Dimecres, 14 agost 2024
  • Dimecres, 14 agost 2024
La Bustia Santa Margarida CEM Martorell 5

El CEM presenta els resultats de la campanya d’excavacions a Santa Margarida

Per 2 d'agost de 2024 a les 7:00 0 227 Visites

Durant els treballs han trobat tombes anteriors al segle XIII a l’àrea est de l’església i tombes dels segles IX a X en un petit sector oest

El Centre d’Estudis Martorellencs ha dut a terme entre el 8 i el 26 de juliol les excavacions al jaciment de Santa Margarida. Arqueòlegs i estudiants han excavat l’àrea est de l’església, on han trobat tombes anteriors al segle XIII, i un petit sector oest, on han identificat tombes dels segles IX a X.

Han participat membres de l’equip de recerca del CEM, cinc estudiants de la Universitat de Barcelona i tres tècnics arqueòlegs.

Tal com ha explicat el vicepresident del CEM, Alfred Mauri, les excavacions s’han concentrat en dos sectors: “Un, el més extens, a l’est de l’església, on identifiquem diverses fases de necròpolis: una de superior amb els enterraments afectats per les posteriors labors agrícoles, i per sota, un conjunt de tombes amb una cronologia anterior al segle XIII, amb coberta de lloses i molt més bon estat de conservació”.

L’altre sector excavat és a l’oest de l’església, on hi ha tombes d’una cronologia molt més antiga: “D’entre el segle IX o X, o potser més antigues, i altres estructures que encara no hem identificat plenament”.

La directora de les excavacions, Ester Travé, ha explicat les tasques que s’han fet durant les tres setmanes: “Continuar l’excavació de la necròpolis, al medieval hem excavat aquelles tombes que ja teníem identificades i documentades de l’any passat, i en les àrees noves d’intervenció hem identificat i detectat totes aquestes tombes per deixar-les preparades per la campanya de l’any vinent”.

Laia Romero Urgell, estudiant de la UB, ha explicat que “sobretot hem desenterrat individus. Els primers dies ens van posar en parelles i després ho vam començar a fer de forma individual. En un jaciment has de portar un registre molt exhaustiu, tant dels individus com de totes les seccions que hi ha a la sorra. És molt important també la documentació fotogràfica i de coordenades, per fer models 3D o dibuix, i que ens servirà per a la memòria que hem d’entregar al final de les pràctiques”.

El 24 de juliol, el CEM ha celebrat la jornada de portes obertes, on ha presentat els resultats de la campanya. Els visitants han pogut conèixer els treballs realitzats i altres aspectes relacionats amb la formació d’arqueòlegs i les innovacions tecnològiques i digitals del sector.

La campanya a Santa Margarida s’emmarca dins el Projecte de Recerca del Priorat de Sant Genís de Rocafort 2022-2025 i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Martorell.

Fotografies: Jornada de portes obertes al jaciment de Santa Margarida [Aj]

Print Friendly, PDF & Email
Categoria:   Cultura, Martorell