Divendres, 22 novembre 2024
  • Divendres, 22 novembre 2024
La Bustia infermera microempelts ferides croniques CAP Martorell Urba

El CAP de Martorell acull una nova tècnica per tractar ferides cròniques complexes

Per 8 de desembre de 2023 a les 7:00 0 1274 Visites

Amb microempelts de pell, que ha tingut bons resultats i s’estendrà a tots els centres d’atenció primària de la Regió Metropolitana Sud

El CAP Martorell Urbà ha completat una prova pilot per tractar ferides cròniques complexes amb microempelts de pell. Es tracta d’una petita cirurgia que no necessita ingrés hospitalari i que va dirigida a persones amb ferides doloroses que no milloren amb els tractaments convencionals.

Professionals de la Unitat Funcional de Ferides Cròniques (UFECAP) ha liderat la nova tècnica pilot amb què s’han utilitzat petits fragments de la cuixa del pacient que es col·loquen a la ferida.

 

El testimoni de pacients

Un dels pacients atesos ha dit que el dolor de la ferida havia desaparegut. A més, després d’un mes des de l’aplicació del microempelt, la ferida va quedar gairebé tancada.

En un altre cas, un usuari presentava una ferida des de feia més de tres anys, però els professionals van aconseguir tancar-la en tres setmanes gràcies a aquesta tècnica. Altres pacients han manifestat que poden “dormir tota la nit” i que no prenen “cap calmant” perquè gràcies a aquesta nova tècnica aplicada des del CAP ja no senten dolor.

 

De Martorell a la resta del Baix Llobregat i el Barcelonès sud

Després de l’èxit que ha tingut al CAP Martorell Urbà, la tècnica s’estendrà a tots els CAP de la Regió Metropolitana Sud, que correspon als del Baix Llobregat i el Barcelonès sud. D’aquesta manera, s’està formant a tots els professionals que conformen la unitat de ferides cròniques.

 

La Unitat Funcional de Ferides Cròniques (UFECAP)

La UFEC es va crear l’any 2018 i està formada per infermeres que es dediquen exclusivament a consultes especialitzades en úlceres. L’Atenció Primària Metropolitana Sud és dels pocs territoris de l’estat amb un sistema d’avaluació epidemiològica de ferides cròniques i complexes. I la regió també ha reduit la despesa d’apòsits estèrils. En l’últim any, ha gastat 1,5 milions d’euros menys que la mitjana de Catalunya.

La feina de l’equip va ser premiada l’any passat amb el premi de la Fundació Avedis Donabedian per l’innovador abordatge del tractament de les ferides cròniques.

Fotografies al CAP Martorell Urbà: Una infermera inspecciona una ferida crònica / Microempelts de pell per sanar una ferida [ICS] / El CAP Urbà Martorell, en una imatge d’arxiu durant la pandèmia [La Bústia]

Etiquetes:
Categoria:   Martorell, Societat