Dimecres, 22 gener 2025
  • Dimecres, 22 gener 2025
La Bustia Hipofam Martorell Castellvi entrega Vall Hebron

Dia mundial del ronyó: com podem cuidar-nos i evitar la MRC

Per 10 de març de 2022 a les 20:30 0 1028 Visites

Antonio Cabrera, president de l’associació Hipofam de Martorell i Castellví, reflexiona, respon preguntes i des de l’entitat reivindiquen un pla de salut

Aquest dijous 10 de març es commemora el dia mundial del ronyó. Amb l’objectiu de donar visibilitat a una malaltia, la malaltia renal crònica o MRC, que tot i que augmenta any rere any, continua sent una gran desconeguda i és necessari prendre consciència de la necessitat de tenir cura de la nostra salut renal.

Tot i afectar a entre el 10 i el 15% de la població, continua havent-hi poc coneixement d’aquesta malaltia i de la necessitat de prevenir-la. La MRC té un gran impacte en la qualitat de vida i en la supervivència de les persones que les pateixen, doncs arribat a un punt, es necessita un trasplantament o de l’assistència d’una màquina de diàlisi per poder continuar vivint.

Les principals causes de MRC són la diabetis i les malalties cardiovasculars. També hi ha un petit percentatge de persones que pateixen una malaltia renal d’origen genètic, però en la gran majoria dels casos l’arribada a la insuficiència renal es podria haver evitat amb prevenció.

La prevalença de la MRC ha crescut un 30% en els últims 10 anys i aquesta tendència s’està incrementant.

Però com podem cuidar els nostres ronyons i evitar la MRC?

La prevenció de la malaltia renal és molt de sentit comú, doncs consisteix a tenir uns hàbits de vida saludables, evitant els factors de risc, com són la hipertensió, l’obesitat i el tabac, i alhora amb un estil de vida actiu, evitant el sedentarisme.

Què és la malaltia renal crònica?

La malaltia renal crònica (MRC) és un estat caracteritzat per una disminució significativa i progressiva de la funció dels ronyons. Es defineix com una disminució de la funció renal, o com la presència de dany renal de forma persistent durant al menys 3 mesos.

Quan la malaltia avança, s’arriba a la insuficiència renal, que es produeix quan els ronyons deixen de realitzar les seves funcions i són incapaços de fabricar orina, o si la fabriquen és com a “aigua” sense eliminar les substàncies tòxiques del nostre organisme.

El resultat és l’acumulació de líquids i deixalles al cos que ens provoquen malestar i que resulta molt perillós per a la vida si no es resol amb algun tractament alternatiu.

Arribats a aquest punt, les úniques alternatives de tractament són la diàlisi o el trasplantament de ronyó. Tot i que el nostre país és un exemple mundial de funcionament dels trasplantaments, no hi ha òrgans per a tots i la llista d’espera també creix cada any. Actualment, a Espanya hi ha més de 64.000 persones en tractament renal substitutiu, i malauradament el 10% de les persones que són a la llista d’espera, mort abans de rebre un ronyó.

Es tracta doncs d’una malaltia greu, que posa en perill la vida de les persones que la pateixen i que suposa un gran patiment quan s’arriba a la insuficiència renal. Com que no hi ha òrgans per tothom, moltes persones han de fer diàlisi per continuar vivint, acudint a un centre 3 o 4 vegades a la setmana per connectar-se a una màquina que depuri la seva sang. Això suposa, a més a més, una gran càrrega pel sistema sanitari públic, doncs el tractament de diàlisi pels milers de persones que ho precisen suposa un altíssim cost.

Es diu que la MRC és una malaltia silenciosa, perquè sovint no va acompanyada de simptomatologia fins a estadis molt avançats de la malaltia, però això no significa que la malaltia no estigui present i no progressi. Per aquesta evolució silenciosa, que no dona símptomes, en el 40% dels casos el diagnòstic de la MRC es fa quan ja es troba en una fase molt avançada.

Per tot això és molt important que es porti a terme un pla de salut renal, que millori el diagnòstic, i permeti un diagnòstic precoç de la malaltia, a més de promoure la prevenció de la mateixa.

A l’associació Hipofam, com a entitat dedicada a una malaltia renal com la hipomagnesemia familiar, ens sumem a la commemoració d’aquest Dia mundial del ronyó. Animem a tothom a tenir cura de la seva salut renal i a les administracions sanitàries a implementar un pla de salut renal que ens permeti millorar aquestes xifres.

Antonio Cabrera

President de l’associació Hipofam de Martorell i Castellví

Fotografia de portada: Hipofam entrega 15.000 euros a la Vall d’Hebron, el maig de 2019. L’entrega de la donació en aquella ocasió es va fer dins d’una jornada amb metges, infermers i pacients sobre la hipomagnesèmia familiar, una malaltia molt rara d’origen genètic que afecta el ronyó. Hipofam organitza activitats i té la col·laboració de voluntaris i les donacions de particulars, empreses i administracions.

Etiquetes: