Dimarts, 21 gener 2025
  • Dimarts, 21 gener 2025
La Bustia Sandra Miguelez Associacio Salut Mental Baix Llobregat Nord

Sandra Miguélez: “La salut mental és cosa de tothom, no només de les persones amb un diagnòstic”

Per 27 d'octubre de 2024 a les 10:00 0 433 Visites

Sandra Miguélez (Martorell, 1982), és la coordinadora de projectes de l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord, educadora del Club Social Punt de Trobada i professora de ioga. Parla a La Bústia sobre l’entitat, el club i els projectes

Què és i qui forma l’associació?

És una entitat oberta, sense ànim de lucre, integrada per la junta, un equip tècnic, persones que han tingut o que tenen un diagnòstic en salut mental, les seves famílies, però també persones sensibilitzades i conscienciades en la lluita contra l’estigma en salut mental.

Amb quants socis compta?

En aquest moment són 106 famílies sòcies que poden gaudir d’espais com atenció psicològica, grups familiars i un grup d’ajuda mútua en primera persona (GAM).

L’any vinent, l’entitat fa 25 anys.

Sí, es va crear l’any 2000 a Martorell. Una mare d’un noi amb un diagnòstic en salut mental, conjuntament amb un grup de familiars de persones afectades, van voler unir esforços per acollir i recolzar a altres persones que patien situacions similars. Aquest mes d’octubre hem encetat una comissió que treballa en l’organització dels actes per l’aniversari.

Quins són els objectius?

Donar suport en salut mental, tant a les persones que pateixen un diagnòstic, com als seus familiars per aconseguir una major qualitat de vida en el seu dia a dia. També representar-los. Tenim clar que la salut mental és cosa de totes. Treballar en el nostre benestar emocional és essencial, i continuarem fent-ho comunitàriament.

Treballar en el nostre benestar emocional és essencial

Destaca’ns alguns projectes.

Aquests són tres exemples de projectes amb l’objectiu de trobar un espai que generi benestar emocional:

‘Amb Experiència Pròpia’ fem sensibilització de la mà de sòcies de l’entitat que des de les seves vivències i experiències en primera persona ens apropen al món de la salut mental des del compromís i la lluita, col·laborant amb instituts i amb ràdios locals.

‘L’art de cuidar-te’ és l’exemple d’un projecte comunitari que neix de la mà de tres entitats -a més de la nostra, l’Associació d’Artistes Plàstics i l’Aula de Teatre de Martorell- i que posa en el centre la importància de l’autocura amb un circuit d’activitats (teatre, ceràmica, mindfulness risoteràpia i ioga).

I el ‘Projecte Hort’, un altre exemple de la importància dels espais comunitaris i de les sinergies que se’n creen.

Quantes persones treballeu i col·laboren?

Som sis en total: dos educadors socials, dues integradores socials, una treballadora social i una psicòloga. L’associació també té una comissió de voluntaris.

On doneu servei?

L’àmbit d’actuació és la zona del Baix Llobregat Nord. Són Martorell, Sant Andreu de la Barca,  Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Sant Esteve Sesrovires, Collbató, Corbera de Llobregat, Castellví de Rosanes, Gelida, Sant Llorenç d’Hortons, Masquefa, El Bruc, Castellbisbal i Pallejà.

Quins punts d’atenció teniu?

Des del Servei d’Informació i Assessorament en Salut Mental disposem de 4 presencial en col·laboració amb els Serveis Socials Bàsics dels Ajuntaments de Martorell, Sant Andreu de la Barca, Olesa de Montserrat i Abrera. A través d’aquesta porta d’accés gratuïta donem informació, orientem i donem suport a totes les demandes relacionades amb la salut mental.

Un dels principals motors d’acció és la lluita contra l’estigma en salut mental

Hi ha serveis gratuïts i de pagament. D’on ve el finançament?

Sí, qui necessiti un assessorament sobre salut mental l’atendrem sense cap cost. També els espais i les activitats del club social són gratuïts. Rebem subvencions de la Generalitat i dels Ajuntaments que col·laboren en els projectes de l’entitat, donacions i les quotes d’algunes activitats i per associar-se a l’entitat.

Parlem del Club Social Punt de Trobada.

És un servei concertat de la Generalitat d’inclusió comunitària, de la xarxa de serveis socials bàsics i gratuït. És el projecte més gran de l’entitat i dona cobertura a gairebé 70 persones.

En què consisteix?

És un recurs especialitzat en inclusió i participació comunitària adreçat a persones amb un diagnòstic de salut mental. És una eina per millorar les relacions interpersonals mitjançant activitats i tallers a través de l’oci i el temps lliure. El nostre funcionament es basa en la participació, a partir de la qual les persones s’impliquen en el seu procés de recuperació.

Quins són els serveis que ofereix i què troba l’usuari?

Com a entitat social que som, el treball en xarxa és un tret característic bàsic de la nostra manera de fer. Treballem amb i en comunitat, sempre oberts a noves propostes i col·laboracions. Destaca la participació en les Taules de Salut Mental d’Olesa i Martorell i el grup Impulsor a Pallejà.

El nostre funcionament es basa en la participació

Quins projectes destacats teniu?

Aquest 2024 hem engegat dos projectes que formen part de la cartera d’activitats del Club Social, però que estan oberts a les persones sòcies: l’Espai jove en salut mental i l’Espai Dona.

I una reflexió final.

Un dels principals motors d’acció és la lluita contra l’estigma en salut mental. Per això és imprescindible sensibilitzar les autoritats públiques i la societat en general. Entenem el vincle com la millor eina terapèutica i la comunitat com a actor molt important en el procés de recuperació de les persones. Promoure i crear projectes i col·laboracions amb els agents de la comunitat i amb altres entitats és clau.

 

Text: Lluís Gutiérrez/La Bústia

Fotografia:

Etiquetes:
Categoria:   Entrevistes, Martorell