Diumenge, 22 desembre 2024
  • Diumenge, 22 desembre 2024
La Bustia Enric Termens exalcalde Olesa

Dol per la mort d’Enric Térmens, el primer alcalde de la democràcia d’Olesa

Per 7 de gener de 2021 a les 22:01 0 981 Visites

Durant dos dies les banderes de l’ajuntament onejaran a mig pal amb un crespó negre i s’ha obert un llibre d’honor i records fins el 18 de gener

El primer alcalde de l’actual democràcia d’Olesa de Montserrat, Enric Térmens Beltran, ha mort aquest dijous de manera sobtada a l’edat de 76 anys.

Térmens va ser també el primer alcalde del PSC. Va encapçalar el consistori durant 14 anys en diverses etapes: del 1979 al 1984, del 1987 al 1991, i del 1995 al febrer del 2000.

L’Ajuntament d’Olesa ha decretat dos dies de dol oficial, dijous i divendres, amb les banderes a mig pal i amb un crespó negre. La família celebrarà el funeral en la intimitat i les persones que ho desitgin podran escriure en un llibre d’honor i records al tanatori d’Olesa aquest divendres de 10 a 14 i de 15 a 21h, i dissabte de 9 a 10h. El llibre, que serà per a la família, seguirà disponible al saló de sessions de l’Ajuntament fins al dia 18 de gener.

Des del PSC local, el primer secretari Fernando Vicente, ha fet arribar “el nostre condol a la família, Rosina López, presidenta de la nostra agrupació i als seus fills Enric i Jordi”. Per a Vicente, Térmens “va transformar la nostra vila, va ser un gran impulsor de les polítiques d’ocupació i un lluitador pels drets socials. Per això sempre estarà en el record de tota la ciutadania olesana”.

L’alcalde, Miquel Riera, ha expressat el condol de tota la corporació, així com el d’oferir el suport de l’Ajuntament a la família i amics en aquests moments de tristor. Riera ha dit que Enric Térmens va representar Olesa “durant una etapa molt il·lusionant per a tota la societat, una etapa en la qual tot estava per fer i les expectatives eren molt altes”.

Biografia

Enric Térmens Beltran va néixer a Olesa de Montserrat l’11 de setembre de 1944. De la seva biografia del Memorial del Baix Llobregat, destaca que era el segon d’una família de quatre germans. Va créixer amb l’impacte de la participació a la guerra civil tant del pare com de l’oncle, sobretot d’aquest darrer que va morir a la batalla de l’Ebre.

La infància va estar marcada per l’absència dels pares que treballaven llargues jornades a les fàbriques tèxtils. L’escola va ser un altre punt important perquè va poder aprendre català de mans d’un mestre republicà. Als vuit anys va entrar a l’Escolania de Montserrat on hi va estar quatre anys. Els valors d’humanitat i convivència democràtica que va aprendre al monestir van cristal·litzar, més endavant, en una opció política d’esquerres. Posteriorment, va estudiar a la Universitat Laboral de Tarragona i, paral·lelament, va entrar a formar part del moviment escolta d’Olesa.

Als catorze anys va començar a treballar a Càtex i, dos anys més tard, al despatx de l’arquitecte Campmany i, alhora, va iniciar els estudis d’aparelladors. En tot aquest període va participar en el moviment estudiantil de finals dels anys cinquanta. Després de casar-se i del servei militar va iniciar la seva militància a l’MSC i a l’USO. Posteriorment va entrar a formar part de la UGT. Va ser fundador de l’Assemblea de Catalunya d’Olesa i de l’Agrupació del PSC-Congrés. Posteriorment es va convertir en el primer secretari de l’agrupació del PSC i va ser candidat a les primeres eleccions municipals democràtiques.

Va ser elegit alcalde amb els vots dels regidors del PSC i del PSUC. Al segon mandat va continuar d’alcalde i va governar amb majoria absoluta.  Al cap de poc temps va dimitir de l’alcaldia per desavinences amb els companys del PSC.  Va Guanyar les terceres eleccions municipals encapçalant la candidatura Units per Olesa i va tornar al PSC. El febrer del 2000 va abandonar l’alcaldia per problemes de salut. 

Fotografia: Enric Térmens Beltran, en una imatge quan era alcalde d’Olesa [Aj]

Categoria:   Olesa de Montserrat, Societat