Prop d’un centenar de persones van assistir en la primera visita comentada
El jaciment arqueològic de Sant Hilari d’Abrera conté restes arqueològiques de l’època romana i medieval. Aquest mes de juliol ha tingut lloc una nova campanya d’excavació que ha donat continuïtat als treballs iniciats fa tres anys per l’Ajuntament amb el suport de la Diputació de Barcelona, que va permetre consolidar les restes i estructures arquitectòniques. Més d’un centenar de persones van assistir en la primera visita oberta al públic.
Després dels treballs realitzats durant el juliol, els especialistes han detectat que el jaciment arqueològic de Sant Hilari té un llarg recorregut, un enorme potencial i un espai ple d’enigmes que asseguren la investigació en properes campanyes. Alhora també s’apunta que les etapes de construcció del jaciment són incertes. En aquest sentit, els nivells medievals se superposen i reaprofiten antigues estructures romanes associades en aquest complex termal.
En la campanya d’excavacions d’aquest estiu hi han participat quatre experts de l’equip científic de Sant Hilari: Francesc Tuset -catedràtic de la UB i assessor científic del projecte de Sant Hilari-, Gisela Ripoll -catedràtica de la UB i també assessora del projecte-, Xavier Esteve -coordinador de la campanya d’excavacions de Tríade Serveis Culturals- i Imma Mesas -arqueòloga directora de la campanya-.
Els experts han sol·licitat protegir la zona com a Espai de Protecció Arqueològica (EPA), per tal que Sant Hilari gaudeixi d’una protecció oficial dictada per la Generalitat de Catalunya. Des de la regidoria de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica de l’Ajuntament han pres nota de les conclusions per part dels especialistes en el camp de treball i posen en valor l’interès que han mostrat els abrerencs a l’hora de descobrir Sant Hilari.
La regidora Arantxa Galofré diu que “l’Ajuntament ha sol·licitat a la Diputació de Barcelona que es traci un estudi previ per desenvolupar la planificació de les necessitats i usos del conjunt històric i arqueològic de Sant Hilari, que inclou el jaciment de la vil·la romana, les restes medievals que s’hi adossen, l’ermita de Sant Hilari i el Mas homònim. D’aquesta manera podem fer una previsió a mitjà i llarg termini dels usos, conservació i divulgació d’aquest paratge únic i importantíssim a nivell natural, arqueològic, històric i geològic”.
Després de diverses intervencions arqueològiques puntuals, l’Ajuntament va signar el juny passat un conveni de col·laboració amb la Secció de Prehistòria i Arqueologia del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona (UB) per tal de treballar en la recerca històrica i arqueològica del jaciment abrerenc.
Aquest conveni permetrà l’estudi del conjunt arqueològic abrerenc i l’elaboració d’un projecte de valoració integral. El conveni s’allargarà fins al desembre de 2020 amb una pròrroga de fins a un màxim de dos anys.