Dijous, 21 novembre 2024
  • Dijous, 21 novembre 2024
La Bustia Ricard Garcia

Ricard Garcia guanya un prestigiós guardó amb ‘Les hores ferides’

Per 13 de març de 2024 a les 12:00 0 355 Visites

El 26è Premi de Poesia Maria Mercè Marçal que convoca el Consell Comarcal del Pla d’Urgell dotat amb 3.000 euros i la publicació de l’obra

L’escriptor martorellenc Ricard Garcia (Sant Llorenç d’Hortons, 1962) ha guanyat el 26è Premi de Poesia Maria Mercè Marçal que convoca el Consell Comarcal del Pla d’Urgell. Ho ha fet amb el seu poemari ‘Les hores ferides’ i el guardó està dotat amb 3.000 euros que corresponen als drets d’autors de la primera edició. A la convocatòria s’han presentat 39 treballs.

Garcia explica que a ‘Les hores ferides’ “es parla dels traus que ens provoquen les absències de les persones estimades i de com sobreviure, tant al dolor com a l’absència, gràcies al record dels gestos i les veus, de les coses petites que ens passaven desapercebudes. I es parla, també i mirant de defugir el dramatisme, de com afrontar els finals, el dels altres i també el nostre, seguint l’ordre natural. És a dir, de saber anar-se’n”.

És un llibre on “hi ha una interrogació constant sobre quin és el sentit del dolor que ens deixen les morts properes i sobre què n’hem d’aprendre de les hores difícils on els desordres de la vida ens atrapen per recordar-nos la nostra condició finita”.

L’autor també agraeix el guardó “a tothom que ha fet possible aquest premi”, el Consell Comarcal del Pla d’Urgell i el jurat, format per Àngels Marzo, Jordi Pàmias, Jaume Pont, Joan Cornudella i Ramon Rubinat, que “va voler concedir el Premi al meu llibre, decisió que m’honora i em fa molt content pel respecte que tinc als membres del jurat, pel reconeixement que em suposa i perquè a més de la dotació econòmica, Pagès Editors publicarà l’obra properament”, dins de la col·lecció La Suda.

El jurat ha destacat “la sòlida arquitectura del volum a partir de tres parts, la combinació de prosa poètica i poemes en sentit estricte, subratllant la diversitat i l’equilibri en l’ús de diferents formes poètiques per part de l’autor”. A més, ha valorat “la capacitat de l’autor per construir el poema a partir d’imatges colpidores i il·luminadores que potencien el simbolisme de cadascuna de les peces”.

L’acte de lliurament s’ha celebrat el 4 de març a Torregrossa amb la participació de més de 300 persones. Hi han assistit, entre altres autoritats, la consellera d’Educació, Anna Simó; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Carles Palau; i l’alcaldessa de Torregrossa, Maribel Zamora.

 

Ricard Garcia

El poeta i escriptor Ricard Garcia va estudiar Filologia Hispànica i és professor d’ensenyament secundari. Nascut a Sant Llorenç d’Hortons, des de fa molts anys viu a Martorell i treballa a l’Escola Intermunicipal del Penedès de Sant Sadurní. Va ser fundador i redactor de la revista comarcal El Cep (1980-1984) i ha col·laborat en diverses publicacions. Des de l’any 2004 publica textos a Internet i l’any 2015 va ser distingit amb el premi al millor blog literari en català als Premis Vila de Martorell. S’han inclòs textos seus a diverses antologies, entre elles a ‘Mig segle de poesia catalana. Del maig del 68 a 2018’ i s’han publicat poemes a Xile i Mèxic.

Les obres i els reconeixements són ‘Els contorns del xiprer‘, 15è Premi de Poesia Josep Fàbregas i Capell-Vila de Sallent 2005; ‘De secreta vida‘, 27è Premi de Poesia Senyoriu d’Ausiàs March 2007; ‘El llibre que llegies‘, 36è Premi de Poesia Vila de Martorell 2011; ‘On la sang‘, 19è Premi de Poesia Jaume Bru i Vidal 2016; i ‘La llum més alta‘, 38è Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez Ciutat d’Alcoi 2021.

‘La llum més alta’, guardonat amb el 38è Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez-Ciutat d’Alcoi.

Ricard Garcia presenta ‘La llum més alta’ a Martorell.

Jordi Llavina i Ricard Garcia participen en una trobada poètica entre vinyes a Gelida.

Fotografia: Ricard Garcia en el lliurament de premis, al Palau de Margalef de Torregrossa [Consell Comarcal del Pla d’Urgell]

Etiquetes:
Categoria:   Cultura, Martorell