Dimecres, 22 gener 2025
  • Dimecres, 22 gener 2025
La Bustia familia Porta 2

La família Porta de Martorell té un fons fotogràfic de més de dos milions de negatius

Per 20 de març de 2022 a les 7:00 0 1461 Visites

El Ferran i el Carles parlen de la digitalització del seu arxiu d’imatges que daten des de mitjans de la dècada dels anys 30 del segle XX, que pugui ser consultable per tothom, d’un compte Facebook i d’una pròxima exposició

L’arxiu de la família Porta de Martorell ha arribat a la xifra de 2.100.000 negatius. El material recull festes, casaments, enterraments, successos, accidents, obres, edificis, infraestructures, carrers, places i persones de Martorell i de municipis de l’entorn. 

La passió familiar per la fotografia neix de Salvador Porta Bosch. La seva afició s’ha estès al seu fill, Ferran Porta i Calafí, i el seu net, Carles Porta i Cortadella.

El canvi de la fotografia analògica a la digital ha fet que tres generacions treballin i s’adaptin per evitar que tot el material es perdi. Ferran Porta està digitalitzant les imatges des de fa uns 17 anys, que intensificar quan es va jubilar i va tancar la botiga el 2016. Ell i el seu fill Carles han fet públic que ja tenen prop d’un trenta per cent del material en format digital.

El Ferran ha explicat a Ràdio Martorell que va començar a arxivar el 1955 quan tenia 14 anys, i a digitalitzar les fotografies cap a l’any 2005 o 2006 “quan vam adquirir un escàner i podíem passar els negatius a l’ampliació digital. En aquells moments, el resultat es desava en un disc compacte, que després he passat a l’arxiu digital junt amb els negatius de tot l’arxiu sencer, que també deso”. I afegeix que digitalitza cada dia “entre 200 i 400 negatius” des que està jubilat de la botiga.

El Carles ha comentat que “a casa sempre s’ha considerat que formaven part de la història des del mateix moment en què es capturaven. Sempre les hem volgut conservar. Primer, a través d’unes caixes, després en àlbums i així fins que apareix la fotografia digital. Tota aquesta feina no seria possible sense el meu pare. La digitalització té una gran importància. Més enllà del fet de tenir-ho guardat en un arxiu que, a base de còpies de seguretat, li dona una permanència en el temps molt més àmplia. Comporta sobretot la possibilitat de classificar-ho per paraules clau”.

El Ferran ha parlat sobre el seu compte de Facebook que va tornar a activar, després de més de 10 anys sense funcionar, el novembre de l’any passat. “Vaig escriure dient que si hi havia seguidors hi aniria posant una fotografia cada setmana o cada quinzena i em va contestar molta gent”. S’ha convertit en un perfil molt seguit on els usuaris “endevinen els llocs i fan comentaris de les fotos, de detalls que jo potser mai m’havia fixat, malgrat que d’altres són més incrèduls i es pensen que són fotos retocades”.

També ha anunciat dos objectius que vol que es facin realitat. Per una banda, sobre el seu fons històric, que “estic buscant la manera que tingui una continuïtat i que tothom qui vulgui pugui consultar els arxius“. Per l’altra, que està previst que enguany s’estreni l’exposició ‘Persones, personatges i personalitats’, on apareixen fotografiats més de quaranta personatges de Martorell de diferents oficis o aficions, com esportistes, botiguers, comerciants, carreters, serenos i nuncis.

Fotografies: Tres generacions de la família Porta i el repte de digitalitzar dos milions de negatius [Aj]

Etiquetes:
Categoria:   Martorell, Societat