En poden fer ús els que ho són exclusivament d’una plaça de garatge?
Una piscina comunitària, per pròpia naturalesa, està al servei dels propietaris que resideixen a l’edifici. Els titulars dels garatges són propietaris dels mateixos, però no per això són residents, sinó usuaris d’una plaça d’estacionament. La piscina, pel fet de ser un element comú, no té com a destí natural servir de gaudi als titulars dels aparcaments, que els adquireixen per a estacionar-hi un vehicle.
La comunitat té facultat de prohibir expressament que els titulars d’un garatge que no siguin titulars d’un habitatge de l’edifici facin ús de la piscina.
Així s’ha expressat recentment el Tribunal Suprem (TS), que ha resolt la controvèrsia suscitada entre una comunitat de propietaris i el titular (no resident) de diverses places de garatge de l’edifici. La comunitat havia aprovat un acord que prohibia l’ús de la piscina als propietaris de places de garatge que no ho fossin també d’un habitatge.
El propietari va impugnar aquest acord, ja que considerava que ell feia contribució a les despeses derivades de la piscina. A més, al títol constitutiu no figura cap limitació a l’ús d’elements comuns per als titulars de places de garatge.
La comunitat, per la seva banda, va al·legar la validesa de l’acord, atès que els propietaris de les places de garatge només tenien accés a aquestes, així que res afectava l’accés a la piscina per als usuaris de les places de garatge. A més, consideraven que els estatuts no citaven la piscina en la descripció dels elements comuns ni es fixava l’ús d’aquesta, així que per a prohibir que els usuaris de les places d’estacionament utilitzessin la piscina no era necessari que hi hagués unanimitat, sinó que, en considerar que era un mer acte d’administració, n’hi havia prou amb la majoria simple.
Tot i que, en un principi, els tribunals van donar la raó al propietari de les places de garatge, el TS ha estimat el recurs que la comunitat de propietaris va interposar, en els termes assenyalats. Afegeix que aquest acord de la comunitat no restringeix els drets dels titulars dels garatges perquè només era una simple constatació del que ja es podia deduir dels actes constitutius de la comunitat de propietaris. No obstant això, el TS conclou que aquests propietaris han de quedar exonerats de les despeses que la piscina generi.
Contingut i fotografia: Habitat Catalunya de Martorell [www.habitatcatalunya.com]