Dimecres, 22 gener 2025
  • Dimecres, 22 gener 2025
La Bustia La Figaflor Abrera (1)

Karma i Rocío de La Figaflor d’Abrera: “El nostre enfocament sempre serà que sigui un espai segur”

Per 28 d'octubre de 2021 a les 7:00 0 1940 Visites

La Karma i la Rocío Castell expliquen a La Bústia com va néixer el projecte i les activitats que duen a terme

La Figaflor és una llibreria i espai cultural situada a la Plaça Rafael Casanova 3 local 3 esquerre d’Abrera. La Karma, de 33 anys, i la Rocío, de 40, són les dues sòcies del projecte.

Quan neix La Figaflor?

El 23 de febrer de 2021 es crea i se signen els Estatuts de la Cooperativa. Dos mesos exactes després, el dia de Santa Jordina del 2021, obre les portes La Figaflor Llibreria i Espai cultural.

Per tant, neix en plena pandèmia.

La situació de pandèmia no ha estat una oportunitat sinó una circumstància més. No ho ha afavorit per res, si no hauríem obert el 8 de març, però les gestions es van endarrerir i les restriccions de no sortir del municipi no ens van permetre anar a comprar el mobiliari quan volíem.

Durant aquest procés, quins moments destaqueu?

El dia del lloguer del local i entrega de les claus, les seves obres de reforma, la pintura, la instal·lació elèctrica… Aquests dies romanen ben definits a les nostres retines, encara. Eren moments de nervis, de passió, d’amor i d’impaciència.

Quines activitats dueu a terme a La Figaflor?

Tenim tres potes: la cooperativa, la llibreria i l’espai cultural. En aquest últim fem conta contes, clubs de lectura, cursos… fomentar la cultura a Abrera.

Tenim tres potes: la cooperativa, la llibreria i l’espai cultural.

Què diferència La Figaflor de qualsevol altra llibreria?

El seu component cultural i l’enfocament transfeminista i antiracista. El nostre enfocament sempre serà que sigui un espai segur, lliure de qualsevol mena d’agressió i com a tal, venent llibres d’aquestes temàtiques a més d’altres que puguin interessar al barri.

Quantes persones en formeu part?

De moment, la cooperativa La Figaflor la formem dues sòcies, la Karma i la Rocío, però en el termini legal de 3 a 5 anys haurem d’incorporar una tercera persona com a sòcia del projecte. Som germanes i hem arribat fins aquí després de treballar juntes durant un parell d’anys en l’empresa anterior que dirigia una de nosaltres.

La diferència amb altres llibreries és el seu component cultural i l’enfocament transfeminista i antiracista

Per què aquest nom?

La Figaflor és una bonica paraula en desús i resinificada. Una figaflor és una persona bleda i aturada. Nosaltres reivindiquem ser com som. Bledes i aturades, sentimentals i intenses. La vulnerabilitat que tenim totes plegades no pot ser impediment de res, ni per treballar, ni per ser, ni per crear, ni per estimar ni ser estimades, ni per educar, ni per res. La fortalesa és desitjable, però si no es té, per què no ens acceptem tal com som?

Com diu la Mireia Sellarés, una tatuadora i il·lustradora de Sabadell, la vulnerabilitat també és sexi, i nosaltres diem i perquè no? A més les figues, les flors, les flors i les figues: les figaflors en la seva accepció botànica són la primera de les dues recol·leccions de les figues de la temporada d’estiu, i la dolçor d’aquest fruit ens encanta. A més la figa i la flor també ressona a certes dones, les dones cis, un eufemisme pels genitals, oi? La figa o la flor!

Text: Carla Martínez

Fotografies: La Karma i la Rocío a La Figaflor [SE]

Etiquetes:
Categoria:   Abrera, La Bústia