Va fer un torn de guàrdia de 20 hores, va signar una defunció per covid-19 i segueix a presó
El gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, el doctor Manel Álvarez, confirma en declaracions a La Bústia que “el fals metge, presentat com a neurocirurgià, va treballar al centre“. Concretament “en un torn de guàrdia de 20 hores i tutoritzat, com fem sempre amb tots els professionals quan comencen”, afirma Álvarez.
Assegura que “després de comprovar la seva actuació, tot i que va estar sempre acompanyat, podem dir que només va tenir contacte amb 2 o 3 pacients que no van rebre cap tractament clínic rellevant. Només en un cas, va receptar una medicació que es va revisar i estava bé”.
“L’únic que aquella tarda-nit li va tocar omplir i signar el document d’una defunció per covid-19. Ni havia tractat el malalt ni va tenir cap actuació clínica amb ell. Ningú no va sortir perjudicat, excepte per les conseqüències d’un certificat de defunció que no tenia cap validesa. Molt trist i dur, afegeix.
El màxim responsable de l’Hospital remarca que “vaig parlar amb la família el mateix dia per informar-los de la situació i que obligava fer el trasllat del cos a la Ciutat de la Justícia perquè un jutge i un forense validessin la causa de la mort i el certificat legal. Entenc que la família estigui molesta”.
El gerent contextualitza com van contactar amb el que ha resultat ser un fals metge: “en plena pandèmia, en un moment que ens faltaven metges i infermeres a tots els hospitals, un portal especialitzat de feina ens va oferir un currículum, vam contactar amb ell i es va presentar amb una bona documentació, fins i tot amb una nòmina falsa de l’Hospital de la Vall d’Hebron”.
Reconeix que amb la tensió del moment, “els temps s’havien d’escurçar i va començar a treballar com a part de l’equip de guàrdia en un torn de 20 hores, acompanyat en tot moment, del migdia-tarda del dia 6 d’abril al matí del dia 7”. El mateix dia va ser acomiadat quan “la responsable de personal va veure alguna irregularitat i va contrastar la documentació aportada amb l’origen -com es fa sempre, amb la Universitat i al Col·legi de Metges- i va comprovar que era falsa. Quan li vam demanar explicacions ho va reconèixer i de seguida vam posar la denúncia penal als Mossos”.
Álvarez remarca que “vam estar molt atents. No hauria d’haver passat, però tenint en compte la situació tan complicada, la sort és que va estar treballant poques hores, ho vam detectar de seguida i hem impedit que continués exercint en altres centres”.
Els Mossos van detenir el fals metge l’endemà de la denúncia, 8 d’abril, quan estava passant consulta en una clínica privada de Barcelona. Després van escorcollar el seu domicili i van trobar material de suplantació d’identitat. Un cop posat a disposició judicial acusat de falsedat documental i intrusisme professional, el jutge va decretar presó on continua fins ara.
Els Mossos estan investigant des de quan exerceix de forma irregular, en quants centres ho ha fet i amb quines especialitats. Des del cos policial només han confirmat que la seva documentació real correspon a un jove de 21 anys, nascut el 1998 a Sabadell i amb el seu domicili a Terrassa. Pel que fa a l’edat, a la documentació que va presentar a l’Hospital va fer constar que tenia 30 anys.
Primera notícia i sobre l’historial clínic
La notícia la va destapar la Cadena Ser aquest dijous 28 de maig. En un primer moment va informar que el jove només va demanar feina com a metge a l’Hospital de Martorell. Després de la corresponent denúncia, detenció i posat a disposició judicial, va entrar a presó.
La mateixa emissora ha donat més dades el divendres: va arribar a treballar a l’Hospital de Martorell, com a mínim va signar una defunció per covid-19 d’un veí de Martorell de 79 anys. I que una filla ha explicat que des de l’Hospital ens van dir que “el seu certificat de defunció estava firmada per un fals metge, un intrús que se’ls havia colat” però no “ens ha aportat més informació tot i que quan vam reclamar l’historial del meu pare ens va trucar la responsable de planta i el director de l’Hospital de Martorell”.
En aquest sentit, Álvarez ha dit que “l’historial clínic és del malalt i de la seva família, no pertany a l’Hospital ni s’amaga res. No tinc constància que l’hagin demanat”. Dimarts revisarà de nou la documentació i insisteix que si han demanat l’historial clínic i no el tenen, “m’encarregaré que el tinguin. Tenen tot el dret i tenim l’obligació legal de fer-ho, només faltaria”.
Fotografia: La direcció de l’Hospital de Martorell va denunciar el jove que es feia passar per metge i que va treballar 20 hores al centre [La Bústia]