia, generosa, amb llibertat de pensament, coherent, bona, tossuda, valenta, intel·ligent, lúcida, amb una gran memòria, serena, persistent, feminista, apassionada, optimista i agraïda.

Una gran fotografia d’ella quan tenia 5 anys escrivint ha presidit l’escenari amb la frase “Conviure sense renunciar a la diversitat”. Uns detalls que Junyent els havia deixat preparats. Un acte com volia, sense desdoblament de gènere i sense aplaudiments, només al final. Tothom podia agafar un record amb la mateixa imatge i frase que encapçalava la cerimònia i alguns dels seus llibres.

 

La carta de comiat

Abans de finalitzar l’acte, que s’ha allargat durant gairebé dues hores, la periodista cultural Marta Vives ha llegit una carta que havia escrit Carme Junyent. La lingüista ha recordat familiars, amics i companys de feina, els seus orígens familiars de Piera i també la seva estimada Masquefa.

També ha donat un consell: “No perdeu el temps, no deixeu qüestions pendents i aprofiteu ara que hi sou perquè el dia que us arribi l’hora no trobeu a faltar cap experiència que hauríeu volgut viure. Jo puc donar les gràcies per haver sabut preparar-me per la mort. Me’n vaig convençuda que ha valgut la pena. Moltes gràcies per haver vingut”.

Junyent també va demanar a Vives que llegís el poema ‘Tens la força de les coses…’, d’Enric Casasses, i va deixar per escrit que volia que la música que sonés al final de la cerimònia fos la de la ‘Passada de Festa Major’ de Masquefa. L’únic moment que va deixar escrit que es pogués aplaudir. La cerimònia també ha comptat amb una intèrpret de signes.

 

Alguns dels textos i paraules

Una de les frases que s’ha escoltat a l’acte ha estat que la seva pèrdua “ens deixa més savis, però més orfes. Masquefa sempre estarà en deute amb ella”. Entre les entitats representades, la que ella considera “l’obra de la seva vida”, el Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) creada el 1992; el Grup de Lingüistes per la Diversitat (GLiDi) fundada el 2017; i la Universitat de Barcelona, on ha treballat fins a l’últim curs.

Entre els participants, el fill Andreu; el germà Josep i la cosina Núria; la primera amiga, Montse; l’exalcaldessa de Masquefa i exdiputada Teresa Estruch; i representants d’associacions i companys de professió.

De les entitats, entre altres del GELA, el professor Pere Comellas ha dit que “la dèria de la Carme era defensar la llibertat lingüística i, per això, defensava el català. No només perquè és la nostra llengua, sinó també perquè treballar pel català era treballar per mantenir totes les llengües”. Comellas ha recordat que la Carme “no s’espantava mai” i “estimava les polèmiques”: “Defensava les seves conviccions amb fermesa i si no que ho demanin als defensors del desdoblament”.

O la presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Teresa Cabré, que ha destacat que davant dels problemes, Junyent sempre hi veia “escletxes de solució” amb optimisme i valentia. “La Carme es va pronunciar sobre temes que no es discutien com ara la immersió lingüística o el llenguatge no sexista”. També que Junyent va ser reconeguda pels organismes oficials i també a la institució que ella presideix, però que els canvis en les normes d’edat van impedir que pogués entrar a la institució en cert moment.

 

Representació institucional

Les conselleres de Cultura, Natàlia Garriga, i Educació, Anna Simó, han assistit a l’acte juntament amb la presidenta del Parlament, Anna Erra. També l’expresidenta del Parlament i presidenta de Junts, Laura Borràs; la diputada Dolors Sabater de la CUP; o el professor, historiador i escriptor Agustí Alcoberro.

L’alcalde Roger Vázquez i els regidors del consistori han assistit i han donat suport a la família. Des de l’Ajuntament de Masquefa han cedit la instal·lació i han fet l’acompanyament en l’organització i la logística, a més de Protecció Civil i Policia Local que han regulat l’aparcament i el trànsit als voltants de l’acte.

 

Agraïment

Els fills Josep i Andreu han informat que el compte X (abans Twitter) @CarmeJunyent “romandrà obert per ordre de la nostra mare” i han aprofitat per “agrair a totes les persones que van participar en l’acte de comiat i per totes les mostres de suport rebudes”.

 

 

Mor la sàvia i lingüista masquefina Carme Junyent.

Carme Junyent: llibres, premis i reconeixements.

Fotografies, vídeos i text: La cerimònia de comiat de Carme Junyent, el dissabte 9 de setembre de 2023 a la Sala Polivalent de Masquefa [Lluís Gutiérrez / La Bústia / ACN]

Etiquetes:
Categoria:   Cultura, Masquefa, Societat