Diumenge, 13 abril 2025
  • Diumenge, 13 abril 2025
La Bustia Montse Rovira amb el llibre Mestres Gelida

Montse Rovira presenta ‘Mestres’ aquest dissabte a Gelida amb l’actor Biel Duran

Per 11 d'abril de 2025 a les 7:00 0 353 Visites

La gelidenca ha fet un treball minuciós i complet estudi sobre l’ensenyament, les escoles i els mestres fins als anys 80 del municipi que ha plasmat en un llibre i que va acompanyat d’un documental

 

Montserrat Rovira Casadevall ha escrit ‘Mestres. L’ensenyament a Celida (1725-1980)’. La presentació és aquest dissabte 12 d’abril a les 11h al Centre Cultural amb l’autora i l’actor Biel Duran.

Es tracta del segon llibre de l’autora de la gelidenca que, com el primer, va acompanyat d’un documental audiovisual, del qual es passarà un tràiler i es presentarà el mes vinent. ‘Mestres’ és una història inèdita fruit d’una recerca i l’aportació de diversos gelidencs sobre l’evolució de l’ensenyament, les escoles, els mestres i els alumnes des dels inicis, el 1725, fins els anys 80 amb la posada en marxa de l’escola mixta.

Rovira ha dit a La Bústia que ha escrit el llibre perquè “a partir de la recerca de l’anterior llibre ‘Els joves del 36’ vaig veure que no teníem clar quina és la història de les escoles i l’ensenyament a Gelida. He volgut endreçar i ordenar on estaven ubicades, les etapes, com s’ensenyava i els mestres que han passat des del 1725 als anys 80″.

L’autora també ha dit que “el llibre vol ser un homenatge a tots els mestres i en especial a les dones” i que “coneixerem anècdotes i descobriments” a partir de la recerca i aportacions de gelidencs.

Pel que fa al documental, la filmació, el grafisme i la producció és de Roger Clanchet, soci de la cooperativa Kalistopia, i el guió és d’Anna Espinach. Es presentarà en dos divendres el mes de maig, la primera part el dia 2 i la segona el divendres 23, les dues sessions a les 18.30h al Centre Cultural.

 

El llibre

‘Mestres. L’ensenyament a Celida (1725 -1980)’ està publicat per Edicions i Propostes Culturals Andana. A partir d’un seguit d’entrevistes, el treball recull la memòria oral d’una cinquantena de persones que han transmès els seus records per compartir la seva història personal i les vivències dels seus anys d’escola, de l’època de la República, de la guerra, la postguerra, la dictadura, i del començament d’una fràgil democràcia.

Mostra com alguns alumnes havien de compaginar la feina amb l’escola per portar diners a casa, com eren els càstigs dels mestres de la dictadura i com van ser les depuracions que van patir molts mestres després de la guerra —als quals se’ls va obligar a abandonar les seves terres per destinar-los lluny de la seva família pel fet d’haver estat assenyalats com a republicans.

També permet descobrir on es trobaven les escoles de Gelida —com es creaven, desapareixien, reubicaven—, com han anat evolucionant amb el temps i com s’han adaptat a cada situació i espai. Una de les reflexions de l’obra és que “Un poble venç quan hi ha un objectiu comú. I el tenien: volien ensenyar als nens i a les nenes per crear una societat més culta i millor que la que van tenir. Perquè sabien que aprendre ens fa lliures!”

 

L’autora

Montserrat Rovira Casadevall neix a Gelida, formada en Educació Infantil i professora de música. Directora del parvulari Cala Sara de Gelida. Professora de Música a la Institució La Miranda de Sant Just Desvern. Gerent i fundadora de l’empresa Serveis Educatius Cavall de Cartró, SL. Promotora i membre de Xarxa Viaria, promotora de la fundació de l’Escola Municipal de Música de Gelida. Presidenta de la Unió del Casal Gelidenc. Presidenta fundadora de l’Associació de Botiguers i Comerciants de Gelida. Membre del Patronat de Cultura de Gelida.

Membre del Col·lectiu Dona, període en el qual es va interessar per les històries viscudes per les dones i els homes de Gelida durant els anys de la Guerra Civil Espanyola que més tard donaria lloc al llibre ‘Els joves del 36. República, guerra civil i postguerra a Gelida’ (2017). Ha estat presidenta de l’Associació de Mares i Pares de l’Institut de Gelida, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Gelida (2019-2023) per Gelida per la República – Fem Poble i, actualment, és regidora a l’oposició i presidenta de l’Associació Modernista de Gelida.

Fotografia: Montse Rovira amb el llibre ‘Mestres’ a la mà [SE]

Categoria:   Cultura, Gelida