Quim Moreno és el fundador i responsable d’Edicions Paper d’Estrassa. També és professor del Grau en Disseny d’Elisava, i director de DIC, des d’on gestionen la comunicació de diferents empreses
Edicions Paper d’Estrassa és una editorial d’Olesa de Montserrat fundada l’any 2008 amb l’objectiu d’oferir obres marcadament vinculades amb el territori i promocionar el talent de proximitat.
Per Sant Jordi, quines són les novetats que presenteu?
Aquest Sant Jordi és molt especial per a l’editorial. Celebrem 15 anys de la millor manera, presentant tres novetats. El dia 14 d’abril vam presentar un poemari, “Escoltant el silenci”, de Sadurní Paltor. Són 101 poemes que veuen per primer cop la llum i que hem editat per iniciativa de la Comunitat Minera Olesana. El Sadurní és una persona molt estimada a Olesa. I el 22 d’abril a les 12h a la Biblioteca d’Olesa presentem una col·lecció de contes infantils, “Llegendes del Montserratí”. És un projecte que ens fa molta il·lusió. Són contes nous elaborats a partir de personatges i històries antigues del nostre territori, i estem segurs que tindrà molt bona acollida.
La col·lecció “Llegendes del Montserratí” són contes nous elaborats a partir d’històries antigues del nostre territori i estem segurs que tindrà molt bona acollida
Enceteu la col·lecció “Llegendes del Montserratí” amb dos contes infantils il·lustrats, és així?
Correcte! “El gegant Peladits i el Joanet de cal Puigjaner”, escrit per Natàlia Oriol i il·lustrat per Ot Boltà (un conte fet a partir de la història del Peladits, recollida per Joan Amades al llibre “Llegendes i Tradicions de Montserrat”), i “La Serp Estricadora s’amaga al pati de casa”, escrit per Joan Francesc Cánovas i il·lustrat per Rubén Del Rincón. Són dues joies. Tant els textos com les il·lustracions són una meravella. En aquest cas, farem una capsa regal especial amb els dos llibres, làmines signades i algunes sorpreses.
Edicions Paper d’Estrassa s’ha caracteritzat des dels seus inicis per fer llibres del territori. Quina és la raó?
Edicions Paper d’Estrassa va néixer a Olesa amb l’objectiu d’oferir als lectors i lectores obres marcadament vinculades amb el territori que els envolta, tant de ficció com de divulgació local. Alhora, a través de les seves publicacions, busca promocionar el talent de proximitat. Hi ha professionals excel·lents a prop nostre i cal fer-ho visible. Reconeixent autors amb trajectòria i, alhora, donant primeres oportunitats a d’altres poc coneguts. I els lectors ens ho agraeixen. En alguna de les presentacions que hem fet, hem arribat a aplegar més de 400 persones.
Paper d’Estrassa va néixer per fer llibres vinculats al territori reivindicant el talent local
És cert que en aquests últims dos anys Paper d’Estrassa ha crescut substancialment. Què ha suposat per a l’editorial?
Des de l’inici de l’editorial sempre hem dit que cada llibre que fem és una baula d’una cadena, i mentre tinguem el suport dels lectors seguirem endavant. Per això pensem i treballem a fons cada proposta. Just abans de la pandèmia vam fer un salt endavant amb “Descobrint Olesa”, un llibre que va suposar un abans i un després. Va ser el llibre més venut a Olesa el 2020 i, de fet, ja està esgotat. La majoria dels nostres llibres són projectes propis que impliquen molta gent. A “Dones olesanes” i “Més dones olesanes” han participat 40 dones en cada llibre, i es va treballar en totes les escoles d’Olesa. En la majoria dels nostres llibres sempre hi ha una vessant pedagògica o algun element que fa més gran la proposta, com exposicions, materials per a escoles…
Cuideu molt cada proposta editorial, han de ser llibres molt costosos de fer?
L’origen dels llibres és DIC, un estudi de disseny i comunicació, per tant, sí, mirem de cuidar molt cada proposta. També cal dir que hi ha un pilar fonamental per a nosaltres, que són els patrocinadors que ens ajuden a fer-ho possible. Especialment vull agrair a l’Ajuntament d’Olesa, a la Comunitat Minera Olesana, a TGO DX i al Gabinet d’Assessors Antoni Pérez el suport que ens han donat. La implicació de les entitats i empreses de la comarca és vital per als projectes editorials que parlen del nostre entorn immediat.
L’editorial té un fort arrelament amb Olesa.
Cert, és el nostre territori natural. Qualsevol que miri el nostre web, www.paperdestrassa.cat, o que ens segueixi a xarxes ho podrà veure, i n’estem orgullosos. De fet, som el que som gràcies al suport del municipi. Si bé és cert que amb la nova col·lecció fem un pas endavant que fa mesos que ens demanen. Estem segurs que, a poc a poc, amb els suports i autors adients, podem respondre a aquesta demanda.
Som el que som gràcies al suport d’Olesa
Deies que celebreu 15 anys de l’editorial, fareu algun acte especial?
Sí, el mateix dia 22, a les 17h, farem una trobada en un local que, per uns dies, hem obert al carrer dels Arbres, 12 d’Olesa, entre la plaça de la Sardana i la plaça de les Fonts, per compartir amb autors i escriptors, signar llibres i brindar junts. I, per primer cop, per Sant Jordi tindrem una carpa davant de l’Ajuntament, on hi haurà signatures de llibres i alguna sorpresa per als que ens vinguin a visitar.
Parla’ns una mica sobre els reptes i projectes futurs.
Ja estem treballant en tres nous projectes. Un tercer llibre de “Llegendes del Montserratí”, que il·lustrarà l’Oriol Malet, fet que em fa especial il·lusió. Volem recollir i reinventar històries de Montserrat, Olesa, Monistrol, Martorell, Esparreguera, Collbató, El Bruc… També seguim avançant amb el llibre dedicat a l’escenògraf Pere Francesch. El mes de juny passat ja vam fer una exposició coincidint amb els 10 anys de la seva mort. I, finalment, estem preparant un nou llibre il·lustrat sobre la història d’Olesa, seguint el format d’èxit de “Descobrint Olesa”. Ja estem treballant en la documentació, i estem segurs que tindrà la mateixa bona acollida que l’anterior.
Text: Laura Lázaro/Olesa
Fotografia: Quim Moreno, amb les darreres novetats de l’editorial [EPE]