Treballadors i membres del comitè d’empresa assisteixen al Ple de l’Ajuntament i llegeixen un manifest
Aquest dilluns 20 de febrer, el comitè d’empresa de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell ha organitzat una marxa des del centre sanitari fins a l’Ajuntament, per arribar a l’hora de la celebració del ple municipal.
Han participat unes 150 persones, entre treballadors membres dels col·lectius com la Marea Blanca d’Abrera i la de Sant Andreu i la PAH del Baix Llobregat. Una representació del comitè d’empresa ha assistit a la sessió.
A l’inici del Ple, la delegada de Comissions Obreres (CCOO) de l’Hospital, Antonia Ropero, ha llegit un manifest per “expressar novament el nostre desgast físic, mental i la nostra indignació davant d’una situació que ja s’allarga massa en el temps”.
En l’escrit responsabilitza les direccions de recursos humans, d’infermeria i mèdica, respectivament, de “jugar amb els drets laborals, de provocar la fugida massiva de professionals i de no complir l’activitat promesa amb CatSalut”.
Una situació, continua, que fa tenir “un hospital col·lapsat”, i tot i “les reunions i els problemes expressats durant molts anys només ens hem trobat amb promeses d’una obra d’ampliació que curiosament només se’ns esmenta en època electoral i que mai arriba”.
Finalment, demanen que es “deixi l’Hospital en mans públiques, ja que és clar que el gran problema d’aquest centre és la gestió privada que en fan”. Alhora que fa referència a les declaracions del conseller de Salut de fa unes setmanes que volia un replantejament total i un canvi de governança.
L’alcalde, Xavier Fonollosa, ha destacat les reunions amb el comitè d’empresa: “M’he reunit amb vostès i m’heu comentat situacions a les quals jo us he donat la raó. Per això hem encarregat al comitè de direcció per millorar aquestes reclamacions com ara el clima laboral i un tema de mancances sobretot a infermeria”.
Fonollosa també ha parlat sobre la junta de Patrons, que el que fa és “confiar en un director perquè configuri el seu equip”. L’alcalde no s’atreveix “a dir si són competents o incompetents, però tenim una confiança plena amb el Doctor Trelis, que ens consta que ha fet esforços importants perquè vostès posessin sobre la taula tot allò que els incomoda per poder tractar-les”.
Per últim, l’alcalde ha remarcat que “hi ha unes mancances que no són pròpies de l’Hospital, sinó del sistema sanitari català, com la manca d’inversions que en el nostre cas és una ampliació i millora de l’Hospital”.
Respecte a la titularitat del centre, la regidora de Salut, Soledad Rosende, ha al·legat que defensen “el servei sanitari català, on el servei és públic, però la titularitat és mixta. El problema a l’Hospital de Martorell és la crisi demogràfica, el finançament escàs, la millora de les infraestructures i espais i, per tant, les inversions”.
Rosende ha afegit que “l’Hospital té molt bons professionals que fan molt bé la seva feina, però ens calen inversions i millorar els espais assistencials i d’atenció. També ens cal créixer, ja que aquest centre dona servei a més de 160.000 persones. Millorar infraestructures, inversió tecnològica i captar i retenir professionals és l’objectiu. Per tant, el problema és econòmic”.
El comitè d’empresa ha anunciat que les concentracions no s’aturaran fins que no s’arribi a un acord amb la direcció per millorar les condicions dels treballadors i els serveis de l’Hospital. El president del comitè, Diego López, ha explicat a La Bústia que han tingut “algunes reunions amb la direcció i anem apropant postures, però amb molta lentitud”. Alhora, també ha avançat que estan debatent si reclamar també al Parlament.
Aquí es pot consultar el manifest que ha llegit el comitè d’empresa.
Fotografies: Marxa des de l’Hospital fins a l’Ajuntament i moments del ple d’aquest dilluns 20 de febrer [SE / Aj]