Diumenge, 22 desembre 2024
  • Diumenge, 22 desembre 2024
La Bustia homenatge Esparreguera

Emotiu homenatge als set esparreguerins deportats als camps d’extermini nazis

Per 9 d'octubre de 2020 a les 7:00 0 1225 Visites

Amb la col·locació de les llambordes Stolpersteine, un projecte de Memorial Democràtic

Esparreguera ha fet aquest dijous l’homenatge en record als set veïns assassinats o supervivents als camps d’extermini nazis amb la col·locació de les llambordes Stolpersteine, un projecte que va començar a Berlín el 1996 i que és coordinat per Memorial Democràtic.

L’acte s’ha dut a terme a la façana principal de l’església, on s’ha col·locat una de les llambordes per recordar a Luis Gorgui Mateo, de qui no s’ha pogut localitzar cap familiar ni tampoc es coneix el lloc on residia, motiu pel qual s’ha instal·lat de manera simbòlica a la plaça de Santa Eulàlia.

Les llambordes són peces quadrades de 10x10cm fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó, on es graven les dades de persones empresonades i deportades i que es col·loquen als llocs on les víctimes van viure o treballar.

Les altres sis llambordes es col·locaran durant la setmana: tres d’elles al carrer de Montserrat, just on van viure Pere Monné González, Manel Bosch Guixà i Lluís Iglesias Hinojosa, una al carrer de les Hortes, en record de Manuel Julià Mer, i dues al carrer de les Continues, davant del Museu de la Colònia Sedó, en homenatge als germans Salvador i José Bartolomé Gajón.

El reconeixement, que havia de tenir lloc a l’abril i es va ajornar a conseqüència de l’Estat d’Alarma, ha comptat amb la presència dels familiars de les víctimes i una actuació musical a càrrec de l’Escola Municipal de Música i Dansa del municipi.

També hi han assistit representants del consistori, persones relacionades amb el món de la cultura i l’educació local i Jordi Font, director del Memorial Democràtic de Catalunya.

Durant els parlaments, l’alcalde Eduard Rivas ha explicat que ha estat un acte “de memòria històrica i de justícia històrica. Stolpersteine ha de ser la punta de llança per restablir la memòria de les persones que varen patir la Guerra Civil i la dictadura espanyola a Esparreguera”.

Per la seva banda, Juan Jurado, regidor d’Educació i Cultura, ha animat a que “l’efecte de les llambordes en nosaltres tingui les capacitats transformadores que la societat del futur espera i mereix”.

Pol Valldeperas, regidor de la CUP, grup municipal que va presentar la moció l’any 2017 per tal que Esparreguera formés part d’aquest projecte, ha instat a l’Ajuntament a que “Solpersteine sigui l’inici de la recuperació de la memòria a Esparreguera per no oblidar la Guerra Civil, el franquisme i la transició democràtica”. 

També van parlar l’exregidora Mariona Masferrer i els familiars de les víctimes, menys un perquè no s’ha localitzat la família.

En el projecte de l’Stolpersteine o Llambordes de la Pau van participar en la investigació de les professores Joana Llordella i Blanca Mampel i l’arxivera Rosa Maria Codina.

Esparreguera és el segon municipi del Baix Llobregat Nord que posa llambordes en record als seus veïns víctimes dels camps d’extermini, el primer va ser Olesa.

La Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat ha impulsat un projecte comarcal sobre les persones deportades de la comarca. Gràcies a la feina feta des d’Amical Mauthausen, a finals de juny ja tenien comptabilitzats 86 deportats.

Fotografia: Veïns d’Esparreguera reten homenatge als set assassinats o supervivents als camps d’extermini nazis [Aj]

Etiquetes:
Categoria:   Esparreguera, Societat