Una trentena de persones es queden amb més de 500 peixos, l’Ajuntament d’Esparreguera només accepta 35 i uns centenars més se sacrifiquen
L’operatiu de captura dels centenars de peixos del Llac del Parc Municipal, el dijous 11 d’abril, ha millorat respecte als dos anys anteriors quan va provocar la mort dels animals. Aquest era el treball previ al buidatge de l’aigua i la neteja de la instal·lació que comença aquest dimecres.
En aquesta ocasió, els Animalistes d’Olesa van reclamar una solució pels peixos i la Societat de Pescadors d’Esparreguera van proposar que es podien traslladar a les basses de la residència de Can Comelles al seu municipi.
L’Ajuntament d’Olesa va demanar permís al d’Esparreguera i a la Generalitat. Després de comprovar que es tractaven de carpins, una espècie exòtica però no invasora, el Departament de Medi Ambient va autoritzar la donació i el trasllat. Des del consistori olesà també es van posar en contacte amb l’Associació Protectora d’Animals Exòtics de Catalunya (APAEC) i van fer una crida a voluntaris i veïns. D’aquesta manera, una trentena de persones entre membres de l’entitat i ciutadans van fer-se càrrec de més de 500 peixos, i van signar un document de declaració responsable.
Les tasques de pesca dels animals van anar a càrrec de ‘Sorelló, estudis al medi aquàtic’, la mateixa empresa especialitzada i autoritzada de l’any passat i que ha identificat l’espècie, que finalment els va catalogar com a carpins daurats.
Un cop acabada la jornada de captura a les 18h, els peixos els van portar a Can Comelles i allà només van acceptar 35 peixos, segons l’acord en què van arribar la direcció de la Residència i l’Ajuntament d’Esparreguera. El motiu expressat és perquè la instal·lació ja tenia prou peixos tenint en compte la capacitat d’aigua i el seu manteniment.
La resta de peixos, uns centenars més sense poder confirmar la xifra exacta, l’empresa va gestionar el seu sacrifici com a residu orgànic. Igual que alguns carpins que van escapar-se de la pesca i que continuen dies després al Llac abans de la neteja.
L’Ajuntament recorda que la introducció irregular d’animals a la bassa és un acte incívic. Al mateix temps, estudia alternatives per no haver de buidar l’aigua, mantenir-la neta i introduir “alguna espècie depredadora natural dels peixos, per tal que mantingui un equilibri” entre les espècies.