Aquest escrit d’Ametller Origen ens parla de l’emergència climàtica, les alarmants xifres del malbaratament alimentari i les iniciatives de l’empresa amb la donació d’aliments i la reducció de les emissions de CO2
L’emergència climàtica està a l’ordre del dia, però el que sovint es desconeix és que el malbaratament alimentari és la primera causa del canvi climàtic. Actualment, al món es llencen 1/3 dels aliments que es produeixen i s’utilitzen 250 km3 d’aigua, s’emeten 3.300 M de tones de CO2 i s’usa un 28% de la superfície agrícola per produir uns aliments que, finalment, s’acaben malbaratant. I és que les dades parlen per si soles i ens trobem, sens dubte, davant d’una emergència a la qual cal fer front.
Les alarmants xifres del malbaratament alimentari
Espanya és el país de la Unió Europea on més menjar es llença, concretament 7,8 milions de tones a l’any, el que suposa una mitjana de 176 kg per persona. En el cas de Catalunya, la xifra se situa en 262.000 tones, és a dir, una mitjana de 35 kg per persona. Entre els aliments que més es llencen destaquen les fruites i les verdures fresques, seguit dels cereals, els làctics, la carn i el peix. Actualment, es llencen al nostre país 333 milions de fruita fresca a les llars i 141 kg de verdures. Pel que fa als cereals es malbaraten 8,9 M de kg de cereals i cada any 90 L de llet i derivats làctics acaben a les escombraries. Tanmateix, és a les llars on es llença més menjar, seguidament de la indústria alimentària, a la restauració i als comerços.
2027: Fem camí cap a la neutralitat d’emissions
Conscients d’aquesta realitat, des d’Ametller Origen fa temps que fem camí per lluitar contra el malbaratament alimentari. Amb l’objectiu de revertir aquesta tendència i de ser neutres en emissions de CO2 l’any 2027, des de la companyia apliquem diferents iniciatives per evitar el malbaratament alimentari al llarg de tota la cadena de valor, és a dir, des del camp a les botigues, amb el propòsit de minimitzar els residus, les emissions de CO2 generades i ser part de la solució.
Així doncs, als nostres camps entreguem excedents de fruita i verdura pròpia a la Fundació Espigoladors. D’altra banda, donem productes excedentaris que elaborem al nostre obrador o que no són aptes per a la venda a entitats socials. Durant l’any 2021, hem donat 95.054 kg de producte i hem reduït 238 tones de CO2. A les nostres botigues també duem a terme diferents accions: en primer lloc, donem aliments frescos i refrigerats amb data de caducitat pròxima a diferents entitats socials com Càritas, Creu Roja, Cuina Altem o Banc dels Aliments. L’any passat vam donar productes per un valor de 896.466 €, el que suposa un estalvi de 747.055 kg eq de CO2. Tanmateix, oferim als nostres clients la possibilitat de comprar productes amb data de caducitat curta; durant el 2021, vam vendre 706.578 productes amb un 25% de descompte que han suposat un estalvi de 1.713.184 kg de CO2 eq. Finalment, salvem packs també amb data de caducitat pròxima l’app Too Good To Go. Des de l’any 2020, hem salvat un total de 450.000 packs i evitat l’emissió d’1.125.000 kg de CO2.
Contingut i fotografia: Ametller Origen [corp.ametllerorigen.com]