El centre, que treballa per la biodiversitat i la fauna, reuneix impulsors, col·laboradors i treballadors que han passat pel centre des del 1992, a més de l’alcalde i altres autoritats, en el primer acte institucional a les seves instal·lacions
El Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) de Masquefa celebra aquest 2022 el 30è aniversari de la seva creació. En el primer acte institucional, impulsors, col·laboradors i treballadors del centre, així com autoritats, s’han trobat per reconèixer la feina feta durant tots aquests anys. Una cinquantena de persones s’han donat cita a les instal·lacions on han recordat i parlat de les espècies gestionades i la història del CRARC.
L’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, ha avançat que és el primer acte i que “hi haurà una segona part on volem comptar amb la presència de la consellera Teresa Jordà“, titular d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. L’objectiu és “continuar reclamant el finançament de la Generalitat, que actualment no aporta res al pressupost del centre”. En aquest segon acte també es farà un “reconeixement als col·laboradors” i està previst per a la tardor o l’últim trimestre d’aquest any, ha confirmat l’alcalde.
Boquete ha explicat a La Bústia que el CRARC “és un dels exemples que amb pocs recursos es poden fer moltíssimes coses. S’ha fet un procés d’autoempresa i l’Ajuntament, que és el titular de la instal·lació, el que fa és mantenir el centre des del punt de vista del menjar dels animals i el consum elèctric”, però ha destacat que no s’ha de perdre de vista que “hi ha fins a vuit persones treballant i que el salari surt de la seva pròpia activitat que desenvolupen. Això és una mostra d’eficiència de l’administració quant a recursos i de poder-los multiplicar”.
L’Ajuntament ha organitzat l’acte, aquest dijous 16 de juny, que ha consistit en una visita al centre, uns parlaments, la descoberta d’una placa commemorativa, un pastís de pastes en forma de tortugues i un aperitiu. El director tècnic Joaquim Soler, i el director científic Albert Martínez, en la visita al centre i en els parlaments han explicat la història, el funcionament i la gestió del centre, a més de felicitar a qui ho fa possible i agrair els suports rebuts. També s’han mostrat molt contents per la convocatòria, retrobant-se amb persones que van iniciar el centre i membres d’altres centres de recuperació i institucions.
A banda de l’alcalde, a l’acte també han assistit el diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent i Torras; responsables del CRARC; i diferents autoritats polítiques locals i supramunicipals. També col·laboradors des dels inicis, tècnics d’altres centres de recuperació, la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra.
Història del CRARC
El CRARC és una col·laboració pública-privada. L’Ajuntament és la principal font d’ingressos, cobrint les necessitats bàsiques del centre i la Diputació de Barcelona, que també aporta diners al pressupost. A més, el centre rep donacions de particulars, aportacions de socis i col·laboracions d’empreses tant materials com econòmiques. El pressupost anual del CRARC és de 70.000 euros, molt inferior a altres centres de recuperació d’animals.
Abans de néixer l’actual centre de recuperació, el 16 de gener de 1985 va començar a funcionar com a Comissió de Medi Ambient Municipal (COMAM). Més tard, des del gener del 1992, el CRARC duu a terme una tasca pionera en la conservació de la biodiversitat, de la fauna i el patrimoni natural a Masquefa. Va ser quan la Generalitat va reconèixer el CRARC com a únic Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya.
Les primeres instal·lacions del centre es van inaugurar el 25 de maig de 1997 gràcies a l’esforç de l’alcalde Josep Julià Càlix i els regidors Bonaventura Boix i Sau i Àngel Garriga Santallúcia de l’Ajuntament de Masquefa, que es van desplaçar fins a l’Expo de Sevilla de 1992 per a adquirir els mòduls que van originar el centre actual.
Des de l’any 1992 fins al 2021 s’han alliberat més de 20.000 exemplars d’amfibis i rèptils. Les cinc espècies més alliberades són el llangardaix comú, la tortuga de rierol, la tortuga mediterrània, la salamandra i la serp de collaret. Pel que fa a les tortugues, el centre n’allibera unes 2.000 a l’any després de ser acollides per a recuperar-les i curar-les. Les autòctones s’alliberen a alguns parcs naturals.
Fotografies: Primer acte de celebració del 30è aniversari del CRARC de Masquefa [Lluís Gutiérrez/La Bústia]