Diumenge, 22 desembre 2024
  • Diumenge, 22 desembre 2024
La Bustia Sant Jordi Marta Arano Tinta i Vi Sant Esteve

Sant Jordi combat la covid-19 des de casa amb activitats virtuals

Per 22 d'abril de 2020 a les 12:00 0 2454 Visites

Es proposa als ciutadans guarnir balcons i finestres amb roses i elements de la llegenda i participar de les propostes a través de les xarxes socials que ofereixen Ajuntaments, entitats, escriptors, artistes i particulars

Sant Jordi viu una jornada totalment atípica provocada per la pandèmia del coronavirus. Amb els ciutadans confinats a casa per evitar el contagi, administracions i entitats programen activitats virtuals per mantenir viu l’esperit d’una de les diades de referència del país. 

Un Sant Jordi diferent que convida els ciutadans a guarnir els balcons i finestres amb motius característics de la Diada, com ara roses, dracs o dibuixos.

 

MARTORELL

El #SantJordiConfinat de Martorell presenta aquest dijous una programació de vídeos amb diverses activitats familiars i llibres d’autors locals. Destaca el conte La Carla, en Jan i la Llegenda de Sant Jordi –amb textos i música d’Eugeni Muriel i dibuixos de Teresa Herrero-; un taller de manualitats i dibuixos de Sant Jordi per a infants, i activitats per a la gent gran.

En l’apartat literari, Míriam Rodríguez presenta Viajar a Marte; Josep Maria Calaf El balancí; i Juan Miguel Torrero El enemigo oculto. També hi haurà enllaços a vídeos amb recomanacions d’altres autors i de la Fundació Francesc Pujols, del Centre d’Estudis Martorellencs i de l’editorial Adesiara.

La programació s’emet pel canal de Youtube de l’Ajuntament i Ràdio Martorell (91.2 FM) ha preparat un programa especial a partir de les 11 h amb presentacions i altres continguts sobre la Diada.

La Biblioteca Martorell convida a la reflexió amb un seguit d’activitats, jocs i recomanacions a través de les seves xarxes socials. Pensar en el llibre que més ens ha impactat, una relació de novel·les de dracs o l’enviament de fotografies de com estem vivint la Diada són algunes de les propostes.

D’altra banda, l’Ajuntament compra 700 llibres als llibreters martorellencs per ampliar el fons bibliogràfic de la biblioteca, quantitat que habitualment s’adquireix durant l’any i que es fa ara per ajudar l’economia local. A més, es repartiran roses de floristeries locals amb servei entre el personal sanitari i sociosanitari i usuaris de residències.

 

SANT ANDREU

Sant Andreu programa un ‘Sant Jordi diferent’ amb la col·laboració dels centres educatius i entitats de la ciutat. Es convida a participar-hi enviant fotografies al Whatsapp de l’alcalde (629 707 306) i compartir-les a les xarxes socials de l’Ajuntament. Per fomentar la literatura, el consistori ha posat en marxa un concurs de relats. A més, durant la Diada, el drac de la ciutat -escortat per voluntaris de Protecció Civil- recorrerà els carrers amb motiu del 25è aniversari de la Colla de Diables de Sant Andreu.

Ràdio Sant Andreu (98.0 FM), que està celebrant els 30 anys de l’emissora, presenta un programa especial en directe de 10 a 12.30 h.

L’espai web Illa dels Llibres, dirigida per Jordi Milian, ofereix entre altres propostes literàries i musicals, missatges d’autors als lectors d’un Sant Jordi Confinat. Entre d’elles, l’escriptora sesrovirenca Núria Pradas serà present a les 17 h a Instagram Live per parlar de la novel·la Tota una vida per recordar, premi Ramon Llull 2020.

 

OLESA

Amb el lema ‘Olesa viu Sant Jordi des de casa’ l’Ajuntament ha programat amb entitats un extens i variat programa d’activitats que es podran fer, veure o escoltar al llarg de tot el dia a través de diferents xarxes i espais virtuals. Són propostes de la Cobla Vila d’Olesa, l’ACF Olesa Sardanista, l’INS Daniel Blanxart, el CECSCAT, l’EMM Olesa, la Fundació d’Arts i Oficis i El Casal.

La Biblioteca Santa Oliva ofereix l’hora del conte especial amb la lectura de la llegenda de Sant Jordi amb James Mayhew i Antonio Reche.

Olesa Ràdio (90.1 FM) ofereix una programació especial de 8 a 11 del matí. Magalí Sare i Sebastià Gris oferiran un concert a través d’Instagram Live @magalisare (12 h) dins del cicle ‘Cultura Confinada’; el Centre Obert oferirà una lectura interactiva (17 h) i clourà amb el veredicte del 28è Premi Sant Jordi infantil i juvenil de conte i narració breu en català (18.30 h a Facebook Live municipal).

