La historiadora, professora i formadora esparreguerina ha presentat conjuntament amb la també historiadora i professora olesana Blanca Mampel el llibre ‘L’activisme cultural a l’exili. El cas de la família Galceran i Monné d’Esparreguera’
Esparreguera ha celebrat diversos actes de la iniciativa ‘Camins de pau, un projecte iniciat per l’Ajuntament d’Esparreguera i la comunitat educativa dins del Projecte Educatiu de Ciutat (PEC).
Entre altres propostes destaca l’acte de dijous 30 de gener, dia escolar de la no-violència i de la pau, a la plaça de la pagesia i a l’auditori de l’escola El Puig, on hi van intervenir els estudiants de 5è de primària i els representants de 4t d’ESO de tota la població. També la presentació del llibre guanyador del Premi de Recerca Vila d’Esparreguera 2024 amb moments emotius i d’homenatge.
Joana Llordella és una de les voluntàries del projecte. La historiadora, professora de llengua i literatura catalanes i formadora esparreguerina explica a La Bústia que “el més important és la participació i la continuïtat per tercer any consecutiu d’un projecte amb tanta gent. Ha tingut 250 participants i una gran quantitat d’espectadors, no només famílies, amb els treballs que han fet les escoles i la bona predisposició dels mestres i el cant col·lectiu ‘A la Joventut’ dirigit per Mayte Gómez que ja s’identifica amb el dia que recordem els exiliats i que és, a més, un cant a la pau al món”.
En aquesta activitat de dijous “hi vam sumar els treballs de l’alumnat de 4t d’ESO que van lliurar als representants de les escoles de primària i també la presentació que van fer a l’auditori de l’escola El Puig, amb una participació d’una seixantena d’alumnes, a més de responsables i professorat. Un acte emotiu, seriós i molt respectuós. Em va fer especial il·lusió veure el jovent parlant de pau, respecte i diàleg”. Al llarg del cap de setmana i dilluns i dimarts s’ha pogut veure també el resultat d’aquests dos treballs.
Llibre del treball guanyador del Premi de Recerca Vila d’Esparreguera 2024
La Biblioteca l’Ateneu ha acollit aquest divendres la presentació del llibre resultat de la recerca de Joana Llordella i Blanca Mampel, ‘L’activisme cultural a l’exili. El cas de la família Galceran i Monné d’Esparreguera’. Un treball guanyador de la 9a edició.
Llodella està molt satisfeta de l’acte “crec que va interessar molt, tant el missatge de l’alcalde, Juan Jurado, com la presentació del professor Josep Maria Cobos i també l’actuació de Gerard Soriano i Lola Pérez”. Destaca que “ambdós artistes van oferir-nos dues peces pròpies inspirades amb la temàtica de l’exili, molt emotives, la veritat”.
També “els 160 assistents que van participar en l’homenatge als exiliats que van haver de marxar d’Esparreguera al final de la Guerra Civil”. Va estar present Neus Termes, que va marxar amb només 5 anys a França, i ha estat també motiu d’una recerca més específica dels alumnes de l’escola Mare de Déu de la Muntanya que han estudiat l’exili amb un treball dirigit pel seu mestre, Sergi Luna. “La Neus va retornar a la seva escola després de tants anys des que va acompanyar la família cap a França i ha estat un dels moments més tendres que hem pogut viure”, explica emocionada Llordella.
Metamorfosi
Un altre moment important s’ha viscut al teatre La Passió d’Esparreguera amb l’actuació de 23 artistes en un muntatge de dansa amb textos basat en la Metamorfosi de Kafka, dirigit per Pau Ibars i Lola Llordella amb el títol ‘Metamorfosi. Reflexions del passat, accions pel futur’.
En aquesta proposta han participat estudiants dels centres de secundària de la vila i ha rebut el suport de l’escola de les Arts i l’escola El Puig. “Un èxit de públic ja que la sala estava plena de gom a gom, 160 espectadors, l’entrada de la qual servirà per col·laborar en una Ong d’ajuda als exiliats”, afegeix Llodella.
El club de lectura Gènius
Per acabar, el club de lectura Gènius, adreçat a alumnes de 3r i 4t de primària, han comentat a la Biblioteca Municipal de L’Ateneu, el dimecres 29, l’àlbum il·lustrat ‘L’enemic’ de Davide Cali. També el treball plàstic sobre ‘Camins de pau’ que han efectuat els nens i nenes amb el voluntariat de secundària dins del marc del Casal Intercultural d’Esparreguera.
L’Escola Municipal d’Arts Plàstiques d’Esparreguera ha col·laborat amb les propostes de Nicole Morel Schramm, les quals han desembocat en una exposició a la Sala d’Exposicions de carrer dels Arbres que han pogut visitar tots els estudiants i famílies que ho han desitjat.
Amb aquesta valoració a La Bústia, Llordella ha volgut felicitar organitzadors, col·laboradors i participants en el projecte i pels actes que s’han celebrat al voltant del dia de la pau i d’homenatge als exiliats.
Un treball sobre la família Galceran i Monné guanya el 9è Premi Recerca Vila d’Esparreguera.
Esparreguera ret homenatge als deportats i exiliats a ‘Camins de pau’ 2024.
Fotografies: Actes de ‘Camins de pau’ d’Esparreguera [Joana Llordella / SE / Aj]