Divendres, 22 novembre 2024
  • Divendres, 22 novembre 2024
La Bustia viatge Bielorussia Collbato per la Solidaritat

Els infants bielorussos que acullen a Collbató, també molt afectats per la guerra

Per 3 de març de 2022 a les 18:20 0 1212 Visites

El president de l’ONG Collbató per a la Solidaritat explica a La Bústia com viuen la situació i anuncia una reunió aquest dissabte a les 11h al Casal de Cultura

La guerra que Rússia ha iniciat contra Ucraïna està generant impactes col·laterals a altres països, com és el cas de Bielorússia. Tot i que no han patit atacs militars, els ciutadans tenen por que en algun moment això passi. Allà hi viuen infants que cada any l’ONG Collbató per a la Solidaritat acull durant l’estiu.

La pandèmia no els ha permès viatjar al municipi en els últims dos anys, i ara que semblava que podrien reprendre el programa de sanejament, la guerra torna a posar entrebancs. Els acollits bielorussos que van patir les conseqüències de l’accident nuclear de Txernòbil l’any 1986, troben a Collbató un espai on rebaixar els nivells de radiació del seu cos i, per tant, fer que la seva salut millori.

El president de l’ONG, Josep Lluís Escriu, ha explicat a La Bústia que els infants “estan molt afectats perquè tenen molts llaços amb Ucraïna. Estan molt a prop de la frontera i allà la gent té molta por. Estan tristos perquè tenen familiars i amics a Ucraïna”.

Concretament, es troben a la ciutat de Gómel, on ja “estan tenint simulacres amb la sirena d’atacs aeris i s’estan preparant per si són atacats”. A més, pateixen una greu crisi econòmica que ja venia d’abans i tenen problemes per treure diners a alguns caixers. “Les empreses han dit a alguns pares i mares que ja veuran quan podran cobrar”, comenta Escriu.

Els bielorussos tenen prohibit sortir del país si no és amb un subconducte. De fet, ho tenen més complicat que els ucraïnesos, perquè ells no necessiten visat per arribar a la Unió Europea, però tothom qui surti de Bielorússia sí que en necessita i ara mateix és molt difícil aconseguir-ne.

Escriu ha explicat que ja han tingut “reunions amb el govern bielorús per obrir els programes d’acollida. També amb el gabinet de Borrell de la Unió Europea per obrir un corredor humanitari. Estàvem en el procés de buscar preus per fer-ho, però ens hem trobat que, per la pandèmia, els programes estaven tancats i no els han obert”. Un altre dels problemes que s’han trobat és que enviaven ajuda humanitària a través d’Ucraïna, i ara ho tenen impossible.

Per últim, el president de l’ONG ha volgut remarcar que ells treballen “pels nens”, que estan “pendents d’ells” i que no “s’esposen políticament”.

Aquest dissabte 5 de febrer a les 11h, Collbató per a la Solidaritat ha programat una reunió al Casal de Cultura per explicar com funciona una acollida i com els veïns poden ajudar als afectats per la guerra.

Fotografia: Trobada d’infants i joves amb familiars i els dos membres de la junta de l’ONG collbatonina, l’any 2019 [CS]

Categoria:   Collbató, Societat