Diumenge, 24 novembre 2024
  • Diumenge, 24 novembre 2024
La Bustia desarticulen grup criminal segrest home Portugal lligat a arbre a Collbato 4

Desarticulen un grup criminal pel segrest d’un home a Portugal que van lligar-lo a un arbre a Collbató

Per 30 de desembre de 2023 a les 17:00 0 410 Visites

Un veí el va trobar ferit i desorientat, va avisar la Guàrdia Municipal i la investigació internacional coordinada per l’Europol amb la participació de Mossos i Policia Nacional ha permès detenir 9 persones

Els Mossos d’Esquadra, conjuntament amb agents de la Policia Nacional i la Policia Judiciària Portuguesa, han desarticulat un grup criminal internacional que havia segrestat un home a Portugal i l’havia deixat lligat a un arbre emmordassat en una zona boscosa de Collbató.

La investigació internacional coordinada per l’Europol es va iniciar el passat 25 d’agost quan un veí de Collbató va localitzar l’home, de 82 anys, totalment desorientat i caminant pel voral d’una carretera. Va alertar la Guàrdia Municipal de Collbató que van activar el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). L’home va ser traslladat a un centre sanitari per comprovar el seu estat de salut perquè presentava diverses lesions i estava desorientat.

El dispositiu es va precipitar el 13 de desembre, després d’una nova temptativa de segrest, i va permetre detenir 9 persones. D’aquestes, dues van participar en els dos casos. Als detinguts se’ls atribueixen els delictes de segrest, robatori amb violència i pertinença a un grup criminal.

La investigació ha estat tutelada pel Jutjat d’Instrucció i Primera Instancia número 7 de Martorell i la Secció Territorial de Sant Feliu de la Fiscalia Provincial de Barcelona.

 

Els detalls, en roda de premsa

Segons han explicat els Mossos aquest dijous en una roda de premsa, un veí de Collbató va trobar en una carretera secundària de la localitat un home desorientat i amb múltiples ferides. L’home només parlava portuguès i va explicar a les autoritats que havia estat interceptat violentament a prop de casa seva a Almancil (Portugal) feia aproximadament 20 hores.

El 24 d’agost, un empresari portuguès va ser interceptat violentament quan arribava a una propietat immobiliària que tenia en venda i havia de mostrar a uns possibles compradors, a la zona d’Almancil (Portugal). La víctima va ser abordada per diversos homes que van accedir al seu vehicle, el van colpejar, amenaçar amb armes de foc i lligar.

Els assaltants es van desplaçar amb el vehicle de la víctima fins a Collbató, on el van lligar en un arbre i el van abandonat completament sol. Durant el trajecte, de 1.200 quilòmetres, l’havien colpejat i amenaçat per aconseguir les seves claus bancàries. Els lladres van aconseguir fer diverses transferències a comptes bancaris falsos, i la policia calcula que en total li van sostreure més de 100.000 euros.

El cas és el que es coneix com un segrest de tipologia exprés, i la banda desarticulada, n’era especialista. Així ho han confirmat en roda de premsa l’inspector Rafael Montes, Cap de la DIC de la Regió Metropolitana Sud dels Mossos, Juan Castillo, l’inspector en cap de Secció UDYCO de la Brigada Provincial de Policia Judicial d’Alacant de la Policia Nacional, i l’Inspector en cap Batista Correia, de la Policia Judiciària da Diretoria do Sul (Faro).

L’inspector Castillo, però, ha volgut remarcar que el segrest exprés no és una pràctica habitual a Espanya. A partir de la denúncia d’aquest home portuguès, va començar la investigació coordinada per Europol i amb la participació dels Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Policia Judiciária portuguesa.

Els agents van aconseguir identificar alguns dels responsables de la banda a Espanya però un dia abans de detenir-los, van veure que alguns d’ells havien marxat de forma inesperada a Portugal, on van intentar un segon segrest. En aquest cas, la víctima era una empresària de Setúbal. Els segrestadors no es van aconseguir endur-se la dona, però sí el seu cotxe, cosa que va ajudar a localitzar-los i detenir-los.