Edicions Paper d’Estrassa fa la promoció del llibre Descobrint Olesa a les seves xarxes socials. Olesa Ràdio fa un directe des del Facebook amb Quim Moreno, director del projecte. També es pot descarregar la portada per pintar en família. Per rebre-la en alta resolució o més informació cal enviar un correu a info@paperdestrassa.cat.

 

ESPARREGUERA

Ràdio Esparreguera (89.4 FM) proposa escoltar una lectura de fragments de llibres i poemes a càrrec de diferents veïns i veïnes a partir de les 9 h. També hi haurà un especial Hora del conte a través de les xarxes socials de la Biblioteca L’Ateneu. Damaris Gelabert oferirà un concert virtual a través del canal de Youtube oferint cançons infantils. L’Ajuntament insta a les famílies a decorar el balcó de casa amb senyeres i roses fetes a mà.

 

ABRERA

Les primeres activitats són dijous (17 h) amb un taller de roses per Instagram Live al nou compte Activa’t Abrera. La resta de propostes es fan durant la Diada, quan s’esgota el termini per participar al IV Concurs de relats que promou l’Ajuntament. Es farà l’estrena del vídeo ‘Descobrim Abrera’, la lectura de la llegenda de Sant Jordi a càrrec de l’escriptora abrerenca Maria José Orobitg.

Ràdio Abrera (107.9 FM) ofereix un programa especial amb un recital del poeta local José Luis García Herrera. També, el grup Versikalia estrena un recital que està preparant per celebrar el centenari del naixement del poeta Joan Perucho.

 

SANT ESTEVE

Destaquen dues activitats: manualitats per a infants que hauran d’elaborar un drac o una rosa i un seguit de vídeos dels ciutadans llegint, recitant o interpretant algun text. L’Ajuntament de Sant Esteve ha preparat uns vídeos tutorials perquè les famílies facin des de casa les manualitats amb els seus fils. El material que s’utilitzarà es recomana que sigui reciclat, des d’una ouera de cartró a rotlles de paper higiènic o de cuina. Els vídeos recitant, de 30 minuts de durada, s’han d’enregistrar i enviar-los per missatge al Facebook municipal o per Whatsapp a RTV10 al telèfon mòbil 607221210.

D’altra banda, la pintora Marta Arañó proposa dibuixar i pintar la rosa de Sant Jordi. A partir de les 10 h a la pàgina del Facebook tinta i vi podreu seguir com fer-la amb un vídeo. Després es poden pujar a les Xarxes amb les etiquetes #tintaivi i #ElBaixLlobregatDesDeCasa.

 

COLLBATÓ

La Biblioteca de Collbató presenta la col·lecció de vídeos ‘Baix Llobregat escriu…” on l’escriptora local Maria Ardel de Lete recomana i comenta una de les seves obres. Els vídeos es troben de forma permanent al canal de Youtube de Biblioteques del Baix Llobregat Nord (XBM).

 

CASTELLVÍ

El Club de lectura de Castellví ha enregistrat un vídeo de la gent gran del municipi llegint poesia o algun escrit o fragment literari. El muntatge es visionarà online el mateix dia de Sant Jordi. L’Ajuntament compta amb el suport del Centre Cultural i Recreatiu (CCR).

 

GELIDA

La programació virtual és molt variada, organitzada per l’Ajuntament de Gelida i la Biblioteca Jaume Vila i Pascual, es podrà seguir per les xarxes socials municipals. Comença a les 11 h amb l’elaboració d’un punt de llibre il·lustrat per Pecoart i la lectura d’un poema de Joana Colomé recitat per Marga Hernández. Tot seguit, l’Escola Municipal de Música interpretarà la Cançó de Sant Jordi. Seguirà la lectura del conte ‘La col·leccionista de paraules’ de Sandra Rossi (12 h).

A través de Ràdio Gelida (107.6 FM), a les 12.30 h, es podrà escoltar la narració que Les Escoles Gelida Teatre han fet de La nostra llegenda de Sant Jordi. Un conte d’Irene Puig il·lustrat per Eva Torné. A continuació, el músic José Manuel Pagan tocarà la Cançó dels personatges de Sant Jordi. La presentació del llibre d’Àlex Susanna ‘Paisatge amb figures’ (18 h), una exposició virtual de tècniques de gravats a càrrec de Montserrat Torres (19 h) i la interpretació de la Cançó de Sant Jordi per Desireé Povedano tancarà la programació.

 

MASQUEFA

La Biblioteca de Masquefa organitza una exposició a partir de les fotografies que comparteixin els veïns des de casa. Per participar-hi, s’ha de seguir el compte d’Instagram de la biblioteca i etiquetar les imatges amb el hashtag #MasquefaSantJordiDiferent. L’últim dia per rebre les imatges és aquest dimecres 22 d’abril i es publicaran dijous. Hi haurà un obsequi per als quinze primers participants, que es lliurarà quan acabi el confinament.

Des del Casal de Joves preparen un recital poètic a través de l’Instagram del Casal.

Fotografia: Marta Arañó, fent un punt de llibre pintant una rosa amb vi [Daniel Ormad]