Dimecres, 14 agost 2024
  • Dimecres, 14 agost 2024
La Bustia Tatiana Segura ADF Esparreguera juliol 2024

Tatiana Segura: “Tot i les pluges, el bosc és sec i la temperatura puja. No es pot abaixar la guàrdia”

Per 4 d'agost de 2024 a les 7:00 0 533 Visites

La coordinadora del projecte premiat de l’Associació de Defensa Forestal d’Esparreguera explica a La Bústia quina tasca fan. També ens parla d’altres projectes que té entre mans

Tatiana Segura (Esparreguera, 1985) és la coordinadora del projecte premiat amb 11.000 euros de la Diputació ‘Salvem la bassa de Can Cardús’ de l’ADF d’Esparreguera, entitat de la qual és membre des de l’any passat. També és fitoterapeuta, educadora ambiental, ecologista membre d’ANDA d’Abrera, defensora de la biodiversitat, sostenibilitat, la pagesia i la ruralitat.

 

Un premi important.

Sí, quan m’ho van comunicar no m’ho podia creure. És el primer premi important de l’entitat.

Explica’ns el projecte. 

Té dues parts, una és la rehabilitació de la bassa de Can Cardús i l’altra són les accions de conscienciació i sensibilització a la població.

Com va sorgir la idea? 

Fa molts anys, cap al 2006, l’Ajuntament va fer el perímetre de tancat i va posar un cartell i uns bancs. Sense manteniment, s’ha deteriorat amb el pas del temps i ha tornat a ser un abocador de runes, brossa, on la gent també deixa tortugues… Des de l’ADF vam veure una oportunitat per fer una rehabilitació i, sobretot, la sensibilització i conscienciació de la gent per no tornar enrere.

Qui ha participat i què fareu a partir d’ara i fins quan?

Fins ara només hem pogut fer la neteja, el desbrossament i algunes rases a pic i pala per fer entrar aigua de pluja. L’Ajuntament va fer dues rases d’obra perquè entrés l’aigua de la carretera a la bassa. Al setembre comencem una formació en gestió forestal sostenible amb l’enginyeria forestal Entrearbres i també comencem a fer visites amb l’arquitecte sostenible Mireia, que és qui ens guiarà. Hem d’acabar el juliol de 2025. Anirem informant a les xarxes @adfesparreguera.

Què és l’ADF?

És una associació sense ànim de lucre formada per voluntaris, propietaris forestals, ajuntaments i associats agraris o mediambientals amb l’objectiu de preservar els boscos, els seus ecosistemes per les futures generacions, la prevenció i la lluita contra els incendis forestals.

Què reivindiqueu?

Demanem  un Pla que respecti les funcions de suport en l’extinció de les ADF dins el grup d’intervenció, l’impuls d’un grup de vigilància, prevenció i primera intervenció en incendis forestals i el reconeixement del col·lectiu. També reclamem un decret de regulació propi de les ADF, ajuts de nova inversió i la redacció de protocols de coordinació entre cossos operatius. En definitiva, que no ens apartin.

Per què et vas fer voluntària? 

Perquè tinc un sentiment molt fort de protegir la natura, el nostre entorn, el poble, Montserrat i per difondre aquests principis per arribar a més gent.

Tinc un sentiment molt fort de protegir la natura i el nostre entorn

Qui pot ser de l’ADF?

Tothom major d’edat sempre que es tregui el carnet verd.

Quines tasques feu?

Desbrossar espais, talar arbres que posen en perill a la població, revisar hidrants, netejar deixalles, brossa i abocaments als boscos, fer campanyes de sensibilització de la població rural i urbana, executar plans de prevenció, creació i manteniments d’infraestructura, xarxa de camins i punts d’aigua, donar suport i acompanyament a sortides o esdeveniments amb altres entitats i, per descomptat, suport a Bombers en incendis forestals. També combatre les flames, auxiliar les víctimes i aplicar les mesures de protecció adients en col·laboració amb els serveis d’extinció d’incendis i salvaments.

Quants sou a Esparreguera?

Uns 43 voluntaris. La majoria som d’Esparreguera, però també hi ha d’Olesa, Terrassa, Castellbell i el Vilar, Martorell, Collbató o Abrera.

Amb quins recursos?

Dos vehicles 4×4 i dos camions motobomba, inclòs el  que hem estrenat a l’estiu, i la instal·lació per la base. El pressupost depèn cada any de les subvencions -13.500 euros de l’Ajuntament i la resta queda pendent de la Generalitat-, que es destina a benzina, equipaments i formacions.

Com va l’estiu?  

La situació, tot i les darreres pluges, no és bona. L’estrès hídric no ha estat equilibrat, el bosc és sec i la temperatura per aquesta època de l’any puja. No es pot abaixar la guàrdia, ja que recordem que un 80% dels incendis són provocats per negligències humanes.

El 80% dels incendis són provocats per negligències humanes

Col·labores amb altres entitats.

Sí, amb Naturalistes d’Abrera (ANDA) estem fent un projecte de rehabilitació del bosc de ribera a la part del riu Llobregat tocant a Abrera, eliminant sobretot l’arundo donax, que és la canya invasora, i reforestant amb espècies autòctones.

També col·laboro amb Ecomercaderet, uns productors d’hortalisses, fruites, làctics i ous d’Igualada d’agricultura regenerativa, ecològica i respectuosa amb el medi ambient.

I treballes amb el Parc Rural de Montserrat i més iniciatives.

Sí, actualment treballo amb la meva parella dinamitzant els Mercats del Parc Rural de Montserrat i també faig sortides etnobotàniques on explico els usos tradicionals de les plantes del nostre entorn. A més, del projecte a Can Rasca Orella -a Esparreguera a tocar amb el terme de Collbató- la finca on vivim, per rehabilitar les tres hectàrees abandonades fa molts anys. I estic començant un altre que és fer un cultiu ecològic d’espàrrecs a Esparreguera, on calculem que entre aquest any i el següent tindrem unes 90.000 esparregueres. Entre altres coses, faig tallers de plantes medicinals, comestibles, cosmètica, productes d’higiene, compostatge i escola de bosc. I he començat com a fitoterapeuta sostenible amb l’ús de plantes medicinals.

Estàs implicada en molts projectes. Tens temps per a tot? 

[Riu]  Sí, ho intento. Des de moure’m a la ruralitat del camp amb els meus veïns i ajudant-nos mútuament amb les tasques de camp tota suada i bruta, fins a reunir-me amb regidors, alcaldes o tècnics de la Diputació per les gestions dels mercats del Parc Rural. També em podeu veure vestida d’ADF, recollint brossa del camp, desbrossant, fent pràctiques a ple estiu suant amb tota l’equipació i tirant mànegues, així com fent ponències o xerrades en esdeveniments.

Entrevista de Lluís Gutiérrez / La Bústia.

Fotografia: Tatiana Segura amb el guardó i el nou camió de l’ADF Esparreguera [SE]

Print Friendly, PDF & Email