La plataforma StopAgroparc ha fet públic un informe tècnic ambiental de la Generalitat i Ametller Origen té en compte les seves consideracions per modificar la proposta
Un informe de l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació (OTAA) ha advertit que l’Agroparc podria posar en risc el connector ecològic de l’entorn del riu Anoia. El document també avisa que la zona on es vol construir el recinte (majoritàriament a Gelida i agafant una part de Sant Llorenç d’Hortons) té un elevat valor faunístic, especialment per ser l’hàbitat de l’àliga cuabarrada.
L’informe destaca que el projecte no planteja alternatives viables, que suposa una ampliació de sòl industrial no justificat i que pot comportar una transformació significativa del paisatge. També apunta que hi ha risc de tenir un impacte ambiental significatiu en relació a la contaminació atmosfèrica, acústica i lumínica.
Pel que fa a Can Juncoses, planificat com a polígon però mai urbanitzat fins ara, l’informe considera que seria “més favorable” optar per un sector d’activitat que doni continuïtat als sòls actuals, “evitant el desenvolupament d’una nova àrea especialitzada aïllada”. En aquest sentit, afegeix que el Pla Territorial Parcial del Penedès, pendent d’aprovar, planteja la reducció o desclassificació de Can Juncoses.
La plataforma StopAgroparc ha fet públic l’informe en una roda de premsa el divendres 28 d’octubre. Han comentat que el document “es posa al costat de la pagesia, els ecologistes i el territori” i, un cop més, ha reclamat a Ametller que aturi el projecte. També insten les administracions a revertir el sòl de Can Juncoses i reclamen que es prioritzin els projectes industrials adreçats a polígons ja construïts que estiguin infraocupats.
Els responsables del projecte situen el document en el marc de “treballs preliminars” abans de definir el pla de mesures correctores i compensatòries que finalment acompanyaran el desplegament de l’Agroparc. Fonts d’Ametller Origen insisteixen que l’informe de l’OTAA es va emetre fa sis mesos i asseguren que, des d’aleshores, ja s’estan tenint en compte les seves consideracions a l’hora d’acabar de perfilar el projecte.
“No hem parat de treballar amb la Direcció General de Política Ambiental i Medi Natural per establir les mesures que fan falta per a un projecte com l’Agroparc”, insisteixen des de la companyia, tot recalcant que “s’està fent tot allò necessari que marca la llei, i molt més”.
Aquí es pot consultar el comunicat de la plataforma StopAgroparc després de la roda de premsa.
Aquí es pot consultar la web relacionada amb l’Agroparc Penedès.
Fotografia: Projecte de l’Agroparc Penedès [Ametller Origen]