Dimecres, 22 gener 2025
  • Dimecres, 22 gener 2025
La Bustia Reempresa Mercats Municipals Sant Andreu

Presenten les dades del Reempresa dels mercats municipals i el cas d’èxit de la Judith de Sant Andreu

Per 16 de febrer de 2024 a les 7:00 0 465 Visites

El projecte que posa en contacte parades que necessiten un relleu ha evitat el tancament de 103 comerços i 191 llocs de treball des de la seva creació el 2017

El Mercat de Sant Andreu ha acollit aquest dijous 15 de febrer l’acte de presentació de les dades del programa Reempresa Mercats Municipals. El projecte, impulsat per la Diputació de Barcelona i la patronal Cecot, posa en contacte parades de mercat que necessiten relleu per evitar-ne el tancament, amb persones que volen engegar el seu propi negoci. La majoria de les cessions es produeixen per la jubilació dels propietaris.

Des de la seva creació el 2017, el programa ha permès la continuïtat de 103 parades de mercat i 191 llocs de treball, dels quals un 62% han estat dones. Ha generat 1,7 milions d’euros d’inversió induïda i el preu mig de les cessions ha estat de 18.000 euros. La meitat de paradistes volien fer un traspàs per jubilació, un 14% per motius de salut i un 13% per canviar de professió.

En l’acte han participat l’alcalde Marc Giribet; la diputada de Comerç i Consum de la Diputació de Barcelona, Olga Serra; el secretari general de la Cecot, Oriol Alba; i Judith Elisabeth Chacha, paradista del Mercat de Sant Andreu.

Giribet ha destacat que els Mercats “són un punt de trobada que mostren la vitalitat dels municipis perquè generen negoci i, sobretot, creen relacions i comunitat”. També que “és una obligació de totes les administracions lluitar per mantenir-los vius”. Al mateix temps, ha reconegut la tasca dels paradistes “per ser els que defensen amb més vehemència els productes de proximitat que tant reivindiquen els pagesos avui en dia”.

Serra ha explicat que el programa Reempresa Mercats Municipals permet “donar una segona oportunitat a les parades, mantenir vius els mercats i generar nova ocupació” i ha recordat que “els mercats municipals són espais d’intercanvi i de convivència”. Destaca que des de la Diputació és prioritari “preservar-los però també modernitzar-los”. “Els hàbits de consum no són els mateixos ara que fa 35 anys, quan van obrir moltes de les parades actuals, i cal actualitzar-les”, ha afegit.

 

El cas d’èxit de la Judith Elisabeth

Judith Elisabeth Chacha ha explicat la seva experiència com a reemprenedora de la parada de mercat ‘Queviures la Bodegueta’ del Mercat de Sant Andreu.

Ella treballava en una empresa de neteja i col·laborava com autònoma en un negoci de lloguer de vehicles, però quan va tenir una nena fa dos anys va voler trobar una opció professional que li permetés passar més temps amb ella. Va veure l’anunci de la cessió de la parada i l’abril de l’any passat va completar el procés de traspàs.

La Judith ha explicat que “des del programa Reempresa Mercats Municipals em van posar les coses molt fàcil, facilitant-me tota la informació necessària sobre la documentació, ajuts, associacions de comerciants, fires…”.

La paradista també ha comentat que els antics propietaris, la Montse i el Salvador, “van estar mes i mig formant-me fins que es van assegurar que podria portar jo sola el negoci, i encara ara els truco quan tinc dubtes i venen de tant en tant a visitar-me. Els sento com si fóssim família”.

Fotografia: Acte de presentació de dades del programa Reempresa Mercats Municipals a Sant Andreu [Aj / ACN]

Etiquetes: