Deixa un llegat fotogràfic i audiovisual que forma part de la memòria i el patrimoni històric del municipi
Gelida perd una persona molt estimada. Ramon Tarrida i Armengol (Gelida, 1927-2020) ha mort aquesta matinada als 92 anys a l’Hospital Sagrat Cor de Martorell. Tarrida és autor de nombroses fotografies, escrits de memòria històrica, poesia i, especialment, d’un arxiu fotogràfic i audiovisual de Gelida que forma part del patrimoni històric del municipi.
És autor del llibre ‘Memòries i vivències de la Guerra Civil i la llarga postguerra a Gelida‘ (2005) i referent d’altres escrits i del llibre ‘República, Guerra i Postguerra a Gelida’ d’Andreu Guiu (2006). L’últim dels seus testimonis públics ha estat a ‘Els Joves del 36. República, guerra civil i postguerra a Gelida’ de Montserrat Rovira (2017).
Tarrida va descobrir la fotografia quan tenia 20 anys i va dedicar-s’hi professionalment. Fruit de la seva passió per a la història local i la fotografia, Gelida conserva un arxiu d’imatges i negatius d’un gran valor històric.
A més, es va endinsar en el cinema supervuit i va enregistrar una munió d’activitats festives i d’entitats del municipi. Destaquen ‘Per Santa Llúcia’ (1976), ‘El meu poble és bell’ (1977), ‘El Funi de Gelida, modernització’ (1982) o ‘Imatges vàries de Gelida (1977-84). En total, 4 hores de pel·lícules. Després va seguir amb les gravacions en vídeo.
El llibre ‘Memòries i vivències de la Guerra Civil i la llarga postguerra a Gelida’, Tarrida copsa una tria de records personals i d’altres fets ocorreguts al municipi des de la República i la Guerra Civil fins als anys posteriors al conflicte. Els fets s’expliquen amb exactitud, sense complexos i amb un to distès. El llibre va publicar-se per Sant Jordi de l’any 2005.
Des de fa uns anys residia a la Llar Sant Jordi i sortia per participar en diverses activitats del municipi, com en trobades de la gent gran. Una de les seves últimes participacions públiques va ser a la inauguració del Centre d’Interpretació del Funicular de Gelida, el febrer de 2016, i posteriorment en alguna sessió del Cicle Gaudí.
A través de les xarxes socials, l’Ajuntament ha informat de la pèrdua de Ramon Tarrida i Armengol i ha traslladat el condol a la família i amics.
Montse Rovira, autora de l’obra ‘Els joves del 36’ i actualment regidora de Cultura, ha dit que “et recordaré sempre, l’entrevista que et vam fer pel llibre vaig poder copsar que tenia al davant una gran persona amb molta saviesa i una gran memòria històrica del nostre poble”.
Enric Carafí, historiador local i exregidor de Cultura els primers anys de la democràcia, ha dit que “quedem orfes de la seva saviesa i memòria històrica. Dissortadament anem perdent els prohoms de la nostra història com també en Ramon Rovira Tubella. DEP”.
La seva néta, Júlia Tarrida, ha agraït els missatges i les mostres de condol: “Ell mai tenia un no per resposta i estimava a tots el que li feien costat. Moltes gràcies de part de tota la família”.
Fotografia: Ramon Tarrida Armengol i Montserrat Romagosa Noia [fotografies cedides per la família]