Dijous, 13 febrer 2025
  • Dijous, 13 febrer 2025
La Bustia Fundacio Hospitalaries Martorell

La Fundació Hospitalàries Martorell aposta per una atenció psiquiàtrica orientada a la recuperació

Per 13 de febrer de 2025 a les 12:00 0 156 Visites

Ha aconseguit reduir el 50% els llits de llarga estada psiquiàtrica, passant de 175 a 90 en els últims 5 anys

La Fundació Hospitalàries Martorell, antic Hospital Sagrat Cor, ha reduït el 50% dels llits destinats a la llarga estada psiquiàtrica, passant de 175 a 90 en els darrers 5 anys. Aquest procés s’ha fet de manera progressiva i planificada, garantint una transició ordenada i de qualitat per a les persones ateses. En aquesta transformació s’han tancat dues unitats de l’àrea psicosocial amb pacients de llarga estada i s’han donat d’alta 374 persones.

La mesura s’emmarca en l’estratègia del Departament de Salut de reconvertir i transformar l’hospitalització psiquiàtrica de llarga estada a Catalunya, amb el desplegament d’un abordatge més comunitari. Amb aquesta iniciativa, el centre martorellenc reafirma el seu compromís amb una atenció psiquiàtrica orientada a la recuperació.

La finalitat és facilitar la recuperació de les persones amb trastorns de salut mental d’alta complexitat, oferint-los els suports necessaris perquè puguin desenvolupar el seu projecte de vida en el seu entorn natural amb plena autonomia, evitant així la institucionalització prolongada.

 

El repte pendent: impulsar i consolidar la Reforma Psiquiàtrica

En un estudi del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions, publicat el juliol del 2019, es va comptabilitzar que a Catalunya hi havia unes 2.087 persones ingressades a hospitals psiquiàtrics de llarga estada.

David Juanes, coordinador de l’Àrea de Rehabilitació en Salut Mental de la Fundació Hospitalàries Martorell, ha explicat que aquesta situació contrasta amb l’evolució d’altres comunitats autònomes i països del nostre entorn: “La majoria han impulsat i consolidat la Reforma Psiquiàtrica, revertint la institucionalització prolongada. Al nostre país, malgrat els avenços en les condicions d’hospitalització i els programes de tractament, encara tenim pendent transformar aquesta realitat“.

 

El desenvolupament de línies d’actuació clau

La Fundació Hospitalàries Martorell ha impulsat aquesta transformació no només reduint el nombre de llits, sinó també desenvolupant dues línies d’actuació clau.

D’una banda, la prevenció de nous processos d’institucionalització mitjançant el desplegament de la Unitat Funcional de Recuperació i Projecte de Vida (UFRPV). Es basen en el tractament assertiu comunitari, un model d’atenció que prioritza l’assistència a les persones amb trastorn mental d’alta complexitat en el seu entorn comunitari habitual.

Aquest enfocament combina assistència domiciliària amb una alta intensitat i disponibilitat dels professionals, garantint una intervenció coordinada i integral, donant resposta a les necessitats de la persona, incloent-hi aspectes sanitaris, laborals, d’integració social i de participació comunitària.

D’altra banda, s’ha transformat el model d’intervenció hospitalària, apostant per un model de rehabilitació intensiva, amb unitats més reduïdes, especialitzades, prioritzant els ingressos voluntaris, els objectius clínics definits i un abordatge multidisciplinari.

 

Fotografia: La Fundació Hospitalàries de Martorell [FHM]

Etiquetes:
Categoria:   Martorell, Societat