Diumenge, 22 desembre 2024
  • Diumenge, 22 desembre 2024
La Bustia Santa Margarida Martorell

El Centre d’Estudis Martorellencs obre les portes a les excavacions de Santa Margarida

Per 14 d'agost de 2020 a les 17:00 0 923 Visites

Els arqueòlegs han desenterrat murs que podrien datar dels segles V i VII

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) ha completat les excavacions d’enguany al jaciment de Santa Margarida que van començar el 13 de juliol. L’equip d’arqueòlegs ha desenterrat murs que podrien datar d’entre els segles V i VII de la nostra era.

Enguany no ha estat una feina fàcil, ja que durant tres setmanes una desena d’arqueòlegs professionals ha cavat de sol a sol amb la mascareta posada i seguint totes les mesures higièniques. Ho han fet sense estudiants perquè, per seguretat, han treballat una xifra inferior a les més de vint persones que solen fer-ho.

El vicepresident del CEM, Albert Mauri, ha explicat que els resultats de les excavacions han estat “molt positius i han superat les expectatives” perquè els ha permès aprofundir “en els indicis d’uns murs i restes efímeres de morter que havíem detectat la campanya passada”.

Mauri ha reconegut que “ara per ara no podem identificar-ne la funcionalitat, però podrien anar associats a l’església paleocristiana dels segles V i VII. Això podria presentar-nos Santa Margarida com un conjunt més extens i complex del que coneixíem”.

A partir d’ara comença la feina de laboratori amb les mostres extretes dels morters per a intentar fer-ne la datació. Totes les peces trobades es dibuixen, es documenten i es mostregen. També s’analitzen els coneixements obtinguts en altres excavacions del mateix període per saber si hi ha qüestions paral·leles.

El CEM, mentrestant, farà una aturada fins al 7 de setembre, quan està previst engegar la campanya d’excavacions al recinte de Sant Genís de Rocafort.

Visita online a les excavacions

Aquesta vegada l’entitat no ha pogut celebrar la jornada de portes obertes, però ha apropat als visitants les troballes a través d’un sistema virtual de visita en 360 graus que els permet passejar per les excavacions i fins i tot entrar dins l’església, una oportunitat inèdita perquè a les portes obertes no es podia fer.

També es poden conèixer tots els detalls de les excavacions a través dels vídeos explicatius que ha publicat el CEM durant aquest darrer mes a la seva pàgina web cemartorellencs.com.

Fotografia: Conclouen les excavacions arqueològiques de Santa Margarida a Martorell [YouTube CEM]

Etiquetes:
Categoria:   C-Martorell, Martorell, Societat