Jordi Soriano espera l’alta hospitalària després de cinc mesos ingressat a Bellvitge i de l’operació i la recuperació a l’Hospital Vall d’Hebron
L’abrerenc Jordi Soriano és la primera persona de l’Estat a qui li han fet un trasplantament pulmonar després que la inflamació per coronavirus li causés danys irreversibles en aquests òrgans. L’operació, que ha estat un èxit, s’ha realitzat a l’Hospital Vall d’Hebron.
Després d’estar ingressat 127 dies a l’UCI, 122 d’aquests connectat a l’ECMO, de no poder parlar durant quatre mesos, de passar per una operació de nou hores i superar el trasplantament, l’abrerenc està fent la rehabilitació a l’habitació i s’està recuperant. Els metges preveuen que d’aquí a una o dues setmanes, quan pugui caminar, rebrà l’alta hospitalària.
Soriano té moltes ganes de tornar a casa amb la seva parella i ha explicat que el primer que vol fer és menjar-se un arròs amb llamàntol. Una altra de les seves il·lusions és tornar a treballar de mecànic quan estigui del tot recuperat.
Contagiat en la tercera onada
L’home, de 51 anys i sense patologies prèvies, es va contagiar a finals de gener, durant la tercera onada, i va ingressar la segona setmana de febrer a l’UCI de l’Hospital de Bellvitge amb una pneumònia bilateral i l’ajuda d’un ventilador per respirar. Cinc dies després, la ventilació mecànica no era suficient i va requerir el suport d’un dispositiu d’oxigenació extracorpòria (ECMO), una màquina que fa les funcions dels pulmons.
Després de quatre mesos connectat, els pulmons no responien i no hi havia senyals de millora. Per aquest motiu els professionals de l’hospital van demanar una valoració al Comitè de Trasplantament Pulmonar de Vall d’Hebron per fer un trasplantament de pulmons.
Tot i estar connectat a l’ECMO, Soriano era conscient del que li explicaven i no va dubtar en acceptar el trasplantament a partir d’una família donant: “Vaig dir que endavant. Tirar endavant com fos. El no ja el tenia”, afirma.
La supervisora d’Infermeria a Coordinació de Trasplantaments, Carme Vallès, ha destacat la generositat dels donants i les famílies. “Es pot tenir tota la tecnologia del món, però sense donant no hi ha trasplantament”, ha expressat.
Una operació de nou hores
Els representants de l’equip multidisciplinari de Vall d’Hebron que ha fet el primer trasplantament pulmonar per covid-19 a l’Estat han dit que és una fita “històrica” en la sanitat catalana i que “obre una porta” per a pacients amb els pulmons abatuts pel coronavirus.
Un total de quinze professionals van ser els encarregats de dur a terme una operació que va durar més de nou hores. El doctor Alberto Jauregui, que es dedica al trasplantament pulmonar des de fa més de 15 anys, ha assegurat que mai havia vist uns pulmons tan deteriorats. A més, ha destacat que els pacients han de reunir una sèrie de requisits per poder rebre un trasplantament així: “Primer que no hi hagi una infecció activa per covid-19; el pacient ha d’estar despert i li hem d’explicar en què consisteix i ho ha d’acceptar; i tercer que el pacient tingui una capacitat de millora després del trasplantament”.
La doctora Judit Sacanell, del Servei de Medicina Intensiva i referent a l’UCI en trasplantament pulmonar ha explicat: “Sabem que obrim una porta que estava tancada, però no és una porta per a tothom. És l’últim recurs per a uns pacients molt seleccionats”.
Fotografies i vídeo: Jordi Soriano després de rebre un trasplantament de pulmons [ACN]