 

Una organització “molt professional”, però amb errors: Els tres cossos policials han coincidit en destacar les grans dificultats que es van trobar durant la investigació perquè els criminals tenien “una organització molt professional per totes les mesures de seguretat que utilitzaven”, ha dit Castillo.

Els diners que sostreien a la víctima s’anaven transferint a entitats bancàries en línia i per tant estaven obertes amb documentació falsa. “És el mecanisme que van intentar utilitzar per emmascarar i dificultar el rastreig dels diners”, ha explicat Montes.

De fet, durant el trajecte de Portugal fins a Collbató, els detinguts van fer diverses compres, també en restaurants i van abandonar el vehicle de la víctima a l’aeroport del Prat. “Es van fer moltíssimes gestions per intentar identificar aquestes persones, de qui teníem imatges però no sabíem qui eren ni ubicar-les”, ha afegit l’inspector.

Tot i les dificultats, els delinqüents van cometre un error que va ser el detonant de la investigació. Havien fet moltes compres, també de dispositius mòbils i ipads però segons ha comentat Juan Castillo, una de les compres va ser una carcassa i un mòbil. “Ningú compra una carcassa si no pensa fer servir el dispositiu”, ha dit.

El rastre d’aquest dispositiu els va portar a un domicili d’Alacant on hi vivia una de les tres persones que van cometre el primer segrest. A partir d’aquesta identificació van poder posar en marxa tota la resta.

 

Un segon segrest, frustrat: Un cop van ser identificats tots els implicats, els cossos policials van acordar una data per fer els registres i les detencions, el 12 de desembre. Uns dies abans van constatar que els principals investigats havien marxat de nou a Portugal.

La ràpida coordinació entre ells, diuen, va permetre esbrinar-ne el motiu: l’intent d’un nou segrest a la localitat de Setúbal, Portugal. En aquesta ocasió, la víctima va poder-se escapar abans de ser introduïda en el seu vehicle perquè els seus crits van alertar la seva parella i va aconseguir forcejar amb els segrestadors, que van acabar fugint.

Els detinguts van fugir amb el vehicle de la dona, que tenia un dispositiu GPS. El sistema de geolocalització va permetre ubicar-los a Torremolinos. Paral·lelament, es van fer els registres i detencions de la resta d’implicats a Alacant, Sucina (Múrcia) i Màlaga. En total s’han detingut nou persones, dues de les quals van participar en els dos segrestos.

 

Segrestadors i blanquejadors de capital: El grup criminal tenia una organització formada per dos perfils diferents. Per una banda, tres d’ells eren els encarregats de portar a terme el segrest. Els altres dos, en canvi, es feien càrrec de l’entramat bancari.

L’inspector en cap de Secció UDYCO ha assenyalat que el que portaven a terme “era una nova tipologia de segrest exprés, perquè no demanaven una rescat sinó que buidaven els comptes bancaris”.

Castillo ha afegit que creu que si no haguessin estat detinguts, haurien pogut continuar perpetrant més segrestos. “En menys de quatre i cinc mesos ja havien comès dos segrestos. En aquest tipus d’organitzacions, quan les coses els van bé, continuen cometent els delictes”, ha comentat.

Les gestions associades a les transferències bancàries fetes pels investigats a comptes corrents de França i Lituània van motivar la col·laboració amb altres operadors policials europeus. Aquesta col·laboració es va materialitzar en successives reunions operatives supervisades per Europol quevan permetre un intercanvi i anàlisi ràpid de la intel·ligència generada sobre aquesta investigació.

A banda, es va iniciar el procediment en el marc d’EUROJUST per formalitzar un equip conjunt de treball per coordinar la instrucció judicial d’ambdues causes penals dels països implicats.

 

Fotografies: Roda de premsa per explicar el cas i la investigació d’un grup criminal que va segrestar un home a Portugal i van lligar a arbre a Collbató / Moments de la  desarticulació de la banda [ACN – Mossos]

Categoria:   Collbató, Successos