Va tenir un paper rellevant en l’arribada de Seat i la construcció de l’Hospital i la primera expansió urbanística de la ciutat
Martorell ha acomiadat, aquest migdia, Josep Bonastre Mestres, qui va ser el penúltim alcalde durant l’època franquista de la ciutat. Bonastre (Martorell, 1922) va morir dijous 31 d’octubre a l’edat de 97 anys a Begues, on hi vivia des de 1972, quan va finalitzar la seva etapa com alcalde de Martorell.
Fill de Martorell, Bonastre va ser alcalde durant més d’una dècada (1958-1972). I va tenir un paper rellevant en l’arribada de la factoria Seat amb la construcció d’una planta a Martorell i del trasllat de les antigues dependències de l’hospital vell al casc antic amb la construcció de l’Hospital Sant Joan de Déu al barri de Buenos Aires.
Durant el seu mandat, Bonastre va tenir una visió molt àmplia i va ser l’impulsor de la pimera expansió urbanística de Martorell amb la construcció dels barris de Buenos Aires i el Pla, a més de la construcció dels polígons industrials La Torre i Can Bros.
Una de les dates més assenyalades del govern de Bonastre va ser el 19 de juliol de 1966 amb la visita del general Francisco Franco inaugurant el barri de Buenos Aires. A més d’alcalde, Bonastre també va ser diputat a la Diputació de Barcelona com a responsable de política territorial. L’any 1973, Santiago León va rellevar Bonastre, sent el darrer alcalde abans de l’arribada de la democràcia.
Des de l’àmbit professional, la família Bonastre va ser propietària de les Bòbiles, una empresa de referència de construcció de totxos que, posteriorment, va donar nom a l’actual barri de les Bòbiles.
Fotografia: Josep Bonastre durant la visita de Franco a Martorell, l’any 1966 [SE]