Diumenge, 12 gener 2025
  • Diumenge, 12 gener 2025

Gelida presenta el cartell, els plats, el guardó solidari i els actes de la Festa de Santa Llúcia

Per 5 de desembre de 2024 a les 7:00 0 454 Visites

La jornada central és el divendres 13 de desembre amb una programació amb tradició i novetats que va de l’11 al 15 de desembre 

Com cada 13 de desembre, Gelida celebra la Festa de Santa Llúcia amb la tradicional escudella, patrimoni festiu de Catalunya. La sala d’actes del Centre Cultural ha acollit aquest dimarts la presentació del programa d’activitats que va de l’11 al 15 de desembre i combinen tradició, cultura i solidaritat.

El cartell és una creació de Carol Codó i Antònia Adame. Combina simbolisme i colors hivernals que evoquen els elements tradicionals de la celebració.

Les guanyadores del concurs del Plat de Santa Llúcia han estat Isona Salines, Vera González i Elisa Rendón, tres estudiants de 4t de primària del municipi. El seu dibuix destaca la botifarra negra, un dels elements simbòlics de la festa.

Durant l’acte, el regidor de Cooperació, Marc Monleón, ha donat a conèixer una nova edició del guardó Santa Llúcia Solidària, que enguany reconeix la tasca de l’ONG Social Fooding, una organització que treballa per combatre la fam i reduir el malbaratament alimentari, destacant per projectes sostenibles com la redistribució d’excedents d’aliments i materials.

La regidora de Cultura, Maria Rigau, ha dit que la festa “és un reflex de la nostra identitat com a poble i una oportunitat per reforçar els valors culturals i solidaris, viure la nostra tradició de manera compartida”.

 

Tradicions i novetats

Els membres de la Comissió de Santa Llúcia han explicat el més destacat. Els actes centrals se celebren a la plaça de l’Església i es mantenen els més tradicionals. Continuen l’esmorzar de caldera i la preparació de l’escudella al pati de Can Terra i davant de la masia, per segon any consecutiu, un espai recuperat després que es fes durant molts anys al pati dels Lluïsos.

Una de les novetats és el dijous 12 de desembre de 18 a 21h amb el ‘vespreig pelapatates‘, “per acompanyar als col·laboradors en aquesta feina, tot preparant l’elaboració dels ingredients de l’escudella”. Al mateix temps que conviden a “fer un vi, cava o cervesa a la plaça de l’església”.

El dia central és el divendres 13 de desembre amb la preparació de l’escudella. L’encesa de les fogueres a les 5h, l’esmorzar de caldera, la fira d’entitats i artesans, la ballada de l’Esbart Rocasagna i la cercavila amb les autoritats, els Nans Centenaris, la Cobla Catània i els Grallers de Gelida.

Al migdia es repartirà l’escudella a la plaça de l’Església, acompanyada de pa amb botifarra. També hi haurà ballada de sardanes i l’actuació de la colla infantil dels Diables i l’esperat Llúciafoc 2024.

De la resta de dies destaquen: la presentació del llibre ‘Recuperar el poder perdut’, la inauguració de l’exposició ‘Amb ulls de ceramista’ de Mercè Rius, l’espectacle familiar ‘Tempus’ i els concerts de l’Escola de Música, de Manuel Vallribera o el solidari de Donant la Nota a favor de la Marató de TV3. També l’acte especial de cercavila i concert amb l’Associació Musical Filharmònica Rossellana.

 

Celebració especial l’any 2025

A la presentació també s’ha destacat, com es va avançar a la Trobada d’escudelles, ranxos i sopes històriques de Catalunya, que Gelida serà seu de l’edició de 2025. Un any que coincideix amb el 170è aniversari de l’escudella de Santa Llúcia i els 20 anys de les trobades. Tot i que no es va fer durant 8 anys, la primera edició la va organitzar la Comissió de Festes de Santa Llúcia a Gelida l’any 2005.

Aquí es pot consultar el programa complet de la Diada de Santa Llúcia de Gelida.

L’escudella de Gelida, patrimoni festiu de Catalunya, de tallar la llenya a la Festa de Santa Llúcia passant pel Pirineu.

Fotografia de portada: Isona Salines, Vera González i Elisa Rendón, guanyadores de 4t de primària del concurs del Plat de Santa Llúcia / moments de l’acte de presentació [Aj]

Categoria:   Agenda, Cultura, Gelida, Societat