L’equip Manao Ikalka s’ha alçat amb el Primer Premi Nacional de Valors i al juny viatjarà als Estats Units per participar en la següent fase del concurs
Un equip de cinc alumnes de 4r d’ESO del col·legi La Vall de Bellaterra, entre les quals la sesrovirenca Belén Viúdez, ha aconseguit classificar-se per a la final internacional de la First Lego League. Està considerada la competició de robòtica educativa més important del món.
L’equip es diu Manao IkaIka i s’ha alçat amb el Primer Premi Nacional de Valors, una de les categories més prestigioses del certamen que no només reconeix la qualitat tècnica del projecte i del robot, sinó també l’excel·lència en la col·laboració, la comunicació i l’actitud positiva de l’equip.
La final nacional s’ha celebrat el 29 de març a Ferrol, Galícia, i ha reunit els 56 millors equips d’entre més de 1.200 participants de l’edició espanyola d’enguany. La competició combina desafiaments de robòtica autònoma, innovació tecnològica i valors de treball en equip. Ha girat entorn del repte titulat ‘Submerged: com ajudem els investigadors del mar’.
El premi que ha aconseguit l’equip Manao Ikalka li ha permès tenir el pas directe a una de les finals internacionals, que tindrà lloc entre els dies 13 i 15 de juny a Massachusetts, Estats Units, on s’enfrontaran a equips de més de 100 països diferents.
Més sobre l’equip Manao Ikalka
L’equip el formen, a més de Belén Viúdez de Sant Esteve, Claudia Iglesias de Ripollet, Júlia Villar de Bellaterra, Maria Cepero de Sant Cugat del Vallès i Indira Mallo de Terrassa, totes elles d’entre 15 i 16 anys. L’entrenadora és Inma Balcells, reconeguda amb el Segon Premi Nacional a la Millor Entrenadora d’aquesta edició.
El nom de l’equip, Manao Ikalka, prové de l’hawaià “manao’o”, que significa pensament o creença, i “ikaika”, que es tradueix com a fort o poderós. Junts, els termes simbolitzen una idea ferma i resistent, reflex de l’esperit que les ha portat fins a la final internacional.
Més sobre el projecte MARLIN
El projecte de l’equip s’anomena MARLIN (Marine Anchor Recognition and Location Intelligence Node). Es tracta d’un dispositiu intel·ligent, dissenyat per instal·lar-se a les àncores de les embarcacions d’esbarjo, que utilitza sensors i intel·ligència artificial per detectar la presència de praderies de posidònia, una planta marina protegida i clau per als ecosistemes de la Mediterrània, alertant el capità per evitar-ne danys.
A més, el dispositiu recull i transmet dades sobre la localització i floració que poden integrar-se en bases de dades científiques per contribuir a la investigació i conservació marina.
El robot amb el que competeixen, anomenat Manawi, també ha estat dissenyat i programat pel mateix equip.
Cerca de patrocinadors
L’equip està en procés de cerca de patrocinadors per finançar la seva participació en la final internacional. Per a més informació i col·laboració es pot contactar a través d’aquest enllaç. I per contactar amb l’entrenadora Inma Balcells a través d’aquest enllaç.
Fotografies: L’equip català Manao Ikalka amb Belén Viúdez de Sant Esteve, a la fotografia de portada de la notícia amb la copa obtinguda al Ferrol a la mà [SE]